Αρχική

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ


Δισκοπλαστική
Γράφει ο
Ανδρέας Μοράκης
Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), ICD-10 M51.2, που προκαλείται όταν αυτός εκφυλίζεται, προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και αν πιεστεί και κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα), προκαλείται πόνος και στο πόδι (ισχιαλγία). Στη σημερινή εποχή αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος επισκέπτεται το γιατρό.
Στο παρελθόν δοκιμάστηκαν διάφοροι μέθοδοι διαδερμικής συρρίκνωσης της δισκοκήλης (laser, υπέρηχοι που έκαναν θερμική συρρίκνωση και φάρμακα που έκαναν χημική πυρηνόλυση του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι ότι γίνονται διαδερμικά με τοπική αναισθησία μέσω μίας ειδικής βελόνας. Το μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μία έμμεση αποσυμπίεση   της νευρικής ρίζας που επιτυγχάνεται μέσω της συρρίκνωσης της δισκοκήλης. Όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι προχωρημένη, ή όταν η νευρική ρίζα πιέζεται από άλλο αίτιο και όχι από τη δισκοκήλη τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων δεν είναι ικανοποιητικά.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος με την οποία γίνεται ένεση ειδικής γέλης (gel) στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με τοπική αναισθησία υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του δίσκου και την άρση της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα (δισκοπλαστική).
Ποιες είναι οι ενδείξεις της δισκοπλαστικής;
Μικρές έως μεσαίου μεγέθους προβολές, μετά από επιβεβαίωση με μαγνητική τομογραφία. Πόνος αυχένα, πλάτης, ή μέσης δισκογενούς αιτιολογίας, ισχιακός ή μηριαίος πόνος, ο οποίος περιορίζει την φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική αγωγή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Εφαρμογή της μεθόδου χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς, με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “minimal invasive” και τοπική αναισθησία.
Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Πρακτικά δεν υπάρχουν παρενέργειες και όταν η μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό είναι ολιγόλεπτη και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών.Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη ανακούφιση από τα ενοχλήματα όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι προχωρημένη, ή όταν η πίεση στο νευρικό ιστό οφείλεται σε άλλο αίτιο και όχι στη δισκοκήλη. Για αυτό πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε δισκοπλαστική.
Γράφει ο
Ανδρέας Μοράκης
Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Δ/νση Ιατρείου: Λ. Μεσογείων 421Α
Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Τ.Κ.: 15343
Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 6000244
Κινητό: 6932186718


Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα


Η δισακοδύλη είναι το γνωστό σε όλους μας Dulcolax
Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια.
Οι γυναίκες είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθότι οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος,οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και λόγω των φαρμάκων που ενδεχομένως να τους χορηγούνται, αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος με το πέρασμα των χρόνων.
Ένας από τους πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι η χρήση φαρμάκων κατά του συγκεκριμένου προβλήματος (υπακτικά).
Η χρήση φαρμάκων με συστατικά, όπως η δισακοδύλη μπορεί να προσφέρει προγραμματισμένη και σίγουρη ανακούφιση. Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος.
Tο συστατικό της δισακοδύλης χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες στις περισσότερες χώρες, 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σοβαρή παρενέργεια. Η δισακοδύλη, δρα κατευθείαν στο έντερο, χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό και τα όργανα του πάσχοντος και ιδιαιτέρως στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι πιθανόν να λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού τους.
Η δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπισή της κάθε άλλο παρά να αγνοείται πρέπει, καθότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Στην τρίτη ηλικία δε, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται αλλά και για ακόμα σημαντικότερους λόγους, όπως είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η δημιουργία σοβαροτέρων νοσημάτων.
Eνδείξεις:
  • Aντιμετώπιση για βραχύ χρονικό διάστημα, χρόνιας δυσκοιλιότητας που δεν ανταποκρίνεται σε άλλα αθωότερα καθαρτικά.
  • Προετοιμασία του εντέρου προεγχειρητικώς ή για διαγνωστικές εξετάσεις (ενδοσκοπικές ή ακτινολογικές) με ιατρική παρακολούθηση.
Aντενδείξεις: Bαριές φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, υπόνοια ειλεού, οξεία χειρουργική κοιλία αδιάγνωστης αιτίας, σοβαρή αφυδάτωση. Nα μη χορηγούνται υπόθετα σε ραγάδες ή έλκη του πρωκτού.
Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aναφέρονται κολικοειδή άλγη της κοιλίας, τεινεσμός ή πρωκτίτιδα (σε χρόνια χρήση υποθέτων). Σπανίως σοβαρή διάρροια με ηλεκτρολυτικές διαταραχές (συνήθως σε υπερδοσολογία). Σε χρόνια χορήγηση κίνδυνος εξάρτησης, πρόκλησης συνδρόμου προσομοιάζοντος με εκείνο του ευερέθιστου εντέρου, υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, αφυδάτωση, υπεραλδοστερονισμός, εντεροπάθεια με απώλεια λευκώματος, στεατόρροια, οστεομαλάκυνση και ακτινολογική εικόνα του παχέος εντέρου προσομοιάζουσα με εκείνη της ελκώδους κολίτιδας ή του μεγάκολου.
Aλληλεπιδράσεις: Σύγχρονη λήψη της με αντιόξινα, σιμετιδίνη, γάλα ή άλλα αλκαλικά πόματα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικό ερεθισμό από πρώιμη απελευθέρωση του φαρμάκου στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο. Ταυτόχρονη λήψη διουρητικών ή κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής των ηλεκτρολυτών.
Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει κίνδυνος ορθοστατικής υπότασης ή πρόκλησης εντερικής ατονίας και υποκαλιαιμίας, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται και άλλα φάρμακα προκαλούντα υποκαλιαιμία (διουρητικά, κορτικοειδή). Σε ανάγκη λήψης και άλλων φαρμάκων να μεσολαβεί διάστημα 1½-2 ωρών μεταξύ της δισακοδύλης και εκείνων. Tα δισκία να καταπίνονται ως έχουν και να μη μασώνται εξαιτίας της τοπικής ερεθιστικής δράσης του φαρμάκου. Σε σκόνη είναι ερεθιστικό των επιπεφυκότων, λοιπών βλεννογόνων και δέρματος. Nα αποφεύγεται η μακροχρόνια λήψη πέραν των 10 ημερών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια της χορήγησής της κατά τη γαλουχία.
Δοσολογία
Aπό το στόμα:
Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 5-10mg εφάπαξ το βράδυ.
Για μικρότερα παιδιά: 5mg με σύσταση ιατρού.
Aπό το ορθό:
Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 10 mg.
Φαρμακευτικά προϊόντα
DULCOLAX/Boehringer Ιngelheim: e.s.c.tab 5mg x 30- supp 10mg x 6
Βιβλιογραφία
www.galinos.gr

