Αρχική

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι είναι επιρρεπείς στις διεγερτικές ουσίες;


Ποιοι οδηγούνται και γιατί στη χρήση διεγερτικών ουσιών
Οι φοιτητές και οι αγχώδεις τύποι είναι πιο επιρρεπείς στις διεγερτικές ουσίες.
Η χρήση διεγερτικών ουσιών, από καφεΐνη μέχρι αμφεταμίνη, με στόχο την καλύτερη απόδοση ή αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης εξαπλώνεται, ενώ κυριότεροι χρήστες είναι οι φοιτητές.
Οι αυξημένες υποχρεώσεις πριν από την εξεταστική περίοδο οδηγούν πολλούς φοιτητές στη χρήση διεγερτικών ουσιών. Όπως, μεταδίδει η Deutsche Welle, σχετική έρευνα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μάιντς, για τις ανάγκες τις οποίας ρωτήθηκαν 2600 φοιτητές, κατέδειξε ότι το 20% των σπουδαστών χρησιμοποίησε πέρσι τουλάχιστον μία φορά ταμπλέτες καφεΐνης, αμφεταμίνης, ριταλίνης και άλλων παρόμοιων ουσιών, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του.
Αρκετοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από άγχος καταφεύγουν σε τέτοιες ουσίες. Το ντόπινγκ του εγκεφάλου, είναι η λήψη ψυχοενεργών ουσιών, δηλαδή ουσιών που επιδρούν στον εγκέφαλο με στόχο την αύξηση της απόδοσης και αυτές οι ουσίες δεν διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο Στέφαν Σλάιμ, καθηγητής νευροφιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μελετά εδώ και χρόνια το θέμα του εγκεφαλικού ντόπινγκ. Όπως, επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας, οι φοιτητές είναι συνηθισμένο target group, καθώς από τη μία πλευρά ζητούμενο είναι βελτιώσουν την πνευματική τους απόδοση και από την άλλη πρόκειται για νέους ανθρώπους που πειραματίζονται με νέες ουσίες.
Οι ταμπλέτες καφεΐνης πωλούνται στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες ουσίες όπως η ριταλίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον για να καταπολεμήσει την έλλειψη συγκέντρωσης. Η ριταλίνη αυξάνει τη συγκέντρωση της ντοπαμίνης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της χαράς. Πολλές διεγερτικές ουσίες χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και είναι σημαντικό να υπάρχει ιατρικός έλεγχος και να διαπιστώνεται αν υπάρχουν ατομικοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν τη ζωή του χρήστη.
Οι ουσίες επιδρούν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Αυτό ισχύει ακόμη και για την καφεΐνη. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι άνθρωποι που κάνουν εκτεταμένη χρήση διεγερτικών ουσιών τείνουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Μετά από μία φάση διέγερσης, η διάθεση ακολουθεί κατά κανόνα μία πτωτική πορεία. Πολλοί άνθρωποι καταρρέουν και πάλι στις διεγερτικές ουσίες, προκειμένου να ανακτήσουν την αίσθηση διέγερσης. Αυτό όμως έχει το τίμημά του. Η ατομική ικανότητα του καθενός αποδίδεται, συχνά, μόνο στο γεγονός της τεχνητής διέγερσης.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση των διεγερτικών ουσιών δεν έχει πάντοτε την επιθυμητή επίδραση. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν παρορμητική συμπεριφορά. Αυτό οδηγεί, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μία εξέτασης, σε βεβιασμένες απαντήσεις, με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν κάνει χρήση διεγερτικών να πετυχαίνουν τελικά χειρότερη επίδοση.
Οι έρευνες δείχνουν, τέλος, ότι οι φοιτητές με χειρότερους βαθμούς είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση διεγερτικών ουσιών. Το ίδιο ισχύει και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα άγχους.
Βιβλιογραφία
dw.de


Διατροφικές γνώσεις


Αυτό το ξέρατε;
Χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή
-Το γάλα σόγιας προέρχεται από τους σπόρους της, οι οποίοι εκχυλίζονται εν θερμώ.
-Το υψηλότερο ποσοστό αλλεργίας  σε τρόφιμο που παρατηρείται στα ελληνόπουλα είναι στο αγελαδινό γάλα.
-Τα γαλακτοκομικά που καταναλώνουμε δεν πρέπει να είναι αλμυρά, γιατί το αλάτι δεν αφήνει να απορροφηθεί το ασβέστιο από τα οστά.
-Τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ χολίνη, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα όσπρια συμβάλλουν στη προστασία του εγκεφάλου από τις συνέπειες της γήρανσης.
-Το  σκούρο μέλι έχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ το ανοιχτόχρωμο μέλι έχει πιο καλό άρωμα και γεύση.
-Το κάρυ είναι ένα πολύ υγιεινό μπαχαρικό, αφού αποτελεί ένα μείγμα τουλάχιστον έξι μπαχαρικών. Συνήθως, αποτελείται από κόκκους πιπεριού, κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά, κόκκινη καυτερή πιπεριά και σπόρους μάραθου.

Προγραμματιστείτε θετικά


Πατήστε το κουμπί της αισιοδοξίας
Μία ιστορία με μικρά βατραχάκια
Μια φορά κι έναν καιρό τα μικρά βατραχάκια οργάνωσαν αγώνα δρόμου. Ο σκοπός τους ήταν να φτάσουν στην κορυφή του πύργου.
Μαζεύτηκαν πολλοί θεατές, που θέλησαν να δουν αυτούς τους αγώνες και με την ευκαιρία - να γελάσουν με τα βατραχάκια…
Οι αγώνες άρχισαν…
Η αλήθεια είναι, ότι κανείς από τους θεατές δεν πίστευε, ότι τα βατραχάκια θα μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή του πύργου.
Ακούγονταν τέτοιες π.χ. φωνές:
''Αυτό είναι αδύνατον!''
''Αυτοί ΠΟΤΕ δεν θα φτάσουν στην κορυφή!''
- ''Δεν υπάρχουν οι πιθανότητες! Ο πύργος είναι πολύ ψηλός!''
Τα μικρά βατραχάκια άρχισαν να πέφτουν, το ένα μετά το άλλο… Μόνο εκείνα τα βατραχάκια, που άνοιξαν την δεύτερη αναπνοή τους πήδαγαν όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο ψηλά…
Αλλά το πλήθος πάλι φώναζε:
''Είναι πάρα πολύ δύσκολο!!!''
''Ούτε ένας δεν θα τα καταφέρει!''
Τα περισσότερα βατραχάκια κουράστηκαν και έπεσαν κάτω. Μόνο ΕΝΑ βατραχάκι ανέβαινε όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο ψηλά... Μόνο ΕΝΑ βατραχάκι δεν επηρεάστηκε!
Στο τέλος, όλα τα βατραχάκια είχαν παραδοθεί. Μόνο το ΕΝΑ βατραχάκι, που επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις του έφτασε στην κορυφή!
ΤΟΤΕ όλα τα βατραχάκια θέλησαν να μάθουν πως τα κατάφερε αυτός...
Τον ρώτησαν:
- ''Πώς τελικά τα κατάφερες; Από πού βρήκες μέσα σου τις δυνάμεις;''
Αλλά, το βατραχάκι δεν άκουγε...
Τελικά ήταν κουφό...
Το νόημα της ιστορίας αυτής:
Ποτέ μην ακούς εκείνους τους ανθρώπους, που προσπαθούν να σου μεταδώσουν την απαισιοδοξία τους και την αρνητική τους διάθεση… αυτοί σου αφαιρούν τα ομορφότερα όνειρά σου και τις ομορφότερες επιθυμίες. Εκείνες, που τις φυλάς μέσα στην καρδιά σου!
Μην ξεχνάς την δύναμη των λέξεων. Τα πάντα, που εσύ ακούς η διαβάζεις - επιδρούν στην συμπεριφορά σου!
Γι’ αυτό :
ΠΑΝΤΑ να είσαι… ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ/H ΘΕΤΙΚΑ!

Κόλπο για να διεγείρετε τη φαντασία του


Αποκλειστικά για γυναίκες...
Το κόλπο αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα στους άνδρες.
Απλώστε το χέρι σας με τρυφερότητα και μετά τραβήξτε το...
Όπου η τρυφερότητα ενώνεται με την επιθυμία, απλώστε το χέρι σας σαν να θέλετε να του αγγίξετε το μπράτσο για να του εκφράσετε τη συμπάθειά σας. Έπειτα τραβήξτε το με τρόπο, ώστε να δείξετε πως αντιληφθήκατε την ακαταλληλότητα της κίνησής σας.
Με αυτό τον τρόπο δείχνετε τρυφερότητα, σεβασμό και ευγένεια, ενώ η φαντασία του θα οργιάσει προσπαθώντας να καταλάβει τι εννοούσατε.
Στη συνέχεια τα αγγίγματα δεν πρέπει να αποφεύγονται...
emedi life coaching
Βιβλιογραφία
Πώς να εντυπωσιάζεις από την πρώτη στιγμή, Λιλ Λάουντς, Εκδ. Ψυχογιός

Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος


Υπάρχουν πιθανότητες να καταφέρει κάποιος να κόψει το κάπνισμα και να κάνει δίαιτα ταυτόχρονα;
Είναι γνωστό ότι όποιος κόβει το κάπνισμα παίρνει πολλά κιλά.  Γι' αυτό πολλοί συνδυάζουν την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος με ειδική διατροφή για να μην αυξηθεί το σωματικό τους βάρος.
Όμως, οι περισσότεροι πρώην καπνιστές νιώθουν νευρικότητα για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, αφότου κόψουν το κάπνισμα. Αν η νευρικότητα συνδυαστεί με την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η δίαιτα αδυνατίσματος, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά.
Ή θα ξαναρχίσει το τσιγάρο ή θα σταματήσει την δίαιτα ή το χειρότερο και το πιο συχνό να ξαναρχίσει το τσιγάρο και να σταματήσει τη δίαιτα.

Όταν υπάρχει διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού


Η διαρροή ΕΝΥ (εγκεφαλονωτιαίου υγρού) συμβαίνει σε ένα κάταγμα κρανίου.
Η διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ΕΝΥ, ICD-10 G96.0, G97.0 συμβαίνει όταν ένα κάταγμα κρανίου προκαλεί διάσχιση της γειτονικής σκληρής μήνιγγας, δημιουργώντας επικοινωνία μεταξύ του υπαραχνοειδούς χώρου και της ρινικής κοιλότητας, των παραρρινίων κόλπων, των μαστοειδών κυψελών ή του μέσου ή έξω ωτός.
Το διαυγές υγρό που εκρέει από τη μύτη ή το αυτί μετά από τραυματισμό του κεφαλιού θεωρείται ότι είναι ΕΝΥ.
Ένδειξη ρήξης της σκληρής μήνιγγας και ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ της ρινικής κοιλότητας ή των παραρρινίων κόπλων και του εγκεφάλου, αποτελεί επίσης, η παρουσία αέρα στον υποσκληρίδιο ή υπαραχνοειδή χώρο ή στις εγκεφαλικές κοιλίες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η σκληρά μήνιγγα επουλώνεται αυτόματα όταν το κεφάλι του ασθενούς διατηρηθεί όρθιο.
Αν η διαρροή επιμένει ή υποτροπιάζει ή αν αναπτυχθεί μηνιγγίτιδα, εξακριβώνεται η θέση του κατάγματος και συρράπτεται η σκληρά μήνιγγα.

Διαλέξτε το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί σας


Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί σας;
Βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατο που θα πάρετε στο παιδί σας είναι στο σωστό μέγεθος.
Το ποδήλατο που θα αγοράσετε στο παιδί σας, πρέπει να του ταιριάζει σωστά.
Οι οδηγίες που θα ακολουθήσετε κατά την αγορά ενός ποδηλάτου είναι οι εξής:
-Πάρτε το παιδί σας μαζί όταν πάτε να αγοράσετε το ποδήλατο, ώστε να είστε βέβαιοι ότι του  ταιριάζει σωστά.
-Μην αγοράζετε ένα ποδήλατο για να το έχει και όταν μεγαλώσει. Ένα ποδήλατο που είναι πάρα πολύ μεγάλο είναι πολύ επικίνδυνο.
-Μην αφήνετε το παιδί σας οδηγήσει ένα δίτροχο ποδήλατο μέχρι πριν την ηλικία των 5 ή έως ότου το παιδί είναι έτοιμο σωματικά.
-Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια του παιδιού με το ποδήλατο μπορούν να φτάσουν στο έδαφος, όταν κάθεται στο κάθισμα. Όταν το παιδί στέκεται όρθιο, θα πρέπει να υπάρχει διαφορά περίπου 2,5 εκατοστά  από τον καβάλο μέχρι τη σέλα του ποδηλάτου.

Δίαιτα ισορροπημένης διατροφής



Δίαιτα ισορροπημένης διατροφής-Balanced Diet
Η δίαιτα αυτή είναι ισορροπημένη και απολύτως υγιεινή.
Η απώλεια είναι 2 κιλά σε 1 εβδομάδα.
Οι μερίδες του φαγητού είναι οι κανονικές (όχι απεριόριστη ποσότητα)
Σε όλες τις μερίδες επιτρέπεται 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Ημερομηνία έναρξης της δίαιτας:                                                            
Βάρος σώματος και λίπος:                                                     Προηγούμενο:    

Δευτέρα
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: σπανακόρυζο
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: τονοσαλάτα

Τρίτη
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπανάνα
Μεσημεριανό: γαρίδες ψητές ή βραστές με πράσινη σαλάτα
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: χωριάτικη σαλάτα με 1 κριθαρένιο παξιμάδι

Τετάρτη
Πρωί:  Γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό:  μακαρόνια με κιμά και σαλάτα πράσινη
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: χωριάτικη σαλάτα με 1 κριθαρένιο παξιμάδι

Πέμπτη
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπανάνα
Μεσημεριανό: ψάρι ψητό με σαλάτα
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: χόρτα με 1 φέτα ψωμί

Παρασκευή
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: φακές με 1 φέτα ψωμί και 5 ελιές
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: 1 βραστό αυγό και 1 πράσινη σαλάτα

Σάββατο
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπανάνα
Μεσημεριανό: κοτόπουλο στήθος με μπάμιες
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: μπάμιες χωρίς κοτόπουλο και 1 φέτα ψωμί

Κυριακή
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: μπριζόλα μοσχαρίσια με ψητά λαχανικά
18: καφές ή τσάι
Δείπνο: χωριάτικη σαλάτα με 1 κριθαρένιο παξιμάδι

Επαναλάβετε αυτή τη δίαιτα ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ακόμη
Ο καφές που επιτρέπεται είναι μόνο από γανόδερμα (ο μαύρος) και μάλιστα μπορείτε να τον πιείτε όποτε θέλετε και όσες φορές θέλετε και επιπλέον σας κόβει την όρεξη.

by SAVVI DIET

Νανδρολόνη


Η νανδρολόνη,το DECA DURABOLIN είναι απαγορευμένο στεροειδές αναβολικό
Η νανδρολόνη (Nandrolone) ή 19-νορτεστοστερόνη είναι απαγορευμένο στεροειδές αναβολικό.
Η δραστική ουσία που περιέχει το DECA DURABOLIN είναι η δεκανοική νανδρολόνη. Ο δεκανοϊκός εστέρας με τον οποίο είναι ενωμένη η νανδρολόνη παρατείνει την παραμονή της ουσίας στο πλάσμα για διάστημα 3 περίπου εβδομάδων μετά την ένεση. Η νανδρολόνη μοιάζει χημικά με την τεστοστερόνη. Στον άνθρωπο έχει δείξει ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου θετικά και ότι αυξάνει την οστική μάζα επί οστεοπόρωσης. Επί πλέον επηρεάζει θετικά το ισοζύγιο αζώτου.
Χρησιμοποιείται, κυρίως, από αθλητές και μπόντι μπίλντερς, για την ανάπτυξη μυών, τη μείωση της κόπωσης, την αύξηση της αντοχής και της επιθετικότητας, την ανακούφιση των φλεγμονών, των πόνων των τενόντων και των αρθρώσεων, την τόνωση του κολλαγόνου και την παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό.
Έχει πολλά κοινά με την τεστοστερόνη, ως χημική ουσία (το μόνο που διαφέρει στους χημικούς τους τύπους είναι το 19ο άτομο άνθρακα), συγκριτικά με την οποία, έχει πιο ισχυρή αναβολική δράση, παράγει μικρότερη ποσότητα ανδρογόνων και έχει χαμηλότερη τάση μετατροπής των οιστρογόνων. Χορηγείται, είτε με ενδομυϊκή ένεση, είτε σε μορφή χαπιού. Οι περισσότερες παρενέργειες εξαρτώνται από τις δόσεις.

Υπερβολικές δόσεις νανδρολόνης
Η υπερβολική χρήση νανδρολόνης μπορεί να επιφέρει στους άνδρες γυναικομαστία, ακμή, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κατακράτηση υγρών, τριχόπτωση, αυξημένη επιθετικότητα, έντονη σεξουαλική διάθεση, στειρότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συστολή και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρικές βλάβες, αλωπεκία, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης, γοναδοτροπινών και της γλυκοπρωτεΐνης Sex hormone-binding globulin (SHBG), υπερτροφία και καρκίνο του προστάτη.
Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι: ακμή, ανάπτυξη των ανδρικών εξωτερικών χαρακτηριστικών (αρρενοποίηση), τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, βάθυνση της φωνής, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, αυξημένη επιθετικότητα, έντονη σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και μειωμένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, της SHBG και διαφόρων δεσμευτικών πρωτεϊνών τουθυροειδούς.
Oι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης, εξαιτίας της πρώιμης σύγκλησης των επιφύσεων των οστών (η παρενέργεια αυτή μπορεί να είναι μόνιμη). Επίσης, τα νεαρά κορίτσια εμφανίζουν ανδρογενή κατασκευή, στο σώμα τους.
Οι πιο σοβαρές παρενέργειες σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα (υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία, σχηματισμός θρόμβων και διάφορα θρομβοεμβολικά επεισόδια, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ με αλλαγές στο ισοζύγιο HDL - LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων), στην ψυχολογία (αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη,ερεθιστικότητα, ψυχολογικός εθισμός στα στεροειδή, απώλεια ενδιαφέροντος, παράνοια, υπερδιέγερση) και στο ήπαρ(ηπατική ανεπάρκεια, ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα). Άλλες σοβαρές παρενέργειες είναι ο νανισμός, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες, μολύνσεις, οφθαλμολογικές ασθένειες και νεφροπάθειες, μελανιές και η μεγέθυνση των οστών του προσώπου.

Συνηθισμένες δόσεις
Στο μπόντι-μπίλντινγκ οι δόσεις είναι, περίπου, 5 mg, ανά ημέρα και συνοδεύεται, συνήθως, με ίση ποσότητα τεστοστερόνης.
Οι λοιποί αθλητές παίρνουν 200-400 χιλιοστογραμμάρια, ανά εβδομάδα.
Οι αθλήτριες παίρνουν μικρότερες δόσεις, εξαιτίας των ανδρογόνων (περίπου 50-100 χιλιοστογραμμάρια).
Η καλή διατροφή ή η κατανάλωση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής,πλούσιων σε βιταμίνες, άλατα και πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με τη λήψη νανδρολόνης, μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ως προς τη μυϊκή δύναμη. Η ουσία αυτή είναι πιο χρήσιμη για τις γυναίκες.

Χρήσεις στην ιατρική και τη φαρμακευτική
Εκτός από αναβολικό, χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και η οστεοπόρωση. Βοηθά, επίσης, στην αναιμία, στην ταχεία καύση του λίπους, το μεταβολισμό του ασβεστίου, την αύξηση της οστικής μάζας και το ισοζύγιο του αζώτου και στην ενδυνάμωση σε καρκινική καχεξία.

Ενδογενής παραγωγή
Το φαινόμενο της φυσικής παραγωγής νανδρολόνης από το ανθρώπινο σώμα,παρατηρείται μόνο στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, νανδρολόνη έχει βρεθεί στις ωοθήκες. Υπάρχουν ποσότητες νανδρολόνης στους μυϊκούς ιστούς του ήπατος, των νεφρών και των όρχεων των χοίρων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει ως όριο τα 2,0 μg/L της 19-νορανδροστερόνης στα ούρα, πέραν του οποίου ένας αθλητής είναι ύποπτος για ντόπινγκ. Βαριά κατανάλωση του απαραίτητου αμινοξέος λυσίνης (όπως ενδείκνυται για τη θεραπεία του έρπη ) δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία
  • wikipedia
  • Γαληνός

Δαντρολένιο


Το δαντρολένιο είναι μυοχαλαρωτικό
Το δαντρολένιο (dantrolene) μειώνει την διαδικασία διέγερσης-συστολής των σκελετικών μυών με την σύνδεσή του με τον υποδοχέα 1 της ρυανοδίνης και την επακόλουθη μείωση της συγκέντρωσης του ενδοκυττάριου ασβεστίου.
Αποτελεί θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως η κακοήθης υπερθερμία και η μυική σπαστικότητα μετά από παραπληγία. Εμπορικά διατίθεται από την  JHP Pharmaceuticals LLC ως Dantrium (Β Αμερική) και  Dantrolen (Ευρώπη).
Το Δαντρολένιο είναι ένα μυοχαλαρωτικό που ενεργεί με την κατάργηση της διέγερσης-συστολής σύζευξης στα κύτταρα των μυών, κατά πάσα πιθανότητα από την ενέργεια του υποδοχέα της ρυανοδίνης.
Είναι η μόνη ειδική και αποτελεσματική θεραπεία για την κακοήθη υπερθερμία,μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που προκαλείται από τη γενική αναισθησία.Επίσης, χρησιμοποιείται για το κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο, τη μυϊκή σπαστικότητα (π.χ. μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, σε παραπληγία, εγκεφαλική παράλυση, ή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας), σε δηλητηρίαση από έκσταση και στο σύνδρομο σεροτονίνης.
Η Δαντρολένη ή το δαντρολένιο περιγράφηκε για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία το 1967, ως ένα από παράγωγο υδαντοϊνης, αλλά δεν παρουσιάζει δραστικότητα αντιεπιληπτική, όπως άλλα παράγωγα υδαντοϊνης, όπως η φαινυτοΐνη και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη διαχείριση της σπαστικότητας πριν από την ανακάλυψη της αποτελεσματικότητάς της στη θεραπεία της κακοήθους υπερθερμίας.
Αντενδείξεις
Το δαντρολένιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με:
προϋπάρχουσα ηπατική νόσο
κίνδυνο για τη λειτουργία των πνευμόνων
σοβαρή καρδιαγγειακή δυσλειτουργία
γνωστή υπερευαισθησία στην Dantrolene
παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας κάτω των πέντε ετών
Εάν η ένδειξη είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως η κακοήθης υπερθερμία, η μόνη σημαντική αντένδειξη είναι η υπερευαισθησία. Σε έγκυες γυναίκες δίνεται μόνο όταν ενδείκνυται σαφώς. Μπορεί να προκαλέσει υποτονία στο νεογέννητο αν δοθεί πριν από τον τοκετό. Ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι παρενέργειες του κεντρικού νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν διαταραχές στην ομιλία και οπτικές διαταραχές, κατάθλιψη και σύγχυση, ψευδαισθήσεις, κεφαλαλγία, αϋπνία και  έξαρση, και αυξημένη νευρικότητα, αναπνευστική καταστολή ή ένα αίσθημα ασφυξίας. Γαστρεντερικές επιδράσεις περιλαμβάνουν κακή γεύση, ανορεξία, ναυτία, έμετος, κοιλιακές κράμπες και διάρροια.
Επίσης, παρατηρείται ασυμπτωματική αύξηση των ηπατικών ενζύμων και/ή χολερυθρίνης ή πιο σοβαρή, όπως θανατηφόρος ή μη θανατηφόρος ηπατίτιδα. Ο κίνδυνος της ηπατίτιδας συνδέεται με τη διάρκεια της θεραπείας και της ημερήσιας δόσης. Σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για την υπερθερμία, δεν έχει παρατηρηθεί ηπατική τοξικότητα μέχρι σήμερα.
Πλευριτική συλλογή με περικαρδίτιδα (σε από του στόματος θεραπεία μόνο), έχει αναφερθεί σε σπάνιες περιπτώσεις, οστική βλάβη των οστών, διάχυτες μυαλγίες, οσφυαλγία, δερματολογικές αντιδράσεις, παροδικές καρδιαγγειακές αντιδράσεις, και κρυσταλλουρία.
Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες μετά τη θεραπεία.
Η Dantrolene έδωσε θετικά αποτελέσματα για μεταλλάξεις και καρκινογένεση σε ζώα.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Η Δαντρολένη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα ακόλουθα φάρμακα:
-Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (διλτιαζέμη / βεραπαμίλη): Ενδοφλέβια θεραπεία με dantrolene και ταυτόχρονη χορήγηση αποκλειστών διαύλων ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή καρδιαγγειακή κατάρρευση, αρρυθμίες, έμφραγμα, κατάθλιψη, και υπερκαλιαιμία.
-Μη αποπολωτικοί παράγοντες νευρομυϊκού αποκλεισμού, όπως το βρωμιούχο βεκουρόνιο: ο νευρομυϊκός αποκλεισμός είναι ενισχυμένος.
-Φάρμακα ΚΝΣ: Η καταπραϋντική δράση ενισχύεται. Οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν πρόσθετη μυϊκή αδυναμία.
-Συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα. Μπορεί να ενισχύσουν την ηπατική τοξικότητα του Δαντρολένιου, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Διακυμάνσεις αρτηριακής πίεσης


