Αρχική

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τα βλαστοκύτταρα στην πλαστική χειρουργική


Η χρήση των βλαστοκυττάρων στην πλαστική χειρουργική.
Βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου.
Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από βλαστοκύστεις οι οποίες παραμένουν μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης καιβλαστοκύτταρα του τύπου του ενήλικα λαμβάνονται στις επόμενες φάσεις της ζωής του.
Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα αν και έχουν τη δυνατότητα της δημιουργίας οποιουδήποτε τύπου κυττάρου, στην πράξη οι εφαρμογές τους σε ασθενείς συνάντησαν ηθικά και πρακτικά προβλήματα και μόλις τώρα δόθηκε η άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πειραματικές μελέτες.
Βλαστοκύτταρα του ενήλικα τύπου λαμβάνονται από το αίμα του πλακούντα, την ουσία του Wharton που βρίσκεται στο περίβλημα των αγγείων του ομφαλίου λώρου, τον μυελό των οστών, τα νεογιλά δόντια και το λίπος. Οι κυτταρικοί τύποι που απομονώνονται από τις παραπάνω πηγές είναι αρχέγονα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά κύτταρα.
Είναι γνωστό ότι η μεταμόσχευση λίπους δεν έχει μεγάλη εφαρμογή στην πλαστική χειρουργική, γιατί μόνο ένα 20-30% του μεταμοσχευμένου λίπους επιβιώνει. Σήμερα,με τον εμπλουτισμό του υπό μεταμόσχευση λίπους σε ενδογενή βλαστοκύτταρα η επιβίωση φθάνει το 90-95% και το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτόλογο λίπος για τη διόρθωση διαφόρων ελλειμμάτων στο σώμα. Τέτοια ελλείμματα μπορεί να είναι συγγενή (από τη γέννηση), όπως ημιπροσωπική ατροφία, ή να έχουν δημιουργηθεί από τραύματα ή από χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων όπως στο μαστό. Στη χειρουργική αντιμετώπιση όγκων μαστού, μπορεί να υπάρχει ολική μαστεκτομή ή μερική (τμηματεκτομή). Η εμφύτευση εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα λίπους αποκαθιστά τον ελλειμματικό όγκο στο μαστό ή το πρόσωπο, και το άμεσο χειρουργικό αποτέλεσμα είναι σταθερό στο χρόνο.
Την ίδια τεχνική εφαρμόζει κανείς και στην αισθητική χειρουργική. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γεμίσουν οι χειλεοπαριακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τα χείλια, οπουδήποτε δηλαδή που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε τα γνωστά Fillers (πχ, υαλουρονικό οξύ) που κάθε 4-6 μήνες χρειάζεται να επαναληφθούν. Μεγάλη όμως εφαρμογή η τεχνική έχει στην αύξηση του μαστού. Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καρποφορήσει η τεχνική εμφύτευσης λίπους στο μαστό. Πρώτον γιατί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες) το 70-80% του λίπους εξαφανιζόταν και δεύτερο γιατί άφηνε ουλές εσωτερικά του μαστού που δύσκολα μια μαστογραφία μπορούσε να διακρίνει από τον καρκίνο. Ο εμπλουτισμός του λίπους με βλαστοκύτταρα έφερε την επανάσταση στην τεχνική μεταμόσχευσης λίπους. Τα βλαστοκύτταρα φαίνεται ότι αναπτύσσουν νεόπλαστα αγγεία μέσα στο μεταμοσχευμένο λίπος, εξασφαλίζοντας την αιμάτωσή του και άρα την επιβίωσή του.
Η σκλήρυση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ο διαβήτης της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεραπευτικό στόχο των κυττάρων αυτών. Το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με 7 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και ασθενειών του αίματος με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.
Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει με τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με μία απλή και ανώδυνη διαδικασία μπορεί να ληφθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική, είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων.
Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή που χορηγούνται. Οι ουσίες αυτές, οι πιο κοινές το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό.
Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος και αναλαμβάνουν την ανανέωση του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και επαναφέροντας το δέρμα στη νεανική του μορφή.
Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, αλλά και η αύξηση του μεγέθους του είναι επίσης μία άλλη χρήση.
Διαβάστε, επίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου