Αρχική

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι ο βελονισμός;


Ο Βελονισμός είναι μέθοδος αναλγησίας και όχι μόνο.
Γράφει o
Γεώργιος Κυρίτσης
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης
Η είσοδος της βελόνας προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις:
  • Τοπική αντίδραση: Με την είσοδο της βελόνας προκαλείται ένα ερέθισμα, που ενεργοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας που δρουν στην περιοχή που έχει τοποθετηθεί η βελόνα.
  • Περιοχική αντίδραση: Το ερέθισμα που προκαλεί η είσοδος της βελόνας μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό και από εκεί παράγεται μια αντίδραση που μπορεί να αφορά έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιοχής ερεθισμού μέσω διαφόρων αντανακλαστικών τόξων.
  • Γενικευμένη αντίδραση: Μετά την είσοδο των βελονών, αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών που είναι ενδογενή οπιοειδή με ισχυρή παυσίπονη δράση. Σημαντικό ρόλο στην αναλγητική δράση του βελονισμού παίζουν και διάφορες άλλες ουσίες όπχς σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, GABA, ACTH, κορτιζόλη και προσταγλανδίνες που παράγονται μετά την είσοδο της βελόνας.
Περίπου 300 παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το βελονισμό. Για 40 όμως από αυτές τα αποτελέσματα με την εφαρμογή του βελονισμού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κάτι που αναγνωρίζει και η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.)


Ενδείξεις βελονισμού:
  • Μυοσκελετικές παθήσεις:
Περιαρθρίτιδα ώμου
Αυχενικό σύνδρομο
Επικονδυλίτιδα αγκώνα
Οσφυαλγία
Ισχιαλγία
Οστεοαρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Νευρολογικές παθήσεις
Κεφαλαλγία- Ημικρανία
Νευραλγία τριδύμου
Πάρεση προσωπικού νεύρου
Πάρεση μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Νόσος του Meniere
Μεσοπλεύριος Νευραλγία
  • Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας
  • Οφθαλμικές παθήσεις
  • Αναπνευστικές παθήσεις
  • Γαστρεντερικές παθήσεις

Η πρακτική εφαρμογή του βελονισμού είναι απλή και ανώδυνη. Υπάρχει μια προοπτική 10-12 βελονισμών με ρυθμό 2-3 φορές την εβδομάδα. Συνήθως στον 5ο-7ο βελονισμό εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις προοδευτικής βελτίωσης. Αφορά άνδρες και γυναίκες και όλες τις ηλικίες.
Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διέγερση, σήμερα σε όλα τα ιατρεία βελονισμού χρησιμοποιούνται συσκευές ηλεκτροβελονισμού. Ο ηλεκτροβελονισμός, αποτελεί πλέον, τμήμα της θεραπευτικής του βελονισμού.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στην αντιμετώπιση του πόνου ο ηλεκτροβελονισμός είναι αποτελεσματικότερος από τον απλό παραδοσιακό βελονισμό.

Γράφει ο
Γεώργιος Κυρίτσης
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης
Δ/ντής Κλινικής Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Χρ. Βουρνάζου 29,
Αμπελόκηποι
Τηλ. 210 6463023

Γιατρέ μου νιώθω υγρή


Μια γυναίκα πάει στον οικογενειακό της γιατρό για να εξετασθεί…
-''Γιατρέ μου ένα μήνα τώρα, όταν ξυπνάω το πρωί νιώθω όλο το δέρμα μου υγρό και κολλώδες''.
Ο γιατρός της, της παίρνει πλήρες ιστορικό, της κάνει και κλινική εξέταση, αλλά δεν προκύπτει κάτι το παθολογικό.
-''Κοιτάξτε, δεν φαίνεται ότι έχετε κάτι. Εγώ θα πρότεινα το βράδυ που κοιμάστε να παρακολουθήσετε τον άντρα σας, μήπως την ώρα που κοιμάστε σας κάνει έρωτα και εκσπερματώνει πάνω σας''.
Έτσι κι έγινε. Το επόμενο βράδυ η γυναίκα έκανε πως κοιμόταν και ξαφνικά βλέπει τον άντρα τα να βάζει στην τηλεόραση τσόντες. Και κάθε φορά που μια καινούρια γυναίκα ήταν πρωταγωνίστρια στην τσόντα, αυτός αυνανιζόταν και γύριζε το κεφάλι του προς τη γυναίκα του, την έφτυνε  και της έλεγε:
-''Φτού σου! Ποτέ δεν πρόκειται να γίνεις  σαν κι αυτήν! Φτού σου! Γιατί δεν παντρεύτηκα κι εγώ μια σαν κι αυτήν!''

Μεταβολικό σύνδρομο


Βασικές διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου
Βασικές διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου, ICD-10 E88.81,  είναι η παχυσαρκία κεντρικού τύπου, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για όλες αυτές τις διαταραχές υπεύθυνη είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών και κυρίως του μυϊκού ιστού, στη δράση της ινσουλίνης. Αυτή η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, είναι όμως μία κεντρική μεταβολική διαταραχή. Υπάρχει και μια σειρά άλλων διαταραχών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και είναι η υπερουριχαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.λ.π. Το μεταβολικό σύνδρομο οδηγεί αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο.
Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν γενετικώς επιρρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό βάρος. Η ανθυγιεινή διατροφή και η ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις τεκμηρίωσης του μεταβολικού συνδρόμου από μεγάλους οργανισμούς: WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), NCEP- ΑΤΡ III (Αμερικάνικη Επιτροπή Ειδικών).
Η κλινική ταξινόμηση του μεταβολικού συνδρόμου, που έχει προταθεί από αμερικανική επιτροπή ειδικών (ΝCΕΡ) προ τριετίας, ισχύει κυρίως έκτοτε, γιατί επιτρέπει τον εύκολο προσδιορισμό στην κλινική πράξη του μεταβολικού συνδρόμου.

Ορισμός μεταβολικού συνδρόμου
Τρία από τα πέντε παρακάτω περιγραφόμενα στοιχεία αρκούν για να διαγνωστεί κανείς με μεταβολικό σύνδρομο. Προφανώς όσο περισσότερα εμφανίζει τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Μεγάλη περιφέρεια μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία): περισσότερα από 102 εκατοστά για τους άνδρες και περισσότερα από 88 εκατοστά για τις γυναίκες
  • Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (περισσότερα από 150 mg/dl)
  • Χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης (καλής χοληστερόλης) στο αίμα (λιγότερα από 40 mg/dl για άνδρες και λιγότερα από 50 mg/dl για γυναίκες)
  • Ελαφρώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (περισσότερα από 110 mg/dl, όχι τόσο υψηλά όσο στον διαβήτη, αλλά υψηλότερα από τα κανονικά)
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (περισσότερα από 130 και 85 mmHg)
Η προσέγγιση του NCEP θεωρεί την κοιλιακή παχυσαρκία αφετηριακή αιτία του μεταβολικού συνδρόμου, καθώς το μεγάλο κοιλιακό κύτταρο εκκρίνει κυτοκίνες, και κυρίως την πρωτεΐνη TNFα που επιδρά στον υποδοχέα της ινσουλίνης και συμβάλλει στη δημιουργία ινσουλινοαντίστασης. Επιπρόσθετα, η αυξημένη απελευθέρωση λιπαρών οξέων επί κοιλιακής παχυσαρκίας οδηγεί, σε αυξημένη σύνθεση τριγλυκεριδίων και σε αυξημένη σύνθεση ειδικών αθηρωματογόνων μορίων (μικρές πυκνές LDL) και σε μείωση της προστατευτικής χοληστερίνης (HDL). Οι δυο αυτές προσεγγίσεις καταλήγουν και στη δημιουργία δυο οντοτήτων, οι οποίες αμφότερες ευοδώνουν την αθηρωματική διαδικασία: στον διαβήτη με μεταβολικό σύνδρομο και στο μεταβολικό σύνδρομο χωρίς διαβήτη.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίου θανάτου, ενώ άλλες μελέτες διαπιστώνουν διπλασιασμό του κινδύνου στεφανιαίας νόσου όταν η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζεται και με παρουσία μεταβολικού συνδρόμου.