Το καλοκαίρι έφυγε και η πίεσή σας άρχισε πάλι να απορρυθμίζεται
Ο καλός καιρός, το κολύμπι και η επαφή με τη φύση χαλαρώνουν και η αρτηριακή πίεση ρυθμίζεται καλύτερα.
Τώρα όμως που έρχεται ο χειμώνας, το κρύο προκαλεί σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος, προκειμένου να τροφοδοτήσει την καρδιά.
Γι' αυτό μην ξεχνάτε να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση συχνά και να ρυθμίζετε τα αντυπερτασικά σας φάρμακα, ανάλογα με την εποχή.

Διαφραγματοκήλη


Η συχνότητα της διαφραγματοκήλης αυξάνει με την ηλικία
Η διαφραγματοκήλη, ICD-10 K44, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία, το ανατομικό στοιχείο που φυσιολογικά βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, δηλαδή το διάφραγμα, διέρχεται παθολογικά μέσω φυσιολογικού τρήματος ή σχισίματος του διαφράγματος στην θωρακική κοιλότητα.
Η συχνότητα της διαφραγματοκήλης αυξάνει με την ηλικία. Περίπου το 60% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν διαφραγματοκήλη. Από αυτούς, το 9% είναι συμπτωματικοί, ανάλογα με την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. 95% από τις διαφραγματοκήλες είναι "ολισθαίνουσες" κήλες, όπου η οισοφαγογαστρική συμβολή και η εγγύς μοίρα του στομάχου εισέρχονται από το οισοφαγικό τρήμα στο οπίσθιο μεσοπνευμόνιο και μόνο το 5% είναι παραοισοφαγοκήλη στην οποία μέσα σε προσχηματισθέντα σάκο εισέρχεται εν μέρει ή στο σύνολό του ο στόμαχος προς το μεσοθωράκιο και αριστερά του οισοφάγου, ενώ η καρδιοοισοφαγική συμβολή είναι στη θέση της.
Η κήλη οισοφαγικού τρήματος έχει μέγιστη συχνότητα του σε οικονομικά αναπτυγμένες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Σε αντίθεση η ασθένεια είναι σπάνια σε  αγροτικές κοινότητες της Αφρικής. Πολλοί αποδίδουν την ασθένεια να ανεπαρκείς διαιτητικές ίνες και στη μη σωστή θέση για αφόδευση. Και οι δύο παράγοντες δημιουργούν την ανάγκη για τέντωμα, αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και πίεση του στομάχου μέσω του οισοφάγου στο διάφραγμα. 

Τύποι διαφραγματοκήλης
Το 98% των κηλών του διαφράγματος είναι κήλες που αφορούν τον οισοφάγο. Σχεδόν έχει καθιερωθεί χρησιμοποιώντας τον όρο "διαφραγματοκήλη" να εννοούμε την οισοφαγοκήλη.
Οι οισοφαγοκήλες  ή διφραγματοκήλες  χωρίζονται σε:
  • Τύπος Ι – Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη. Η πιο κοινή (95%) είναι η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη, όπου η γαστρο-οισοφαγική ένωση κινείται πάνω από το διάφραγμα σε συνδυασμό με το στομάχι.
  • Τύπος ΙΙ – Παραοισοφαγοκήλη. Το δεύτερο είδος είναι η παραοισοφαγοκήλη όταν ένα μέρος του στομάχου περνάει  μέσω του οισοφάγου και παίρνει θέση πίσω από τον οισοφάγο, χωρίς κίνηση της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Ευθύνεται για το υπόλοιπο 5%.
  • Τύπος ΙΙΙ – Μικτή διαφραγματοκήλη. Συνδυασμός του τύπου Ι και ΙΙ

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ανάλογα με τον τύπο της διαφραγματοκήλης.
Σε αρχικά στάδια είναι ήπια και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς.
- Παλινδρόμηση υγρών του στομάχου ή τροφής.
- Αίσθημα καύσου στον οισοφάγο.
- Πόνος στο στομάχι.
- Πόνος στο στέρνο.
- Βράγχος φωνής.
- Δυσφαγία.
- Έμετος.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαφραγματοκήλης
Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαφραγματοκήλη.
-Αυξημένη πίεση εντός της κοιλίας που προκαλείται από:
Ανύψωση βάρους ή το σκύψιμο
Ο συχνός ή σκληρός βήχας
Το δυνατό φτέρνισμα
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός
Ο βίαιος έμετος
Η δυσκοιλιότητα
Η παχυσαρκία (το επιπλέον βάρος ωθεί προς τα κάτω στην κοιλιά και αυξάνει την πίεση)
Η καθιστή θέση για αφόδευση
-Η κληρονομικότητα
-Το κάπνισμα
-Η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη
-Το στρες
-Η συγγενής αδυναμία διαφράγματος

Διάγνωση
Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης είναι η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη εξέταση που γίνεται από τον γαστρεντερολόγο με μέθη και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται. Ένας λεπτός σωλήνας (γαστροσκόπιο) που έχει στο μπροστινό τμήμα του μια τηλεοπτική κάμερα, περνάει από το στόμα στον οισοφάγο και στο στομάχι. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί εύκολα να δει την κατάσταση του στομάχου και την παρουσία ή όχι διαφραγματοκήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως ακτινολογικός έλεγχος με σκιαγραφικό υγρό, αξονική τομογραφία, υψηλής ανάλυσης μανομετρία κ.α.

Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πάσχοντες δεν βιώνουν δυσφορία και δεν απαιτείται καμία θεραπεία.
Ωστόσο, όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη, ή είναι του τύπου της παραοισοφαγοκήλης, είναι πιθανό να προκαλέσει στένωση του οισοφάγου και δυσφορία.
Η συντηρητική θεραπεία της διαφραγματοκήλης (οισοφαγοκήλης) αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει:
  • Απώλεια βάρους σε παχυσαρκία.
  • Κατάκλιση με το κεφάλι σε ψηλότερη θέση.
  • Λήψη έξι μικρών γευμάτων αντί για τρία την ημέρα, με τροφή εύπεπτη και καλά μασημένη.
  • Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε λιπαρά.
  • Το γεύμα να γίνεται 3 έως 4 ώρες πριν την κατάκλιση.
  • Αντιόξινα φάρμακα και Αντιεκκριτικά φάρμακα, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων και Η2 αποκλειστές των υποδοχέων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την έκκριση οξέος, για ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Φάρμακα που μειώνουν την πίεση  κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα θα πρέπει να αποφεύγονται. 
  • Εάν η κατάσταση οφείλεται στο στρες, τεχνικές μείωσης του στρες μπορεί να βοηθήσουν.
Η εναλλακτική λύση στην μακροχρόνια συντηρητική θεραπεία με οριστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι η χειρουργική θεραπεία.
Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και υπάρχει χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η χειρουργική επέμβαση μερικές φορές συνιστάται, γιατί η  χρόνια παλινδρόμηση μπορεί να τραυματίσει σοβαρά τον οισοφάγο και να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του οισοφάγου.
Η χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται ονομάζεται θολοπλαστική Nissen.
Ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης
  • Ασθενείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν ώστε να ακολουθήσουν τον καινούργιο τρόπο ζωής  (γεύματα,ειδική τροφή,κλπ)
  • Αδυναμία λήψης αναστολέων Η2 υποδοχέων
  • Οισοφάγος Barrett
  • Οισοφαγίτιδα 3ου-4ου  βαθμού
  • Έλκος  οισοφάγου
  • Ευμεγέθης διαφραγματοκήλη
  • Επεισόδια εισρόφησεις και  πνευμονίας
  • Νέοι ηλικιακά ασθενείς
Ρομποτική Χειρουργική
Μια από της κυριότερες ενδείξεις εφαρμογής του ρομποτικού συστήματος στα πλαίσια της γενικής χειρουργικής είναι η αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης κατά Nissen, με πλεονεκτήματα, όπως:
Ελάχιστα επεμβατική
Ελάχιστα τραυματική
Ελάχιστη απώλεια αίματος
Μεγάλη ακρίβεια στης χειρουργικές κινήσεις
Τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου
Οι βραχίονες και τα ρομποτικά εργαλεία πραγματοποιούν όλες της κινήσεις του ανθρώπινου χεριού (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση)
Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο

Πρόγνωση
Η διαφραγματοκήλη όταν δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα έχει πολύ καλή πρόγνωση.
Η κατάσταση προάγει την παλινδρόμηση του γαστρικού και ως εκ τούτου σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ). Με τον τρόπο αυτό μια διαφραγματοκήλη συνδέεται με όλες τις πιθανές συνέπειές της - καούρα, οισοφαγίτιδα, οισοφάγο Barrett, καρκίνο του οισοφάγου και διάβρωση των δοντιών.
Εκτός από την ταλαιπωρία από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσφαγία, οι διαφραγματοκήλες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστούν. Ενώ οι ολησθαίνουσες κήλες σχετίζονται πρωτίστως με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος, οι παραοισοφαγοκήλες μπορούν μπορεί να προκαλέσουν σύσφιξη σε ένα  τμήμα του στομάχου πάνω από το διάφραγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό του οισοφάγου ή απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα και ο ιστός μπορεί ακόμη και να γίνει ισχαιμικός και να νεκρωθεί.
Μια άλλη σοβαρή επιπλοκή, αν και πολύ σπάνια, είναι μια μεγάλη κήλη που μπορεί να περιορίσει τον αερισμό του πνεύμονα, προκαλώντας πόνο και αναπνευστικά προβλήματα.
Οι επιπλοκές της θολοπλαστικής
Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν σύνδρομο αερίων, δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), ντάμπινγκ σύνδρομο, ταχεία γαστρική κένωση, ουλές, και σπάνια, αχαλασία οισοφάγου. Η διαφραγματοκήλη, μερικές φορές με την πάροδο του χρόνου, υποτροπιάζει, απαιτώντας μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση.


Βιβλιογραφία
Lawrence, P. (1992). Essentials of General Surgery. Baltimore: Williams & Wilkins. 
Burkitt DP (1981). "Hiatus hernia: is it preventable?". Am. J. Clin. Nutr. 34 (3): 428–31.
Goyal Raj K, "Chapter 286. Diseases of the Esophagus". Harrison's Principles of Internal Medicine, 17e.
Sontag S (1999). "Defining GERD". Yale J Biol Med 72 (2-3): 69–80. PMC 2579007.

Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα


Διακοπή καπνίσματος με φρούτα
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στη διακοπή καπνίσματος.
Όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά κόβουν το τσιγάρο σε λιγότερο από έξι μήνες.
Οι καπνιστές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα την ημέρα, περιμένουν περισσότερο πριν ανάψουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και έχουν χαμηλό σκορ στις κλίμακες αξιολόγησης της εξάρτησης από τη νικοτίνη, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Αυτό γίνεται, γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά χειροτερεύουν τη γεύση του τσιγάρου.
Επίσης, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και πληρότητας, που μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο.
Βιβλιογραφία
cbsnews.com

Δίαιτα γρήγορης απώλειας βάρους σε αθλητές


Δίαιτα για αθλητές που απαιτείται να χάσουν γρήγορα βάρος
Δίαιτα γρήγορης απώλειας βάρους σε αθλητές
Υπάρχουν πολλές μεταβολικές δίαιτες υγιεινές πρωτεϊνικές που πράγματι πετυχαίνουν γρήγορη απώλεια βάρους, απλώς, θα πρέπει να περιέχουν και την απαιτούμενη ποσότητα υδατανθράκων, για μα μην μειωθεί η απόδοση του αθλητή.
Τα μυστικά αυτής της δίαιτας είναι οι πολλές πρωτεΐνες, οι επαρκείς υδατάνθρακες, τα μικρά και συχνά γεύματα, το αίσθημα κορεσμού.
Δίαιτα 5 κιλά σε 2 εβδομάδες χάνονται υγιεινά.
Απαγορεύονται τα γλυκά και το αλκοόλ.
Πριν από οποιοδήποτε γεύμα πίνετε 1-2 ποτήρια νερό (Όχι το λιγότερο από 12 ποτήρια την ημέρα).
Είναι μεταβολική δίαιτα. Οι συνδυασμοί των τροφών σε κάθε γεύμα δεν είναι τυχαία γι΄αυτό δεν αλλάζονται τα γεύματα μεταξύ τους ούτε προστίθενται τροφές που δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Με απλά λόγια κάνετε τη δίαιτα όπως είναι.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Ημερομηνία έναρξης της δίαιτας:                                                            
Βάρος σώματος και λίπος:                                 Προηγούμενο:     

Δευτέρα
Πρωί:
 γάλα με δημητριακά
11: 1 μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: 2 αυγά βραστά και σπανάκι σαλάτα 
18: 1 αυγό, αγγουράκια
Δείπνο: ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα και μια σαλάτα πράσινη 

Τρίτη
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: 1 μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα και σαλάτα πράσινη
18: φρούτο ή χυμός
Βραδινό: 2 σουβλάκια χοιρινά χωρίς λίπος με ψητά λαχανικά 

Τετάρτη
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: 2 αυγά βραστά με σαλάτα μαρούλι και ντομάτα, 
18: αγγούρια και καρότα
Βραδινό: 2 σουβλάκια χοιρινά χωρίς λίπος και ψητά λαχανικά 

Πέμπτη
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: 2 αυγά και σαλάτα πράσινη
18: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Βράδυ: φρούτα ή χυμοί 

Παρασκευή
Πρωί: γάλα με δημητριακά
Μεσημεριανό: ψάρι στον ατμό, ντομάτες σαλάτα
18: αγγούρια και καρότα
Δείπνο: χάμπουργκερ στη σχάρα, σαλάτα πράσινη

Σάββατο
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: μπάρα δημητριακών
Μεσημεριανό: ψητό κοτόπουλο φιλέτο, σαλάτα ντομάτα
18: αγγούρια και καρότα
Βραδινό: 2 βραστά αυγά, σαλάτα ντομάτα 

Κυριακή
Πρωί: γάλα με δημητριακά
11: φρούτο ή χυμός
Μεσημεριανό: χάμπουργκερ στη σχάρα, ντομάτα σαλάτα
18: αγγούρια και καρότα
Δείπνο: φρούτα ή χυμοί
Επαναλάβετε αυτή τη δίαιτα ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ακόμη
by SAVVI DIET

Δίαιτα για την ξηροστομία


Η ξηροστομία είναι συχνή σε διάφορες καταστάσεις στην ογκολογία.
Η ξηροστομία μπορεί να προκύψει από βλάβη των σιελογόνων αδένων ως αποτέλεσμα κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοθεραπείας στην κεφαλή και στον λαιμό.
Η μειωμένη ποσότητα σιέλου μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στην κατάποση.
Αποφύγετε τα στεγνά γεύματα και εμπλουτίστε τα με σάλτσες, κρέμα ή γάλα.
Πιείτε μερικές κουταλιές νερό με το γεύμα σας.
Καταναλώστε τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σιέλου, όπως τα παγάκια, το λεμόνι, οι φέτες γκρέιπφρουτ και οι καραμέλες.
by Savvi Diet

Διακοπές μαζί ή καλύτερα χώρια;


Ένα ζευγάρι πρέπει να είναι μαζί και στις διακοπές;
Διακοπές αλήθεια τι σημαίνει; Διακοπές σημαίνει διακόπτω τον καθημερινό αγχωτικό τρόπο ζωής, πατάω φρένο και ησυχάζω από τις υποχρεώσεις, έστω και για λίγο.
Όσον αφορά τα ζευγάρια οι διακοπές τους δίνουν την ευκαιρία να ερωτευτούν ξανά, μιας και η καθημερινότητα δεν τους επιτρέπει να βλέπονται όσο ή όπως θα ήθελαν.
Πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που σχεδιάζουν από κοινού τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι οποίες συχνά αναζωογονούν τη σχέση, τόσο σε σεξουαλικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο ένας σύντροφος θέλει να πάει διακοπές χωρίς το έτερον ήμισυ;
Οι χωριστές διακοπές δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα για τα ζευγάρια. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό του, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει καλύτερα τη σχέση, να αναθεωρήσει δεδομένα και να θέσει νέες βάσεις για μια καλύτερη συσχέτιση.
Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει τις διακοπές του χώρια, τότε ο κάθε σύντροφος μπορεί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που αρέσκεται, αλλά ο σύντροφος του απεχθάνεται. Έτσι προστατεύεται το Εγώ του, ενώ παράλληλα διατηρείται η ψυχική του  ισορροπία.
Βέβαια, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ιδέα των χωριστών διακοπών συνιστάται σε ζευγάρια που έχουν ήδη αφιερώσει χρόνο για την ανάπτυξη και την εδραίωση μιας καλής συντροφικής και ερωτικής σχέσης. Βασική επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός. Διαφορετικά οι χωριστές διακοπές μπορεί να γίνουν αιτία  διενέξεων, ζήλιας, αρνητικής κριτικής ακόμα και χωρισμού.
Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν στα ζευγάρια να πηγαίνουν διακοπές πρώτα μαζί και στη συνέχεια χωριστά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια στην αρχή του γάμου τους. Η σωστή θεμελίωση ενός νέου γάμου είναι ουσιώδες συστατικό για μια επιτυχημένη σχέση, και όταν το ζευγάρι περνάει χρόνο μαζί στις διακοπές του, ο γάμος δομείται πιο στέρεα.
Και όσοn αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, η ανάγκη των χωριστών διακοπών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, παρά το δύσκολο να επιτευχθεί. Για τις οικογένειες που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, η οικογένεια να πηγαίνει πρώτα όλη μαζί διακοπές και στη συνέχεια χωριστά. Τα παιδιά γίνονται, συχνά, αιτία έντασης στο ζευγάρι, λόγω των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων αλλά και τις επιπρόσθετης ευθύνης που απαιτείται για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα η ιδέα των χωριστών διακοπών ίσως να μην ενδείκνυται, μιας και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εστία περισσοτέρων προβλημάτων και να βλάψει τη σχέση. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σεβασμός και ειλικρίνεια ανάμεσα στους συντρόφους, και επικρατεί καχυποψία και αμφιβολία.
Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση όταν ο ένας από τους δυο συντρόφους ζητάει να περάσουνε τις διακοπές τους χωριστά, είναι σημαντικό να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια και συναισθηματική έκφραση, όπως για παράδειγμα θα ζηλεύω που θα είσαι με τους φίλους σου, φοβάμαι μήπως με απατήσεις, θα μου λείπεις κτλ.
Χαλαρώστε και κάνετε τις διακοπές σας όπως εσείς τις ονειρεύεστε!!!