Πολλές πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα


Διπλασιάστηκαν  οι πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα  μέσα σε 28 χρόνια
Σύμφωνα με μελέτη, βασισμένη σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχήςο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων στην Ελλάδα διπλασιάστηκε στο διάστημα από το 1980 ως το 2008. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 1980 το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων έφτανε το 4,66%, ενώ το 2008 το 9,62% των γεννήσεων στη χώρα μας.
Η προωρότητα, που ορίζεται ως επιπλοκή της εγκυμοσύνης, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες περιγεννητικής θνησιμότητας-η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί-αλλά και σοβαρών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, ακόμη και στα όψιμα πρόωρα βρέφη που συχνά θεωρούνται «ώριμα».
Ποια είναι όμως η αιτία;
Η αιτία της είναι πολυπαραγοντική και ως κυριότεροι παράγοντες αναφέρονται η μεγάλη ηλικία και τα τυχόν προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτηςη παχυσαρκία των γυναικών, το κάπνισμα, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς επίσης και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των οικογενειών.
Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν, επίσης, σχετικά με την αύξηση των καισαρικών στην Ελλάδα, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 50% και οι οποίες ενοχοποιούνται για γεννήσεις όψιμα πρόωρων βρεφών.
Για την μείωση των πρόωρων γεννήσεων απαιτούνται σημαντικά βήματα στο πεδίο των φαρμακευτικών θεραπειών, ενώ κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση των γυναικών, με στόχο να προλαμβάνονται οι παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που μπορούν εύκολα να περιοριστούν.
Βιβλιογραφία
Το Βήμα

Οδοντιατρική φροντίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες


Θεραπεία και πρόληψη σε άτομα  με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)
Γράφει ο
Νικόλαος Κουβελάς
Επίκουρος καθηγητής της  Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Με ένα υγιές στόμα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Στη χώρα μας πολλές οικογένειες αγνοούν την ύπαρξη ειδικευμένων οδοντιάτρων στον τομέα αυτό, αλλά οι οδοντίατροι αυτοί είναι πολλοί λίγοι. Οι δυο αυτοί παράγοντες μοιράζονται την ευθύνη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ατόμων με ειδικές ανάγκες  έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή,  γιατί  συνήθως πάνε στο ιατρείο σε μεγάλη ηλικία και δεν έχουν συνηθίσει από μικρά παιδιά να συνεργάζονται με τον οδοντίατρο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολη  και χρονοβόρα  δεδομένου ότι χρειάζεται ειδική υποδομή στο ιατρείο, καθώς και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.
Μόνο ο εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει σωστή οδοντιατρική φροντίδα, καθώς γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τα  παιδιά ΑΜΕΑ,  και γενικότερα να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, πέραν των οδοντιατρικών, που επιβαρύνουν την κατάσταση και καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα. 
Η οδοντιατρική πρόληψη, περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο  σπίτι εφόσον το παιδί έχει λειτουργικά τη δυνατότητα, ή πως μπορούν οι οικείοι του, αφού το ίδιο δεν μπορεί, να προστατέψουν την στοματική υγεία του δικού τους ανθρώπου.

Οδοντιατρική πρόληψη ΑΜΕΑ στο σπίτι
Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικά αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν, αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.
Αφού ο εξειδικευμένος οδοντίατρος  εκπαιδεύσει γονείς, συνοδούς και θεραπευτές, στην συνέχεια αυτοί εξηγούν στο παιδί  ότι αυτό που κάνει είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό το ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες ημέρες θα έχει συνηθίσει.
 Προτιμούμε:
  • Την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια.
  • Δεν χρησιμοποιούμε  μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας, διότι δεν ωφελεί.
  • Ελέγχουμε τη λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης  γλυκών και επιτρέπουμε στο παιδί να παίρνει γλυκό με το πρωινό και μετά τα κύρια γεύματα.
  • Δεν έχουμε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση.
  • Δεν επιβραβεύουμε  με γλυκά τα  ΑΜΕΑ, γιατί  είθισται οι γονείς να τους δίνουν περισσότερα γλυκά για να τα ικανοποιήσουν.

Οδοντιατρική αγωγή στο οδοντιατρείο
Είναι πολύ σημαντικό  ο γονιός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο να καθορίσει κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος. Πέρα από την παρακολούθηση, όμως πρέπει να  αφαιρείται η πέτρα. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα πίσω δόντια που θα προστατέψουν από την τερηδόνα τις ευαίσθητες επιφάνειές τους.
Με τον προληπτικό έλεγχο μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του παιδιού και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών.
Ας δώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να έχουν ένα υγιές στόμα, ώστε να μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, χωρίς προβλήματα
Νικόλαος Κουβελάς
Επίκουρος καθηγητής της  Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παιδοδοντίατρος
Διεύθυνση Ιατρείου: Πατησίων 150 Τ.Κ. 11257 
Τηλέφωνο: 210 8257050-060 

Τι κρύβει ο πάτος της οδοντόκρεμάς σας


Προσοχή στις οδοντόκρεμες που αγοράζετε...
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι υπάρχει ένα διαφορετικό χρώμα στο κάτω μέρος της συσκευασίας κάθε οδοντόκρεμας;
Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα χρώματα;
Πράσινο: Φυτική
Μπλε: Φυτική με προσθήκη φαρμακευτικής ουσίας
Κόκκινο: Φυτική με προσθήκη χημικής σύνθεσης
Μαύρο: Μόνο χημική σύνθεση
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει αυτό και απλώς οι χρωματιστές αυτές ταινίες είναι για να διαβάζονται από το μηχάνημα.
Από μια έρευνα που έκανε το EMEDI σε 20 διαφορετικές οδοντόκρεμες η πληροφορία επιβεβαιώθηκε.
Κάντε κι εσείς την έρευνα διαβάζοντας τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία της οδοντόκρεμάς σας.
Προσοχή λοιπόν στις οδοντόκρεμες που αγοράζετε!... Διαβάστε τα συστατικά της!


Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ' τον καρκίνο


Διατροφή για ένα υγιές στήθος
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού με αυτές τις προτάσεις διατροφής.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού με τα σωστά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ακόμη και μια γυναίκα που φέρει τη μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 γονιδίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Καταναλώστε τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και διατηρήστε φυσιολογικό το βάρος σας
Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν το στήθος από την εμφάνιση καρκίνου.
Ας μάθουμε ποιες είναι αυτές
  • Καφές: Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν 57% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με εκείνες που έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα. Μια εξήγηση είναι ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο
  • Μαϊντανός: Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία μπλοκάρει ορισμένα καρκινικά κύτταρα στο μαστό και τα αποτρέπει από το να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.
  • Αβγό: Πλούσια πηγή πρωτεΐνης, το αβγό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη υπαρχόντων όγκων. Σύμφωνα με νέα μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Research, η αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών στο 60% και η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων στο 15% στερεί από τα καρκινικά κύτταρα τη γλυκόζη και την ινσουλίνη που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
  • Μπρόκολο: Η σουλφοραφάνη, μια ένωση στο μπρόκολο, μείωσε τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού (που προκαλούν εξάπλωση του καρκίνου και υποτροπή) σε ποντίκια, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Τρώγοντας μπρόκολο ωμό ή στον ατμό έχετε το μεγαλύτερο όφελος γιατί ο βρασμός καταστρέφει μερικά τη σουλφοραφάνη.)
  • Σολομός: Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για τουλάχιστον 10 χρόνια μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για πορογενές καρκίνωμα, που είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη στην Επιδημιολογία Καρκίνου, Biomarkers & Prevention. Πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο έλαιο ψαριών μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού. Για όσουν δεν θέλουν να καταναλώνουν συμπληρώματα, λένε οι ερευνητές της μελέτης, μπορούν να τρώνε περίπου 240γρ  λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος) την εβδομάδα.
  • Ελαιόλαδο: Όταν οι ερευνητές στη Βαρκελώνη έδωσαν σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού μια δίαιτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου και το ελαϊκό οξύ (μονο-ακόρεστα λιπαρά) κατέστειλαν την ανάπτυξη των κακοηθών κυττάρων.
  • Δαμάσκηνα και ροδάκινα: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A & M πρόσφατα διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα έχουν επίπεδα αντιοξειδωτικών που μπορούν να ανταγωνιστούν τα βατόμουρα και ότι περιέχουν δύο είδη πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. 
  • Φασόλια: Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και όσα περισσότερα φασόλια τρώτε, τόσο περισσότερο ο κίνδυνό σας μειώνεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που μια γυναίκα προστεθεί στην καθημερινή διατροφή της, ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 7 τοις εκατό. Αυτό είναι περίπου 1/2 φλιτζάνι φασόλια, ανάλογα με την ποικιλία. Άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν το κριθάρι, το πλιγούρι, οι φακές, ο αρακάς, οι αγκινάρες και τα σμέουρα.
  • Καρύδια: Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Nutrition and Cancer αναφέρουν ότι τα καρύδια μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη από Marshall University School of Medicine στη Δυτική Βιρτζίνια, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα καρύδια, από τα ωμέγα-3 λιπαρά, το α-λινολενικό οξύ, τις φυτοστερόλες και τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τον καρκίνο, με μόνο μειονέκτημα ότι 60 γρ. καρύδια δίνουν 370 θερμίδες. 
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail:  sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος


Είναι η δίαιτα που βασίζεται στη διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος.
Η δίαιτα τύπου αίματος είναι μια δίαιτα που υποστηρίζεται από τον ιατρό Peter D 'Adamo, και θεωρεί ότι οι ομάδες αίματος ΑΒΟ  είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό μια υγιεινής διατροφής και ο ίδιος συνιστά ξεχωριστή δίαιτα για κάθε τύπο αίματος.
Η θεωρία του βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε ομάδα αίματος έχει το δικό της μοναδικό δείκτη  αντιγόνου που αντιδρά αρνητικά  με ορισμένα τρόφιμα και οδηγεί σε προβλημάτα υγείας. Επιπλέον, ο Δρ D'Adamo πιστεύει ότι τα επίπεδα της οξύτητας του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα συνδέονται με τον τύπο του αίματός. Κατά συνέπεια, λέει, ακολουθώντας μια ειδική δίαιτα για τον τύπο του αίματός σας, το σώμα σας πέπτει και απορροφά τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος.

Η γνώμη του EMEDI
Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ομάδα αίματος καθορίζει ή επηρεάζει τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών. 
Κάποιες εκδοχές από αυτές τις δίαιτες αδυνατίζουν λόγω του ότι το άτομο αποκλείει κάποιες τροφές και τρώει λιγότερο.
Η θεωρία έχει πραγματικά ενδιαφέρον, αν και η δίαιτα αυτή δεν κάνει διάκριση ανάλογα με το Rh (αρνητικό και θετικό), ούτε λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων που ζουν σε διαφορετικά κλίματα.
O τύπος αίματος είναι σημαντικός για την φυλή, για την εθνικότητα,  για την καταγωγή, για την κληρονομικότητα και  για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών.

Η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος
Η δίαιτα είναι υποθερμιδική. Διακρίνει τους ανθρώπους σε 4 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουν (δηλαδή, 0, Α, Β, και ΑΒ) και ταυτόχρονα προβαίνει σε διάκριση των τροφών σε δύο κατηγορίες: σ’ εκείνες που λειτουργούν συμπληρωματικά της κάθε ομάδας και σ’ εκείνες που αντιτίθενται σ’ αυτές.
Η ανάλογα με την ομάδα αίματος αντικατοπτρίζει την εσωτερική χημεία του οργανισμού.
Η ομάδα αίματος ενός ατόμου μπορεί να κάνει φανερή την προδιάθεσή του σε πολλές ασθένειες και να ορίσει την επιλογή ενός συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος ή μιας συγκεκριμένης άσκησης. 
Οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες είναι όμοιες με τα αντιγόνα του ανθρώπου. Έτσι, μόλις καταναλώσουμε μία τροφή με λεκτίνες μη συμβατές με την ομάδα αίματός μας, ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει τις ουσίες αυτές ως ξένες με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τις εξουδετερώσει, καθώς σ’ ένα ποσοστό 2-5-% οι λεκτίνες διαπερνούν το τοίχωμα του εντέρου και εισέρχονται στο αίμα.
Οι τροφές που είναι μη συμβατές με την ομάδα αίματός μας δημιουργούν, σύμφωνα πάντα με τον εμπνευστή της δίαιτας, προβλήματα στην πέψη, στην παραγωγή της ινσουλίνης και γενικότερα στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών μας επιβραδύνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό μας.
Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος εγγυάται απώλεια βάρους, αφού συνίσταται σε πρόσληψη λίγων θερμίδων και καύση περισσότερων θερμίδων από εκείνων που προσλαμβάνονται.

Κύρια χαρακτηριστικά ομάδων
-Ομάδα αίματος 0: 
Ο D’ Adamo υποστηρίζει ότι τα άτομα αυτής της ομάδας είναι «κυνηγοί, αυτάρκεις, ηγέτες και τρώνε πολύ κρέας», επομένως το διαιτολόγιό τους οφείλει να είναι πλούσιο σε κρέας. 
Η ομάδα αίματος 0 είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ομάδα και αντιστοιχεί στον άνθρωπο κυνηγό και τροφοσυλλέκτη. Τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτήν την ομάδα διαθέτουν ένα ισχυρό και ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ εξίσου ανθεκτικό φαίνεται να είναι και το πεπτικό τους σύστημα. Το αρνητικό των ατόμων αυτών είναι ότι έχουν προδιάθεση σε ορισμένες αλλεργίες και τάση παχυσαρκίας και κατακράτησης υγρών, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, μυϊκές κράμπες και έλλειψη συγκέντρωσης.
Γενικότερα, όσον αφορά στη ψυχοσύνθεση των ατόμων αυτών, μπορεί να ειπωθεί ότι χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, εκφραστικότητα, αποφασιστικότητα και ευερεθιστότητα.
Ποιες τροφές ταιριάζουν στην ομάδα 0;
Στην εν λόγω ομάδα ταιριάζει το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια (π.χ. ρέγγα, μπακαλιάρος, σκουμπρί) που σε συνδυασμό με πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνιστούν την ιδανική διατροφή για τα άτομα αυτής της ομάδας.
Εάν ανήκετε σ’ αυτή την ομάδα, πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο τα δημητριακά, το ψωμί και τα όσπρια, καθώς το πεπτικό σας σύστημα δε μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο συγκεκριμένο είδος τροφών.
Σε περίπτωση, τέλος, που εφαρμόζετε κάποια δίαιτα, καλό είναι να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο (κόκκινο και άσπρο), τις φακές και τα σιτηρά.
Φροντίστε τέλος, να εντάξετε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας αφιερώνοντας μία ώρα τουλάχιστον επί 3 φορές την εβδομάδα σε κάποια αεροβική δραστηριότητα (π.χ. περίπατο ή ελαφρύ τρέξιμο).
-Ομάδα αίματος Α: Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ομάδα αίματος μεταξύ των κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης, ενώ τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτή χαρακτηρίζονται από ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα και δυσκολία στη διάκριση των πρωτεϊνών και των ζωικών λιπών. Αντίθετα, ανταποκρίνονται αρκετά καλά απέναντι στους υδατάνθρακες. Εκείνοι που ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα είναι «γεωργοί και καλλιεργητές και τρώνε συνήθως δημητριακά», οπότε ο D’ Adamo τους συνιστά δίαιτα με ελάχιστο κρέας.
Όσον αφορά στη ψυχοσύνθεσή τους, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι άτομα εσωστρεφή, τελειομανή, τακτικά, συνεργάσιμα, ευαίσθητα στις ανάγκες των συνανθρώπων τους, αλλά με προδιάθεση στο στρες.
Ποιες τροφές ταιριάζουν στην ομάδα Α;
Στην ομάδα Α ταιριάζουν τα λαχανικά, το τοφού, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα δημητριακά.
Αντίθετα, το σιτάρι και τα παράγωγά του πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν περίσσεια οξύτητα στους μυς, με αποτέλεσμα να γίνει δυσχερέστερο το έργο της καύσης των θερμίδων. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται το κρέας, διότι ευνοεί την πρόκληση παχυσαρκίας, καθώς επίσης τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό.
Σε περίπτωση, τέλος που ακολουθείτε κάποια δίαιτα, προτιμήστε τον ανανά και τις τροφές με σόγια, διότι μεταβολίζονται εύκολα.
-Ομάδα αίματος Β: Εκείνοι που έχουν ομάδα αίματος Β είναι «νομάδες, τρώνε απ όλα, είναι δημιουργικοί, ισορροπημένοι και ευέλικτοι».
Τα άτομα αυτής της ομάδας διαθέτουν ισχυρό πεπτικό σύστημα, το οποίο μπορεί και επεξεργάζεται εξίσου καλά τόσο τις πρωτεΐνες, όσο και τους υδατάνθρακες. Ισχυρό είναι, επίσης, και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθώς μένει ανεπηρέαστο από τις διατροφικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Το αρνητικό όσων ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα είναι ότι έχουν προδιάθεση στο στρες, σε ψυχολογικές διαταραχές και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο διαβήτης.
Όσον αφορά στη ψυχοσύνθεσή τους, είναι αντικομφορμιστές, ανεξάρτητοι, αυθόρμητοι, οργανωτικοί, συναισθηματικοί, ελάχιστα φιλόδοξοι, άλλοτε εσωστρεφείς και άλλοτε εξωστρεφείς.
Ποιες τροφές ταιριάζουν στην ομάδα Β;
Οι τροφές εκείνες που ενδείκνυνται για τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα είναι τα οπωρικά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Μπορούν άφοβα να καταναλώνουν τυρί, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας. Άλλωστε, μία ισορροπημένη ποσότητα τυριού ευνοεί τη διαδικασία της πέψης και το μεταβολισμό.
Ωστόσο, σε περίοδο δίαιτας, καλό είναι να αποφεύγονται το κοτόπουλο και το χοιρινό, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη.
Για ‘σας που ανήκετε σ’ αυτή την ομάδα, ενδείκνυται μέτρια σωματική άσκηση που δεν επιφέρει κόπωση σε συνδυασμό με πνευματική άσκηση. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε Yoga ή Tai Chi.
-Ομάδα αίματος ΑΒ: Εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα ΑΒ είναι «αινιγματικοί και μπορεί να τρώνε σαν τους Α ή σαν τους Β». Η συγκεκριμένη ομάδα αίματος είναι η πιο «νεανική» ομάδα και για το λόγο αυτό είναι και η λιγότερο διαδεδομένη. Μάλιστα μόνο το 5% των ανθρώπων, παγκοσμίως, έχει αυτό τον τύπο αίματος.
Το πεπτικό σύστημα των ατόμων αυτών είναι ευαίσθητο, σε αντίθεση με το ανοσοποιητικό τους που μπορεί και παράγει ειδικά αντισώματα ενάντια στα βακτήρια, με αποτέλεσμα να μην αντιδρούν αλλεργικά σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν σε άλλες ομάδες αίματος.
Όσον αφορά στη ψυχοσύνθεσή τους, τα άτομα αυτής της ομάδας είναι ευαίσθητα, εσωστρεφή, μυστηριώδη και ευερέθιστα, ενώ παράλληλα διαθέτουν ισχυρό ένστικτο και αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το στρες όταν βρίσκονται σε κίνηση και εξασκούν κάποια φυσική δραστηριότητα.
Ποιες τροφές ταιριάζουν στην ομάδα ΑΒ;
Ο τύπος ΑΒ μοιάζει αρκετά με αυτόν της Α κι επομένως του ταιριάζει περισσότερο ένα διατροφικό πρόγραμμα με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά. Η ιδανική γι’ αυτόν διατροφή με σκοπό την απόκτηση του ιδανικού βάρους πρέπει να περιλαμβάνει τον ανανά, το ψάρι, τις πράσινες σαλάτες, το γάλα και τα γαλακτοκομικά.
Εάν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος, διότι το στομάχι σας παράγει μικρές ποσότητες γαστρικού οξέος, οι οποίες δεν επαρκούν για τη σωστή πέψη της τροφής.
Γενικότερα, όμως, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, των ρεβιθιών, των φασολιών, του καλαμποκιού και των σπόρων.
Όσον αφορά τη σωματική άσκηση που μπορείτε να ασκήσετε, προτιμήστε γιόγκα σε συνδυασμό με τζόκιγκ ή στρέτσιγκ, δηλαδή δραστηριότητες που προσφέρουν χαλάρωση και ταυτόχρονα έντονη φυσική άσκηση.

Βασικοί κανόνες για όλες τις ομάδες
  1. Καλό είναι να πίνετε τα αναψυκτικά, το νερό και τους χυμούς 30 λεπτά πριν το γεύμα ή 2 ώρες μετά.
  2. Ως ψωμί, μπορείτε να τρώτε πολύ συγκεκριμένα είδη, όπως αυτό των Εσσαίων, το οποίο παρασκευάζεται με φύτρες σταριού.
  3. Αποφεύγετε την κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων και υδρογονομένων ελαίων, όπως είναι για παράδειγμα οι μαργαρίνες.
  4. Μείνετε μακρυά από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα πρόσθετα χρώματα και αρώματα και τα τηγανιτά.
  5. Αποκλείστε τη ζάχαρη από το διατροφικό σας πρόγραμμα.
  6. Μη χρησιμοποιείτε φούρνους μικροκυμάτων και σκεύη αλουμινίου.

Βιβλιογραφία
D'Adamo, P. The Eat Right 4 Your Type Complete Blood Type Encyclopedia. Riverhead.


Άσκηση και εγκυμοσύνη


Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για την άσκηση στην εγκυμοσύνη
Τα οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη είναι πολλά.  
Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την φυσική σας κατάσταση, την υγεία και την εικόνα σας όχι μόνο κατά την κύηση, αλλά κατά τον τοκετό και στην επαναφορά σου μετά. H εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάστε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που κάνατε, όπως φυσικά και τη γυμναστική.  Εντούτοις,  υπάρχουν και περιπτώσεις με επιπλοκές, οπού πρέπει να την αποφύγουμε. Να θυμάστε η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να ναι ασφαλής και διασκεδαστική.ενδομήτριας ανάπτυξης.

Πότε δεν κάνουμε άσκηση
Σε δύσκολες εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου δεν επιτρέπεται η γυμναστική. Δεν πειράζει, ας γεννηθεί με το καλό και θα κάνετε γυμναστικούλα μετά.
Να μερικά παραδείγματα που δεν επιτρέπεται: Σε κάποιες καρδιοπαθείς, σε γυναίκες με θρομβοφλεβίτιδα (φλεγμονή φλέβας με θρόμβο αίματος) ή με πρόσφατη πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες), σε μητέρες που έχουν αρνητικό ρέζους και αναπτύσσουν αντισώματα επιβλαβή για τα μωράκια τους που έχουν ρέζους θετικό, σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού, αιμορραγίες ή αποκολλήσεις, καθυστερήσεις της ενδομήτριας ανάπτυξης. Όπως  και να έχει ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας πει το OK πριν αρχίσετε.

Τι να τσεκάρετε πριν αρχίσετε
Φορέσατε τα αθλητικά σας παπούτσια, τα άνετα βαμβακερά σας ρούχα και είστε έτοιμες;
Πως ξεκινάμε; Πάντα με προθέρμανση και τελειώνουμε πάντα με αποθεραπεία. Καλό είναι να  κάνετε τις ασκήσεις με ανοικτό παράθυρο ή έξω και να μην ασκήστε σε ακραίες θερμοκρασίες. Φυσικά να πίνετε αρκετά υγρά. Η αναπνοή σας να είναι ήρεμη και ποτέ μην την κρατάτε. Μην ζορίζεστε με περιττή ένταση και να αποφεύγετε την υπερβολική σύσφιξη των κοιλιακών. (Ο γυμναστής ή ο γιατρός μπορεί να δει αν στους κοιλιακούς σας υπάρχει κενό στη λευκή γραμμή, ώστε να δει αν πρέπει να διαφοροποιήσετε κάποιες ασκήσεις που σχετίζονται με κοιλιακούς). Όταν λυγίζετε τα πόδια ανοίγετέ τα στα πλάγια για να μην πιέζετε την κοιλιά. Να κοιμάστε καλά. Αν αμφιβάλλετε για μια άσκηση μην την κάνετε. Αν ασκήστε χωρίς την επίβλεψη γυμναστή (που δεν συνιστάται) να υπάρχει και κάποιος άλλος μαζί σας. Αν έχετε παρέα και άλλη έγκυο θα ήταν πιο ευχάριστο και θα ανταλλάζατε και εμπειρίες.
Πότε διακόπτουμε την άσκηση: Είπαμε, από τη στιγμή που πήρατε το OK από τον γιατρό σειρά έχει  ο γυμναστής σας. Αν νιώσετε το παραμικρό που σας ενοχλεί μην του το κρύψετε, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.
Μερικές περιπτώσεις που σταματάμε είναι οι παρακάτω: αν εμφανιστεί κολπική αιμορραγία, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος ή σοβαρός και επίμονος πονοκέφαλος, ζάλη, πρήξιμο των χεριών, του προσώπου ή των ποδιών, αισθητή μείωση της δραστηριότητας του εμβρύου, πόνος κατά την ούρηση, υψηλή θερμοκρασία σώματος, επίμονη ναυτία ή εμετός, συσπάσεις της μήτρας, έντονη αίσθηση των παλμών της καρδιάς, δύσπνοια.
Απλά! αν νιώσετε άσχημα σταματήστε.
Τρομάξατε αρκετά; Στις περισσότερες εγκυμοσύνες όλα βαίνουν καλά. Επειδή όμως καλό είναι να προλαμβάνουμε αναφερθήκαμε στα παραπάνω. Είπαμε στις περισσότερες μανούλες όχι μόνο απαγορεύεται η άσκηση αλλά κάνει και πολύ καλό.

  
Ωραία λοιπόν και τι μπορούμε να κάνουμε;
Να μερικές ασφαλείς δραστηριότητες:
  • Κολύμβηση: εξαιρετική επιλογή. Επιλέξτε το στιλ που αισθάνεστε πιο άνετα.  Δεν χρειάζεται να κάνετε βουτιές και μην ξεχνάτε να αναπνέετε συνεχώς.
  • Περπάτημα:  από τις ιδανικότερες επιλογές. Βάλτε αθλητικά ρούχα και παπούτσια πάρτε νεράκι και ... δρόμο. Ξεκινήστε πάντα λίγο πιο αργά στην αρχή (ζέσταμα). Αν είναι καλοκαιράκι επιλέξτε την πιο δροσερή ώρα της μέρας  και φυσικά σε ακραίες θερμοκρασίες επιλέξτε κάτι άλλο.
  • Jokking:  αν και είναι ασφαλές οι περισσότεροι γιατροί δεν συνιστούν στις γυναίκες να ξεκινήσουν τώρα αν δεν έτρεχαν από πριν.
  • Ποδήλατο: καλή άσκηση αλλά προτιμήστε ένα σταθερό ποδήλατο καλού κακού.
  • Aerobic: Για υψηλής έντασης δεν το συζητάμε, αλλά χαμηλής έντασης aerobic είναι εντάξει. Η συμμετοχή εδώ εξαρτάται από το πώς  ανταποκρίνεται η κάθε γυναίκα, την αίσθηση ισορροπίας που έχει,  καθώς και την πίεση που αισθάνεται στα γόνατα και την πλάτη. Γενικά πάντως, η χαμηλή ένταση θεωρείται ασφαλής.
  • Pilates:  Υπάρχουν ασκήσεις pilates τροποποιημένες για εγκυούς οι οποίες είναι εξαιρετικές.
  • Προπόνηση με βάρη: Τα βάρη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας, να βελτιώσεις την σταθερότητά σας και να νιώθετε ευεξία. Όμως μην ξεκινάτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αν δεν κάνατε προπόνηση από πριν. Τα μικρά βαράκια είναι μια χαρά, τα μεγάλα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κθκλοφορία του αίματος. Σταμάτα αν νιώθετε ¨κάψιμο¨.Χρησιμοποιήστε βάρη που μπορείτε να εκτελέσετε 10 με 12 επαναλήψεις σωστά και άνετα. Εκτελέστε την άσκηση με τη σωστή τεχνική και αργά.  Αυξήστε το βάρος όταν οι 12 επαναλήψεις βγαίνουν πολύ χαλαρά.
Ο γυμναστής σας θα σας πει ποιες είναι οι σωστές ασκήσεις για σας αξιολογώντας τις δικές σας ανάγκες. Επίσης, θα διαφοροποιεί το πρόγραμμά σας ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Καλό θα ήταν να έχει επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας.
 
 Μαρία Τσόλια
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer
του EMEDI
Mητέρα 3 παιδιών και έγκυος στο τέταρτο παιδάκι της!
Για άμεση επικοινωνία-e-mail:  mariat981@yahoo.gr
Αν θέλετε το emedi να μεσολαβήσει για να σας κλείσει άμεσα ραντεβού με τη Μαρία στείλτε μήνυμα στο: info@emedi.gr
Βιβλιογραφία
Fit for two, YMCA of the USA with Thomas W. Hanlon

Διαιτολόγιο για διαβητικούς


Παράδειγμα διαιτολογίου για διαβητικούς
Στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού μεγάλη σημασία έχουν τα μικρά και συχνά γεύματα, ανά 3 ώρες περίπου, γεγονός που από μόνο του μπορεί να ρυθμίσει τον διαβήτη.
Παράδειγμα διαιτολογίου για διαβητικούς.
Πρωινό: 1 φλυτζάνι γάλα αποβουτυρωμένο, 1 φέτα ψωμί, 30 γραμάρια τυρί άπαχο, 2 κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη, 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκαλιού, 1 φλυτζάνι τσάι
Πρόγευμα: 1 φέτα ψωμί, 30 γραμμάρια τυρί άπαχο, 1 μικρό φρούτο (π.χ. μήλο)
Γεύμα: 90 γραμμάρια κρέας άπαχο ή κοτόπουλο βραστό ή ψητό ή 150 γραμμάρια ψάρι, 1 φλυτζάνι χορταρικά με 2 κουταλάκια γλυκού λάδι, 1 1/2 φέτες ψωμί, 1 μικρό φρούτο (π.χ. μήλο)
Απογευματινό: 1 μικρό φρούτο (π.χ. μήλο)
Δείπνο: 90 γραμμάρια κρέας άπαχο, 1 φλυτζάνι χορταρικά με 2 κουταλάκια γλυκού λάδι, 1 1/2 φέτες ψωμί, 1 μικρό φρούτο (π.χ. ροδάκινο)
Προ του ύπνου: 1 φέτα ψωμί, 1 φλυτζάνι γάλα αποβουτυρωμένο, 1/2 φλυτζάνι χυμό φρούτου, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη

Γενικές οδηγίες για τους διαβητικούς
  • Η δίαιτα που αναφέρεται δεν είναι παρά ένα απλό υπόδειγμα και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις διαιτητικές συνήθειες του αρρώστου.
  • Μπορείτε να κάνετε επιλογή από τα φρούτα ή τους χυμούς που αναγράφονται (βάση του υποδείγματος) στις ποσότητες όμως που αναφέρονται: Μήλο 1 μικρό, πορτοκάλι 1 μικρό, αχλάδι μικρό, μανταρίνι 1 μεγάλο, ροδάκινο 1 κανονικό, βερύκοκκα 2 κανονικά, δαμάσκηνα 2 κανονικά, μπανάνα μισή μικρού μεγέθους, κεράσια 10 τεμάχια, φράουλες 1 φλυτζάνι, σταφύλια 12 ρόγες, πεπόνι 200 γραμμάρια, καρπούζι 175 γραμμάρια, χυμός πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι.
  • Η κάθε φέτα ψωμί που χρησιμοποιείται στα γεύματα να είναι 30 γραμμάρια. Αν δεν την θέλετε σε κάποιο γεύμα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια πατάτα μικρή ή με 1/2 φλυτζάνι ρύζι ή ζυμαρικά ή πουρέ.
  • Γενικά τα χορταρικά περιέχουν λίγες θερμίδες. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην προστεθεί παραπάνω λάδι από αυτό που γράφεται στη δίαιτα. Ειδικότερα μερικά από αυτά, όπως ο αρακάς, τα φασολάκια και τα μπιζέλια αντικαθιστώνται με το ζωμό ή ζυμαρικά επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο.
  • Επιτρέπονται: Ζωμοί κρέατος (αραιωμένοι), κρεμμύδι, καφές, ξύδι, μαιντανός, μουστάρδα, μπαχαρικά, πιπέρι, χυμός λεμονιού, χόρτα (ραδίκια, αντίδια), τσάι.
  • Απαγορεύονται: Ζάχαρη, γλυκόζη, γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες, μαρμελάδες, ζελέδες, σιρόπια, μέλι, κέικ, πάστες, αεριούχα και αλκοολούχα ποτά.
  • Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί αποβουτυρωμένο γάλα, αλλά το σύνηθες που κυκλοφορεί, θα αφαιρεθεί από το διαιτολόγιο η ποσότητα του λίπους (1 κουταλάκι μαργαρίνη), που αναγράφεται στο πρωινό. Το βραδινό αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με 200 γραμμάρια αποβουτυρωμένο γιαούρτι.
  • 30 γραμμάρια κρέας μπορεί να αντικαταστήσετε με 1 αυγό ή με 30 γραμμάρια τυρί άπαχο.
by Savvi diet