Διαταραχές που συσχετίζονται με την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και την υπερινσουλιναιμία

Δυσανεξία στη γλυκόζη
  • διαταραχή γλυκόζης νηστείας
  • διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη
Διαταραχές του μεταβολισμού του ουρικού οξέος
  • αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο πλάσμα
  • μειωμένη νεφρική απέκκριση του ουρικού οξέος
Δυσλιπιδαιμία
  • αυξημένα τριγλυκερίδια
  • μειωμένη HDL-χοληστερόλη
  • ύπαρξη μικρών πυκνών μορίων LDL χοληστερόλης
  • αυξημένη μεταγευματική λιπαιμία
Αιμοδυναμικές διαταραχές
  • αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος
  • αυξημένη νεφρική κατακράτηση νατρίου
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
Διαταραχές αιμόστασης
  • αυξημένη συγκέντρωση του αναστολέα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου
  • αυξημένη συγκέντρωση του ινωδογόνου
Θεραπεία μεταβολικού συνδρόμου
Η θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνει τη βελτίωση της βασικής υποκείμενης μεταβολικής διαταραχής, δηλαδή της αντίστασης των περιφερικών ιστών στην δράση της ινσουλίνης Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως με την ελάττωση του σωματικού βάρους και την μέτρια καθημερινή σωματική άσκηση και ενδεχομένως με φάρμακα (π.χ. γλιταζόνες), καθώς και με την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συνυπάρχουν (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, κυρίως μείωση της LDL, διαβήτης), Η δίαιτα έχει μεγάλη συμβολή στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, αφού οι υποθερμικές δίαιτες μειώνουν το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, ενώ βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και τον γλυκαιμικό έλεγχο. Μείωση 5-7% του αρχικού βάρους σε παχύσαρκους είναι ικανή για να βελτιώσει σημαντικά όλες τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου.
Έμφαση τελευταία δίνεται στη μεσογειακή δίαιτα, η οποία μπορεί να μειώσει κατά 50-70% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σ' αυτούς που την ακολουθούν.
Σήμερα υπάρχει ποικιλία νέων δεδομένων και αναφορών σχετικών με το μεταβολικό σύνδρομο και τις θεραπευτικές κατευθύνσεις και αφορά:
  • Κυτταρικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Πρωτεΐνες που εκκρίνουν κυρίως τα λιπώδη κύτταρα και συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο (λεπτίνη, παράγοντας νέκρωσης των όγκων, ιντερλευκίνη-6, λιπονεκτίνη - μειωμένα επίπεδα) κ.λ.π.
  • Τη σύνδεση φλεγμονής και ινσουλινοαντίστασης και τη σημασία εκτίμησης ειδικών πρωτεϊνών φλεγμονής, όπως η CRP.
  • Τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των επιμέρους πτυχών του μεταβολικού συνδρόμου, όπως της παχυσαρκίας (σιμπουρταμίνη και ορλιστάτη, οι νέες φαρμακευτικές ουσίες), της δυσλιπιδαιμίας (νέες στατίνες και φιμπράτες), της υπέρτασης (ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτανσίνης II), του διαβήτη (μετιγλινίδες, ανάλογα ινσουλίνης κ.λ.π.).
  • Την ανάπτυξη και κυκλοφορία φαρμάκων, όπως οι γλιταζόνες, που ενεργοποιούν ειδικούς πυρηνικούς υποδοχείς και αυξάνουν την ιστική ευαισθησία των περιφερικών ιστών στη δράση της ινσουλίνης. Οι γλιταζόνες σήμερα χρησιμοποιούνται σε διαβητικούς ασθενείς που παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση. Ωστόσο, πολύ πιθανόν, στο άμεσο μέλλον αυτά τα φάρμακα να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.

Στατιστικά για το μεταβολικό σύνδρομο
  1. Σήμερα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο υπέρβαρα άτομα στον κόσμο, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φτάνουν τα 300 εκατομμύρια.
  2. H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη (μετά την Ιταλία) σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας.
  3. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στον δυτικό κόσμο.
  4. H υπέρταση, η παχυσαρκία, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα ερμηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
  5. H ελάττωση του βάρους κατά 30% προλαμβάνει ή θεραπεύει τον σακχαρώδη διαβήτη.
  6. Μετά την ηλικία των 25 ετών, για κάθε χρόνο που περνάει ο οργανισμός χρειάζεται 1% λιγότερες θερμίδες.
  7. Για να καεί μισό κιλό λίπους, πρέπει να ληφθούν 3.500 θερμίδες λιγότερες.
  8. Γρήγορο περπάτημα για 4-5 ώρες την ημέρα έχει την ίδια επίδραση στο βάρος όσο και η ελάττωση των θερμίδων που λαμβάνονται με την τροφή κατά 750-1.000.
  9. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 2-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα προτού φτάσουν την ηλικία των 65 ετών.

Συμβουλές για το μεταβολικό σύνδρομο
  • Τρώτε μεσογειακά: προτιμήστε τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο.
  • Αποφύγετε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς και οτιδήποτε περιέχει πολλά λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη.
  • Αποφύγετε τα τηγανητά. Μαγειρέψτε στον ατμό, στον φούρνο, στη σχάρα.
  • Τρώτε σε τακτικές ώρες και μην παραλείπετε γεύματα. Ιδανικά, θα πρέπει να παίρνετε πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιαμέσως ένα σνακ (προτιμήστε φρούτο).
  • Πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Περιορίστε την καφεΐνη (καφέδες, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα).
  • Ασκηθείτε. Επιλέξτε ένα άθλημα που σας ταιριάζει (για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να σταματήσετε έπειτα από λίγο...). Περπατήστε τουλάχιστον για 30 λεπτά καθημερινά και μη χρησιμοποιείτε συχνά τον ανελκυστήρα.
  • Συνειδητοποιήστε πόσες ώρες μπορεί να είστε καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή και κάντε κάτι για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση.
  • Μην καπνίζετε!
  • Επιλέξτε συστηματικές διατροφικές αλλαγές τις οποίες θα μπορέσετε να διατηρήσετε σε βάθος χρόνου.
  • Προσπαθήστε να ελαττώσετε το άγχος.


Μέτρα προστασίας των ματιών από τον ήλιο


ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
  • Χρήση γυαλιών ηλίου με μέγιστη απορροφητικότητα (φακοί μελανίνης, blue blockers, polarized). Στις προδιαγραφές των γυαλιών να αναγράφεται σαφώς ότι μπλοκάρουν κατά 99% ή 100% τις υπεριώδεις ακτίνες. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο.
  • Τα γυαλιά του ήλιου πρέπει να καλύπτουν από την πλάγια περιοχή προς τους κροτάφους. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η είσοδος των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου από τα πλάγια.
  • Τα γυαλιά ήλιου πρέπει να χρησιμοποιούνται, εάν είναι δυνατόν, κάθε φορά που βγαίνουμε έξω στον ήλιο. Κατά τις ώρες του μεσημεριού και νωρίς το απόγευμα, οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο ισχυρές. Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
  • Χρήση καπέλου με μεγάλο γείσο, που προσφέρει προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Ακόμη και κατά τις συννεφιασμένες μέρες, η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα λεπτά σύννεφα και την ελαφριά ομίχλη.
  • Χρήση ειδικών αντηλιακών σκευασμάτων για το δέρμα περιμετρικά των οφθαλμών.
  • Άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες, επιπρόσθετα πρέπει να φορούν  και γυαλιά ήλιου.
 by PREDICT

Σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση του βήχα


Αντιμετωπίστε το βήχα με φυσικούς τρόπους
Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.

Σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση του βήχα
1. Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα.
Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα.
O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
O συνδυασμός και των δύο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμό σας.

2. Aν υποφέρετε από έναν χρόνιο ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, παίρνετε μία κουταλιά από αυτήν την πάστα.
Tο πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά.
Tο μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.

3. Aν υποφέρετε από κρίσεις παραγωγικού βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι με φρέσκα κρεμμυδάκια. Bάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ 5 χοντρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σουρώστε τα και πιείτε μικρές γουλιές από το χυμό πολλές φορές μέσα στη μέρα. O χυμός αυτός δρα ως ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.


Συμφέρει η αγορά πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου;


Βενζίνη versus πετρέλαιο
Συμφέρει η αγορά πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου;
Πλέον 50% των αυτοκινήτων που αγοράζονται στην Ευρώπη είναι πετρελαιοκίνητα.
-Τα πετρελαιοκίνητα είναι κατά κανόνα 5-20% ακριβότερα από τα βενζινοκίνητα, λόγω της πολυπλοκότητας των εξαρτημάτων του κινητήρα τους. Αυτό σημαίνει διαφορά τιμής 3.000-10.000 ευρώ επιπλέον για την αγορά τους.
-Τα καινούρια πετρελαιοκίνητα είναι αθόρυβα, λόγω βελτίωσης της τεχνικής τους και των μονώσεων.
-Τα πετρελαιοκίνητα είναι φιλικότερα για το περιβάλλον. Οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ έχουν εκπομπές CO2 λιγότερο από 100g/km.
-Οι ντίζελ κινητήρες λόγω υψηλότερης συμπίεσης και χαμηλότερων θερμικών απωλειών έχουν καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση.
-Τα πετρελαιοκίνητα έχουν και ροπή και επιτάχυνση λόγω της εξέλιξης των ηλεκτρονικών και των υλικών τους.
-Στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, όταν κάποιος βάζει πετρέλαιο πρέπει να προσέχει για νοθεία με καραβίσιο πετρέλαιο ή πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί τότε περιεκτικότητα σε θείο αυξάνει σημαντικά.
-Κάποια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, από κάποιες εταιρίες παρουσιάζουν συχνές βλάβες.
-Υπάρχουν πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα μαζί που συνδυάζουν την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
-Τα πετρελαιοκίνητα συστήνονται όταν διανύονται μεγάλες αποστάσεις για να υπάρχει απόσβεση της διαφοράς τιμής αγοράς ενός ντίζελ έναντι ενός βενζινοκίνητου. Όσοι δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις και θέλουν να κάνουν οικονομία, ίσως η εγκατάσταση συστήματος υγραερίου, στο ήδη υπάρχον αυτοκίνητο θα μπορούσε να είναι μία λύση, αλλά και πάλι για να γίνει απόσβεση θα πρέπει να διανύονται μεγάλες αποστάσεις.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στον καρκίνο μαστού;


Βελονισμός και καρκίνος μαστού
Μία από τις συχνές παρενέργειες της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού είναι οι αρθραλγίες. Οι αναστολείς της αρωματάσης , που χορηγούνται στις γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού, προκειμένου να εμποδιστεί η πιθανή επανεμφάνιση της νόσου, αν και αποτελούν σωτήρια φάρμακα προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις.
Ο βελονισμός περιορίζει σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλούν οι αναστολείς της αρωματάσης.
Η έρευνα δείχνει ότι 50% των γυναικών που λαμβάνουν αναστολείς της αρωματάσης αναγκάζεται να διακόψει την φαρμακευτική της αγωγή.
Μία μελέτη που έγινε από επιστήμονες του κέντρου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, έδειξε ότι οι γυναίκες που ελάμβαναν αναστολείς της αρωματάσης και παράλληλα έκαναν βελονισμό δύο φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες, ανέφεραν έως και 70% μείωση του πόνου σε σχέση με εκείνες που ακολουθούσαν μία ψευδοθεραπεία. Επίσης 20% των γυναικών που έκαναν εμβολισμό, σταμάτησαν τα παυσίπονα.
Μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο βελονισμός παρεμβαίνει στα κέντρα του πόνου.
Άλλωστε, ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στον καρκίνο από τους μυϊκούς πόνους μέχρι και άλλες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Βιβλιογραφία
http://nccam.nih.gov/health/acupuncture

Βασιλικός πολτός


Μια φυσική τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Ο νωπός  βασιλικός πολτός είναι μια φυσική παχύρευστη βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας.
Οι βασίλισσες ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής διατροφής, είναι ότι οι βασίλισσες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες σε μέγεθος, ζουν 40-50 φορές περισσότερο και ταυτόχρονα, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά, που αντιστοιχούν σε μέγεθος περισσότερο από 2,5 φορές τον όγκο τους.
Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα. Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο. Με τον ίδιο πολτό τρέφονται και τα μικρά σκουλήκια που προορίζονται για βασίλισσες. Εκείνα που προορίζονται να γίνουν εργάτριες τρέφονται μόνο επί τρεις συνεχόμενες ημέρες με αυτόν και στη συνέχεια πολύ αραιότερα.

Συστατικά βασιλικού πολτού
Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, αμινοξέων και υδροξυ-λιπαρών οξέων.
Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%.
Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος, αλλά ολόκληρου του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο περιέχονται: θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Επίσης σε διάφορες αναλογίες οι Β12, Α, D, E, K και C.
Το συστατικό του βασιλικού πολτού που προκαλεί μια μέλισσα να εξελιχθεί σε μια βασίλισσα φαίνεται να είναι μια μοναδική πρωτεΐνη που έχει ονομαστείroyalactin.

Ευεργετικές ιδιότητες βασιλικού πολτού
Τα συστατικά του βασιλικού πολτού καλύπτουν όχι μόνο τις τυχόν υφιστάμενες διατροφικές ελλείψεις, αλλά ενισχύουν και τον κουρασμένο οργανισμό και αυξάνουν την αντοχή και την απόδοση. Επίσης ο βασιλικός πολτός τονώνει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αναφερθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη των γλοιακών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Ο βασιλικός πολτός επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:
Παιδιά
•          Αναιμία
•          Καθυστέρηση στην ανάπτυξη
•          Προετοιμασία για εξετάσεις στο σχολείο
•          Ανάρρωση από κρυολόγημα
Ενήλικες
•          Πρόληψη εποχιακών ιώσεων
•          Κατάθλιψη, άγχος, στρες
•          Δυσκοιλιότητα
•          Ανικανότητα και στειρότητα
•          Συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
•          Αθηροσκλήρωση (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
•          Κόπωση
•          Υποσιτισμός και νευρική ανορεξία
•          Μυϊκή δυστροφία
•          Νόσος Parkinson
•          Νόσος Alzheimer
•          Υπέρταση
•          Σακχαρώδης διαβήτης
•          Πρώιμη γήρανση
•          Ηπατικές παθήσεις
•          Αντικαρκινική δράση (Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ (10-HDA) που περιέχει ο βασιλικός πολτός μπορεί να αναστέλλει την αγγείωση των όγκων)
•          Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
•          Αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκου, σταφυλόκοκκου και Ε.coli, bacilli coli)
•          Τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής.
•          Πονοκέφαλος
•          Ενδοκρινικές διαταραχές (Ο βασιλικός πολτός έχει ανοσορυθμιστική δράση στη νόσο του Graves)
•          Στεφανιαία νόσο
•          Υπερχοληστερολαιμία
•          Κατάγματα των οστών
•          Επουλώνει τις πληγές
•          Φλεγμονές
•          Αρθρίτιδες
•          Βελτίωση της μνήμης
•          Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
•          Πνευματική κατάρρευση
•          Έλκη, εκζέματα
•          Διατήρηση ομορφιάς, αντιγηραντικές ιδιότητες
Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, για ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Τον βασιλικό πολτό τον συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του.
Επιστημονική έρευνα σε θέματα προαγωγής υγείας μελέτησε την επίδραση του βασιλικού πολτού στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πρόσληψη της τάξεως των 50-100mg την ημέρα, μείωσε την χοληστερόλη στο 14% των δοκιμαζόμενων.
Επίσης, μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα συστατικά του βασιλικού πολτού τι είδους θεραπευτικές δράσεις μπορεί να έχει. Μια πρώτη παρατήρηση μπορεί να είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, A και E.
Σε προβλήματα, όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το παροδικό αίσθημα κόπωσης. Αν αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, η θεραπεία μπορεί να κρίνεται απαραίτητη. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Θεωρείται, λοιπόν, λύση για την καθημερινότητα. Το 35% των ατόμων που παραπονιούνται για «έλλειψη ενέργειας», για παροδικές καταστάσεις κόπωσης, οφείλονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής, που συχνά επιδεινώνονται από λάθη στην υγιεινή διαβίωση. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη του μυελού των οστών και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών (στο μισό χρόνο από αυτό που θα χρειαζόταν χωρίς αυτόν).
Το υγρό αυτό ζελέ που περιέχει περίπου 67% νερό και πρέπει να διατηρείται  στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να διατηρήσει την ακεραιότητα των θρεπτικών ουσιών του.
Η διαδικασία της Λυοφιλίωσης, είναι μια διαδικασία αφυδάτωσης, η οποία αφαιρεί το νερό από υγρή ή στερεή μάζα χωρίς τις παρενέργειες της απλής ή σύνθετης ξήρανσης που γίνεται φυσικά ή με την θερμότητα. Ο βασιλικός  πολτός που λυοφιλίζεται  μετατρέπεται σε σκόνη στην οποία όλα τα θρεπτικά συστατικά του νωπού βασιλικού πολτού εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε αυτήν την κατάσταση δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή  να διατηρεί τον βασιλικό  πολτό  σε θερμοκρασία δωματίου και έτσι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που μπορεί να  φτάσει τα τρία χρόνια.
Ο βασιλικός πολτός επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

Δοσολογία:
Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο.
Γενικά συνιστάται κατανάλωση καθημερινή από 0,25-10 γραμμάρια, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
 Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.
Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια.
Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. 
Ο βασιλικός πολτός είναι τροφή και όχι φάρμακο.

Αντενδείξεις
Δεν πρέπει να χρησιμοιποιείται στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό και στην δερματίτιδα, σε αλλεργία στο τσίμπημα μέλισσας, στο άσθμα και όταν λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα.

Βιβλιογραφία
1.         Maleszka, R, Epigenetic integration of environmental and genomic signals in honey bees: the critical interplay of nutritional, brain and reproductive networks. Epigenetics. 2008, 3, 188-192.
2.         Kamakura, M. (2011). "Royalactin induces queen differentiation in honeybees". Nature 473 (7348): 478–483.
3.         Kucharski R, Maleszka, J, Foret, S, Maleszka, R (2008). "Nutritional Control of Reproductive Status in Honeybees via DNA Methylation". Science 319 (5871): 1827–1833.
4.         Takahama H, Shimazu T (2006). "Food-induced anaphylaxis caused by ingestion of royal jelly". J Dermatol. 33 (6): 424–426.
5.         Erem C, Deger O, Ovali E, Barlak Y. The effects of royal jelly on autoimmunity in Graves' disease. Endocrine. 2006 Oct;30(2):175-83.
6.         Hashimoto, M.; Kanda, M.; Ikeno, K.; Hayashi, Y.; Nakamura, T.; Ogawa, Y.; Fukumitsu, H.; Nomoto, H. et al. (April 2005). "Oral administration of royal jelly facilitates mRNA expression of glial cell line-derived neurotrophic factor and neurofilament H in the hippocampus of the adult mouse brain". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 69(4): 800–805.
7.         Hattori, N.; Nomoto, H.; Fukumitsu, H.; Mishima, S.; Furukawa, S. (October 2007). "Royal jelly and its unique fatty acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, promote neurogenesis by neural stem/progenitor cells in vitro". Biomedical research (Tokyo, Japan) 28 (5): 261–266.
8.         Izuta, Hiroshi; Yuichi Chikaraishi, Masamitsu Shimazawa, Satoshi Mishima and Hideaki Hara (October 22, 2007)."10-Hydroxy-2-decenoic Acid, a Major Fatty Acid from Royal Jelly, Inhibits VEGF-induced Angiogenesis in Human Umbilical Vein Endothelial Cells". Oxford Journals.

Οι υπότυποι του βασικοκυτταρικού καρκινώματος


Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Οι υπότυποι του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, ICD-10 C44
  • Το διαβρωτικό (φαγεδαινικό) έλκος (Rodent ulcer ή Jacobi ulcer)
  • Μελαγχρωματικού τύπου βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (Pigmented basal cell carcinoma)
  • Κυστικού τύπου βασικικυτταρικό επιθηλίωμα (Cystic basal cell carcinoma)
  • Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα τύπου σληροδερμίας (Morphoeic basal cell carcinoma)
  • Επιφανειακό βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (Superficial basal cell carcinoma)
  • Ινοεπιθηλιακός όγκος του Pinkus (Fibroepithelial tumour of Pinkus)
  • Σύνδρομο βασικοκυτταρικού σπίλου (Basal cell naevus sydrome Gorlin-Gorlin's syndrome)
  • Aberrant basal-cell carcinoma
  • Pore-like basal-cell carcinoma
  • Πολυποειδικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα  (Polypoid basal-cell carcinoma)
  • Micronodular basal-cell carcinoma
  • Διηθητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (nfiltrative basal-cell carcinoma)
  • Οζώδες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή Κλασσικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Nodular basal-cell carcinoma ή Classic basal-cell carcinoma)
Για λόγους απλότητας, μπορεί κανείς να διαιρέσει το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα-σε 3 ομάδες, ανάλογα με τη θέση και τη δυσκολία της θεραπείας:
1. Επιφανειακό καρκίνωμα βασικών ή ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι  να είναι ισοδύναμο με το "in situ". Ανταποκρίνεται στην τοπική χημειοθεραπεία, όπως με  Aldara, ή στην φθοριοουρακίλη. Είναι το μόνο είδος καρκίνου των βασικών κυττάρων που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τοπική χημειοθεραπεία.
2. Διηθητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο περιλαμβάνει συχνά το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα τύπου σληροδερμίας (Morphoeic basal cell carcinoma) και το Micronodular basal-cell carcinoma. Είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν με συντηρητικές μεθόδους θεραπείας, όπως ηλεκτροκαυτηριασμός  και η απόξεση, ή με απόξεση μόνο.
3. Οζώδες βασικοκυτταρικό  καρκίνωμα, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικά τις περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες του βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος με μορφολογικά χαρακτηριστικά διαφόρων παραλλαγών.