Δίαιτα για την δυσγευσία


Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που οδηγούν σε αλλαγές στη γεύση
Καταστάσεις που προκαλούν αλλαγές στη γεύση είναι:
-Η ακτινοθεραπεία, ιδίως σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
-Διάφορα τοπικά νοσήματα του στόματος όπως, τραυματικά έλκη, τραυματικό ίνωμα, βλεννοκήλη, πυογόνο κοκκίωμα, χημικοί ερεθισμοί, εγκαύματα
-Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξ επαφής σε οδοντιατρικά υλικά ή σε φάρμακα,
-Νεοπλάσματα, όπως καρκίνος στόματος, όγκοι σιαλογόνων αδένων, όγκοι οστών
-Προκαρκινικές βλάβες, όπως  λευκοπλακία, ερυθροπλακία, ακτινική χειλίτιδα
-Νοσήματα ανοσολιγικής αρχής, όπως άφθες, ομαλός λειχήνας
- Λοιμώξεις, όπως μυκητίαση, έρπης, οστεομυελίτιδα, βλάβες οφειλόμενες στον ιό HPV
-Συστηματικά νοσήματα, όπως
  • Αιματολογικά (π.χ. αναιμίες, λευχαιμίες, λεμφώματα),
  • Δερματικά (π.χ. πέμφιγα, πεμφιγοειδές), 
  • Ρευματικά-Αυτοάνοσα (π.χ. σύνδρομο Sjogren, ερυθηματώδης λύκος), 
  • Γαστρεντερικά (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn), 
  • Λοιμώδη (HIV/AIDS, σύφιλη, φυματίωση), 
  • Σύνδρομα και κληρονομικά νοσήματα,
  • Νοσήματα του μεταβολισμού κ.α.
-Στην περίπτωση αυτή, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει νόστιμα φαγητά, εμπλουτισμένα με μυρωδικά και βότανα, όπως σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό κ.α..
-Στο νερό πρέπει να προστίθενται μερικές σταγόνες λεμόνι και να γίνονται πλύσεις του στόματος με αυτό πριν το φαγητό.
-Τα τρόφιμα πρέπει να μαρινάρονται για ενίσχυση της γεύσης με κρασί, μπύρα ή χυμό φρούτων.
-Προτιμούνται γενικά οι όξινες γεύσεις, όπως τα φρούτα.
-Στα περισσότερα φαγητά πρέπει να προστίθεται λεμόνι.
-Η κατανάλωση μέντας, επίσης, είναι αποτελεσματική.
by Savvi Diet

Διακοπές για μαμάδες


Όταν οι μαμάδες πάνε μόνες διακοπές 
Τι κανονίσατε να πάτε διακοπές  μόνες με τις φίλες σας, χωρίς συζύγους, χωρίς παιδιά και σκυλιά;
Πώς το τολμήσατε αυτό;  Ή άλλον πώς διανοηθήκατε να το σκεφτείτε;
Ξεχάσατε πως οι σύζυγοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς εσάς;
Ή μήπως θέλετε να τιμωρήσετε τα παιδιά για όλα όσα σας έκαναν όλο το χρόνο;
Ή το κάνετε γιατί το έκαναν και άλλες γνωστές και φίλες σας;
Όχι βέβαια είσαστε έξυπνες...
Το κάνετε γιατί είσαστε κουρασμένες, θέλετε για λίγο (είπαμε για καμιά εβδομάδα το πολύ) την ησυχία σας, την συντροφιά των φίλων σας, θέλετε να είσαστε όλη την μέρα στη θάλασσα, θέλετε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει.
Λοιπόν, αν το θέλετε πολύ (είπαμε για καμιά εβδομάδα μόνο) καλή διασκέδαση και να είσαστε σίγουρες πως όλοι θα ανυπομονούν για την επιστροφή σας.

Δίαιτα για τη γαστρίτιδα


Δίαιτα για τη γαστρίτιδα-Gastritis Diet
Διατροφή για τα  έλκη στομάχου και τη γαστρίτιδα
Μια δίαιτα για τα έλκη στομάχου και τη γαστρίτιδα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που περιορίζει ή δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι. Το στομάχι μπορεί να ερεθιστεί από τροφές που αυξάνουν το γαστρικό οξύ.
Θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε ποτά και τα τρόφιμα που προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι, καούρα ή δυσπεψία.

Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφύγετε;
  • Δεν επηρεάζουν οι τροφές τους πάντες με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να μάθετε ποια τρόφιμα προκαλούν τα δικά σας συμπτώματα.
  • Καρυκεύματα, όπως το πιπέρι, προκαλούν αύξηση του γαστρικού οξέος στο  στομάχι και μπορεί να το ερεθίσουν.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν σοκολάτα, είναι πικάντικα, ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να ερεθίσουν  το στομάχι σας επίσης.
  • Ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα.

Μερικά τρόφιμα που μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε  ή να αποφύγετε
♦Ποτά:
Ζεστό κακάο και ζεστή σοκολάτα
Πλήρες γάλα
Peppermint τσάι και δυόσμο
Ο κανονικός και ο ντεκαφεϊνέ καφές
Πράσινο και μαύρο τσάι, με ή χωρίς καφεΐνη
Ποτά με αλκοόλ
Πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ
♦Μπαχαρικά και καρυκεύματα:
Μαύρο και κόκκινο πιπέρι
Σκόρδο σε σκόνη
Chili σε σκόνη
♦Άλλα τρόφιμα:
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από πλήρες γάλα ή οι κρέμες γάλακτος
Τυριά με πικάντικη γεύση
Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν και αλλαντικά
Hot τσίλι και πιπεριές
Κρεμμύδια και σκόρδο
Προϊόντα ντομάτας, όπως πάστα ντομάτας, σάλτσα ντομάτας, ή χυμός τομάτας

Ποια τρόφιμα μπορώ να τρώω και να πίνω;
Τρώτε ποικιλία υγιεινών τροφίμων από όλες τις ομάδες. Τρώτε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν ολικής αλέσεως ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι. Επιλέξτε άπαχο κρέας, πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα), ψάρια, φασόλια, αυγά, και τα καρύδια. Ένα υγιές σχέδιο γεύματος είναι χαμηλό σε ανθυγιεινά λίπη, αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα. Υγιή λίπη περιλαμβάνει το ελαιόλαδο.

Τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο;
Μην τρώτε πριν τον ύπνο: Σταματήστε να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα: Το στομάχι σας μπορεί να ανεχθεί μικρά και συχνά γεύματα.

by Savvi Diet