Αρχική

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ατελοφοβία


Τι είναι η ατελοφοβία;
Η ασθένεια αυτή αποτελεί μία σοβαρή ψυχολογική κατάσταση και πλήττει ειδικά τις γυναίκες, οι οποίες φτάνουν στο σημείο να βλέπουν μια διαστρεβλωμένη αντανάκλαση στο είδωλο του καθρέφτη τους.
Η ατελοφοβία που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εργασία, αλλά και στην προσωπική ζωή του ασθενή. Άτομα που πάσχουν από ατελοφοβία, εκδηλώνουν συνήθως συνεχή δυσαρέσκεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ απευθύνονται συχνά σε πλαστικούς χειρουργούς σε μία προσπάθεια να διορθώσουν όλα όσα τους φαίνονται ως ατέλειες, αλλά τελικά δεν είναι ποτέ απολύτως ικανοποιημένα.
Η ατελοφοβία συνδέεται σε ένα βαθμό και με την ανορεξία, ενώ το άτομο το οποίο πάσχει από αυτή, έχει ανάγκη από ψυχιατρική βοήθεια, ενώ θα πρέπει να δέχεται συνεχώς θετικές κριτικές από τον περίγυρό του.

Τα συμπτώματα της ατελοφοβίας
Μπορεί να είναι ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει.
  • Δυσκολία σκέψης για οτιδήποτε άλλο εκτός από το φόβο
  • Συναισθήματα  εξωπραγματικά
  • Φόβος της λιποθυμίας
  • Απαισιόδοξη άποψη σχετικά με την έκβαση των καταστάσεων, πριν αυτό συμβεί
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Απογοήτευση
  • Συναισθηματικά συμπτώματα
  • Ανησυχία για τις προσεχείς δραστηριότητες
  • Φόβος
  • Ανθυγιεινά συναισθήματα όπως  θυμός, θλίψη και ενοχή 
Σωματικά συμπτώματα
  1. Ιδρώτας λόγω του στρες
  2. Ναυτία
  3. Κρίσεις πανικού
  4. Ζάλη
  5. Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
  6. Πόνος στο στήθος
  7. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα 
  8. Τρεμούλα ή ρίγος
  9. Δύσπνοια
  10. Αϋπνία
  11. Αυξημένη μυϊκή ένταση
  12. Ξηρότητα του στόματος
  13. Συνεχής ανησυχία 

Διάγνωση
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με ατελοφοβία, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις τους σε αποτυχία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, σχιζοφρένεια και στην υστερία.

Θεραπεία
Το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται συχνότερα στη θεραπεία των φοβιών ονομάζεται θεραπεία έκθεσης. Θεραπεία έκθεσης είναι μια μορφή της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.
Ο ασθενής εκτίθεται σε ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις για να ξεπεράσει το άγχος του.
Η τεχνική περιλαμβάνει πέντε βήματα...
Αξιολογήσεις, ανατροφοδοτήσεις, ανάπτυξη ιεραρχίας φόβου, την έκθεση και την οικοδόμηση.
Το στάδιο της αξιολόγησης περιλαμβάνει την περιγραφή του συγκεκριμένου φόβου σε έναν θεραπευτή. Στη συνέχεια ο θεραπευτής προσφέρει μια αξιολόγηση της συγκεκριμένης φοβίας και προτείνει ένα σχέδιο για τη θεραπεία. Ο ασθενής πρέπει στη συνέχεια να αναπτύξει την ιεραρχία στον φόβο. Ο ασθενής και ο θεραπευτής δημιουργούν μια λίστα των σεναρίων του φόβου. Αυτό θα μειώσει τον πανικό που αισθάνεται ο ασθενής. Τέλος, ο ασθενής αναπτύσσει περαιτέρω τις δεξιότητές του.
Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς μέσω της αναπνοής και με ασκήσεις χαλάρωσης στη μείωση του φόβου, ενώ γίνεται διδασκαλία τους ότι οι σκέψεις τους για την τελειότητα είναι μη ρεαλιστικές.
Τα προβλήματα με τη θεραπεία έκθεσης είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι περιττές και σκληρές. Άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες είναι η αυτοβοήθεια, η λογοθεραπεία, η συμπεριφοριστική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή.
Η αυτοβοήθεια είναι όταν οι άνθρωποι παίρνουν το πρόβλημά τους στα χέρια τους. Το όφελος από αυτό είναι ότι ο ασθενής είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένειά του.
Η λογοθεραπεία είναι ο ασθενής λέει τα προβλήματά τους σε έναν ψυχίατρο.
Η θεραπεία συμπεριφοράς περιλαμβάνει ασκήσεις για να αλλάξει τη σκέψη του ασθενούς που έχει αναπτυχθεί και τη συμπεριφορά που απορρέει από αυτές.
Τέλος, αν όλα τα άλλα αποτύχουν οι ασθενείς μπορούν να στραφούν σε φαρμακευτική αγωγή.
Όπως και κάθε άλλη φοβία, η ατελοφοβία αποτελεί εμπόδιο στην πορεία της φυσιολογικής ζωής. Ένας ατελοφοβικός  βρίσκεται  σε κίνδυνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει άλλους ανθρώπους. Ο «ανταγωνισμός», που είναι φυσιολογικός για τους κανονικούς ανθρώπους, είναι ένα πρόβλημα για τους ατελοφοβικούς. Όταν ένα φυσιολογικό άτομο χάνει, είναι λίγο απογοητευμένος, αλλά αργότερα  ελέγχει τα συναισθήματά του. Από την άλλη πλευρά, όταν ένα πρόσωπο  ζει με ατελοφοβία αντιμετωπίζει μια αποτυχία και  δεν είναι σε θέση να το αντέξει. Είναι εξαιρετικά απογοητευμένος και αρχίζει αμφισβητεί τις ικανότητές του. Αρχίζει να πιστεύει ότι ποτέ δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά. Θεωρεί τον εαυτό του ένα ηλίθιο άτομο και αυτή η αμφιβολία καλύπτει περισσότερο τις ικανότητές του. Αν και ένας ατελοφοβικός  έχει ταλέντο και ευφυΐα, αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης του προκαλεί κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου