Αρχική

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ψυχώσεις και επαγγέλματα


Τι δουλειά κάνετε, για να σας πούμε αν είσαστε ψυχοπαθείς.
Το άγχος, η ανταγωνιστικότητα και η έντονη ανασφάλεια είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην ψυχοπάθεια, μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται κυρίως από εγωκεντρισμό, παρορμητικότητα, αναισθησία, ψυχρή αντιμετώπιση των πάντων, χωρίς αίσθηση ενοχής και ανευθυνότητα.
Ποια επαγγέλματα έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς;
Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κέβιν Ντάντον, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη της κοινωνικής επιρροής, στο βιβλίο του «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» («Η σοφία των ψυχοπαθών: Τι μπορούν να μας διδάξουν για την επιτυχία») δίνει τη λίστα με τα δέκα επαγγέλματα των ψυχοπαθών, αλλά και τον κατάλογο με άλλα δέκα επαγγέλματα όπου οι εργαζόμενοι έχουν την καλύτερη ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα που έχουν ψυχοπαθείς σε μεγάλο ποσοστό είναι γενικοί διευθυντές, δικηγόροι, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πωλητές, χειρουργοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, ιερείς, σεφ και δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα επαγγέλματα στα οποία η ψυχοπάθεια δεν υπάρχει σε υψηλό ποσοστό είναι εκείνα των φροντιστών, των νοσοκόμων, των θεραπευτών, των τεχνιτών, των αισθητικών, των εργαζομένων σε αγαθοεργίες, των δασκάλων, των καλλιτεχνών, των γιατρών και των λογιστών.
Όλα αυτά τα επαγγέλματα με τα μεγάλα ποσοστά ψύχωσης είναι πολύ ανταγωνιστικά και πολύ αγχώδη. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και να εξελιχθεί σε ψυχοπάθεια.
Είναι και άλλα επαγγέλματα όμως, που αν και δεν είναι τόσο ανταγωνιστικά ή στρεσογόνα, διακατέχονται από τρομερή ανασφάλεια που μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και να οδηγήσει δηλαδή σε ψυχική πάθηση. 
Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλη φορά με απόλυση, λόγω της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Ή οι καθηγητές στο λύκειο, που δεν έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους ή πολύ άγχος, αλλά κινδυνεύουν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Οι νοσοκόμοι, για παράδειγμα, διατηρούν μια δική τους ψυχική ισορροπία γιατί προσφέρουν αγάπη και αλληλεγγύη. Νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι και προσφέρουν στους συμπολίτες τους έργο, σημαντικές και πολύ βασικές υπηρεσίες και νιώθουν ευχαριστημένοι με τους εαυτούς τους. 
Όπως οι εθελοντές στα συσσίτια, που δεν πληρώνονται κιόλας, μέσω της προσφοράς προς τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη νιώθουν χρήσιμοι διατηρώντας κι εκείνοι μια καλή ψυχική ισορροπία». 
Για τους λογιστές, από την άλλη, είναι από τα επαγγέλματα που λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και κατ” επέκταση οι Έλληνες πάνε καλά. Η ψυχολογία τους λοιπόν αφού πάνε καλά οι δουλειές είναι σαφώς καλύτερη.
Αν ένας εργαζόμενος έχει υποψίες πως ο εργοδότης του είναι ψυχασθενής, τότε έχει πολλές πιθανότητες να ισχύει. Το βιβλίο «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» είναι μια εξερεύνηση στην προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης των δολοφόνων κατ’ εξακολούθηση, των μοναχών, των κατασκόπων, των διευθυντικών στελεχών σε μεγάλες εταιρείες και άλλων επαγγελμάτων. 
Στο βιβλίο του, ο επιστήμονας συμπεραίνει πως αρκετοί άνθρωποι έχουν μια σκοτεινή πλευρά, ιδίως εκείνοι που έχουν αυξημένες ικανότητες.
Βιβλιογραφία
The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success, Kevin Dutton, Amazon books



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου