Αρχική

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γεννάει αγόρι;


Ο γιος εγκαθίσταται για πάντα στον εγκέφαλο της μαμάς του.
Όταν μια γυναίκα γεννάει αγόρι το ανδρικό DNA εισχωρεί στον εγκέφαλο των γυναικών.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ανδρικό DNA υπάρχει πολύ συχνά στον εγκέφαλο των γυναικών που έχουν γεννήσει αγόρια, ως κατάλοιπο της εγκυμοσύνης.
Οι συνέπειες, από ιατρικής απόψεως, της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο είναι ακόμη άγνωστες.
Πιθανολογείται ότι το DNA αυτό λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer.
Ο εμβρυϊκός αυτός μικροχιμαιρισμός, δηλαδή η ύπαρξη γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε άλλα όργανα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, είχαν παλαιότερα συνδεθεί με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας. Οι θετικές είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι αρνητικές είναι η αύξηση κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου.
Όπως φαίνεται, τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό της μητέρας και όσες έχουν περισσότερο τέτοιο DNA προστατεύονται από την νόσο Alzheimer.
Οι επιστήμονες έκαναν την αυτοψία σε 59 γυναίκες (32-101 ετών) που πέθαναν και αναζήτησαν το ανδρικό Υ χρωμόσωμα. Το βρήκαν στα 2/3 των γυναικών. Από τις γυναίκες της έρευνας οι 26 δεν είχαν νευρολογική πάθηση, ενώ οι 33 είχαν Alzheimer. Ο εγκέφαλος των γυναικών με Alzheimer είχε σε πολύ μικρό ποσοστό ανδρικό DNA.
Αν και το ποσοστό των ατόμων του δείγματος ήταν μικρό, πιστεύεται ότι η γέννηση ενός αγοριού μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ για την μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.
Βιβλιογραφία
Chan WFN, Gurnot C, Montine TJ, Sonnen JA, Guthrie KA, et al. (2012) Male Microchimerism in the Human Female Brain. PLoS ONE 7(9) : e45592.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου