Αρχική

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γιατροί κλόουν γιατρεύουν τα παιδιά


Οι γιατροί-κλόουν δίνουν ελπίδα στα άρρωστα παιδιά
Το Big Apple Circus Clown Care είναι μια ένωση που φέρνει γέλιο κι ελπίδα στα άρρωστα παιδιά.
Με κόκκινες μύτες και πολύχρωμα ρούχα οι εκπαιδευμένοι "γιατροί-κλόουν’’,προσπαθούν να διώξουν τον φόβο από τα άρρωστα παιδιά.
Η θεραπευτική δύναμη του χιούμορ είναι  γνωστή. Σε συνεργασία με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κάθε νοσοκομείου, αυτοί οι επαγγελματίες βοηθούν τα  άρρωστα παιδιά, τους γονείς τους και το προσωπικό του νοσοκομείου. Οι γιατροί-κλόουν εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια και σιγά σιγά αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα του κόσμου.
Μονάδες εντατικής θεραπείας
Όλοι οι γιατροί-κλόουν είναι έμπειροι επαγγελματίες καλλιτέχνες  με ευαισθησία και υποβάλλονται σε αυστηρό εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης στο πρωτόκολλο  του νοσοκομείου.
Κρατούν στα χέρια τους σύριγγες και κάνουν μεταγγίσεις σοκολάτας, γεμίζουν το δωμάτιο με σαπουνόφουσκες και εντυπωσιάζουν με τα ταχυδακτυλουργικά τους κόλπα. Ακόμη και κουκλοθέατρο παίζουν.  Έτσι καταφέρνουν να κάνουν τα άρρωστα παιδιά που νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων να γελούν και να ξεχνούν τον φόβο της αρρώστιας και του θανάτου.
Από τότε που εφαρμόσθηκε η γελωτοθεραπεία, παρατηρήθηκε μείωση των φαρμάκων 20% και μείωση της νοσηλείας των παιδιών κατά 50%.
Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, ιδίως για τα παιδιά.
http://www.childrenshospital.org

Γιατροί χωρίς σύνορα


Οι γιατροί χωρίς σύνορα θέλουν συμμάχους
Υπάρχουν πολλά παιδιά που πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής. Κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά!!!
Η κρίση θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές των κατοίκων της Δύσης, στον αναπτυσσόμενο όμως κόσμο θέτει σε κίνδυνο ζωές. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, με την ευπαθέστερη ομάδα να αποτελείται από παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του. Ο συναγερμός χτυπά πιο δυνατά από ποτέ, καθώς η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν φέτος περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κατάλογο εκείνων που υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια.
Μπροστά σε αυτή τη δραματική και απάνθρωπη κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνοραυλοποιούν μακροχρόνια προγράμματα, αλλά και επείγουσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση όσων πεινούν.
Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 620.000 υποσιτισμένα παιδιά έλαβαν επισιτιστική βοήθεια, με τη χρήση έτοιμων διατροφικών σκευασμάτων.
Καθώς όμως οι ανάγκες διογκώνονται και ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια μεγαλώνει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρειάζονται συμμάχους στη μάχη κατά του υποσιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια ηλεκτρονικού ακτιβισμού, μέσω της ιστοσελίδας τους, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και τη συγκέντρωση πόρων.


Όταν οι γυναίκες γίνονται άντρες


Γυναίκες σε αντρικούς ρόλους
Όταν διατηρούνται ισορροπίες υπάρχει ευτυχία σ' ένα γάμο.
Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, ότι όταν μέσα σε μια οικογένεια διατηρούνται ισορροπίες υπάρχει ευτυχία.
Οι εποχές είναι δύσκολες. Πολλοί άντρες έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν πάρει σύνταξη και η γυναίκα τους εξακολουθεί και είναι αναγκασμένη να εργάζεται για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.
Όταν η γυναίκα εργάζεται και ο σύζυγος είναι άνεργος, για να διατηρούνται οι ισορροπίες, αναγκάζεται αυτός  να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε σημασία έχει να υπάρχουν έσοδα στο σπίτι. Το ποιος τα φέρνει δεν έχει καμιά σημασία πλέον.
Όταν η γυναίκα αναγκάζεται να γίνει ο ''άντρας''  του σπιτιού και δουλεύει πολλές ώρες, φυσικό είναι να μην μπορεί, ούτε και να έχει όρεξη να μαγειρέψει, όταν θα γυρίσει στο σπίτι. μετά από μια εξαντλητική ημέρα.
Πολλές φορές η εργασία τους είναι τόσο χρονοβόρα που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν ούτε με την ανατροφή των παιδιών τους.
Τότε καλείται ο άντρας, που δεν εργάζεται, να αναλάβει τις ευθύνες του.
Οι ειδικοί λένε, ότι μετά από μια γενιά η πρόβλεψη είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θα βασίζονται στους μισθούς των γυναικών και όχι των αντρών.
Οι γάμοι του μέλλοντος θα βασίζονται στο εισόδημα. 
Αν είναι η γυναίκα αυτή που θα βγάζει τα περισσότερα, με το να βοηθάει ο άντρας στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών είναι υγιές.  Με αυτόν τον τρόπο, επειδή ό άντρας θα προσφέρει πολλά στο σπίτι, η γυναίκα δεν θα νιώθει θυμό και περιφρόνηση για τον ανίδεο μη εργαζόμενο σύζυγό της.
Η αλήθεια βέβαια είναι κάπως διαφορετική για τις ελληνικές οικογένειες. Οι περισσότεροι σύζυγοι άντρες σήμερα δε ξέρουν να πλύνουν ούτε ένα πιάτο, πετούν τα ρούχα τους στην μέση και δεν έχουν ιδέα από μαγειρική. Φταίει η ανατροφή και ο τρόπος με τον οποίο έχουν γαλουχηθεί από τις μανάδες τους.
Αλλά τελικά αργά ή γρήγορα όλα μαθαίνονται και όλα γίνονται. Ποτέ δεν είναι αργά και τίποτε δεν είναι απίθανο. Τι κι αν οι μανάδες τους έμαθαν ότι πρέπει να τα περιμένουν όλα έτοιμα. Τώρα είναι η ώρα να μάθουν να τακτοποιούν το σπίτι, να ετοιμάζουν φαγητό και να καθαρίζουν. Κι αν έχουν και κάποιο άλλο μικρό ελάττωμα, π.χ. να μην μπορούν να πλύνουν τα ρούχα, οι γυναίκες μπορούν να τους το συγχωρούν.
Ο διακανονισμός αυτός απαλλάσσει τις γυναίκες από το άγχος, γιατί η αλήθεια είναι πως στην σημερινή εποχή , τα έχουν αναλάβει όλα αυτές. Και ποτέ κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα χωρίς να αφήσει κενά. Αν οι εργαζόμενες γυναίκες γνωρίζουν ότι στο σπίτι  υπάρχει ένας άνθρωπος της οικογένειας να μεγαλώνει τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλείς από το αν υπάρχει μία ξένη νταντά.
Βέβαια οι ώρες της μητέρας με τα παιδιά, πρέπει να αναπληρώνονται εποικοδομητικά, στη συνέχεια, με συζήτηση και αρμονική συμβίωση.
Όσον αφορά το σεξ, οι γυναίκες όταν γυρνούν στο σπίτι και τα βρίσκουν όλα τακτοποιημένα έχουν μεγαλύτερη όρεξη. Την έχουν όμως την όρεξη και οι κουρασμένοι άντρες σύζυγοι που είναι αγχωμένοι με τα προβλήματα και τις ευθύνες των παιδιών;
Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Όλοι σε μια οικογένεια πρέπει να μάθουν πως δεν υπάρχουν ρόλοι που κληρονομούνται, αλλά ρόλοι που μοιράζονται προκειμένου να λειτουργούν όλα ρολόι.
Στο κάτω κάτω όταν είναι  ευτυχισμένοι και οι δύο σύζυγοι σημαίνει πετυχημένη έγγαμος ζωή...
Ευτυχισμένη σύζυγος, ευτυχισμένη ζωή. Δεν έχει σημασία όμως ποιος  τελικά έχει αναλάβει το ρόλο της συζύγου...
Βιλιογραφία
The Ricer Sex, Liza Mundy

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό


Το γιαούρτι είναι φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία
Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.
Το γιαούρτι είναι ξινό, πηγμένο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση λόγω της δράσης των βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ. Το φρέσκο, ζωντανό γιαούρτι περιέχει ορισμένα σημαντικά βακτήρια, και συγκεκριμένα τα είδη Lactobacillus bulgaricus και Lactobacillus acidophilus, τα οποία επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.
Το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού διαθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα συμβάλλει στη σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Ακόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις.
Λέγεται στη Βίβλο ότι ένας άγγελος αποκάλυψε στον Αβραάμ τις θαυματουργές ιδιότητες του γιαουρτιού, στις οποίες οφειλόταν η μακροζωία του. Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα Dr Elias Metchinikoff. Στις εισηγήσεις του υποστήριζε ότι πολλές ασθένειες σχετίζονται με τα σηπτικά βακτήρια των εντέρων. Με δεδομένο ότι τα αυτά τα καταστρεπτικά μικρόβια μπορούν να ελεγχθούν από τους μικροοργανισμούς του γιαουρτιού, ξεκίνησε να αποδείξει τη σχέση του γιαουρτιού και της μακροζωίας. Η θεωρία του ενισχύθηκε από ιστορίες καταπληκτικής μακροημέρευσης από την Αφρική, την Αμερική και τη Βουλγαρία, όπου λαοί των οποίων η βασική τροφή ήταν το γιαούρτι, ζούσαν περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρώπης.
Από τότε, το γιαούρτι έγινε το αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του L. acidophilus - ένα από τα φυσικά αντιβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι - μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα των ενζύμων του  εντέρου που μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες σε καρκινογόνες, γεγονός που υποδηλώνει τη χρησιμότητα του γιαουρτιού στην πρόληψη του καρκίνου.
Το γιαούρτι από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα δίνει στα ποτά κρεμώδη υφή και η γεύση του ταιριάζει με βότανα, όπως η μέντα και ο άνηθος.
Οι δροσιστικές του ιδιότητες είναι χαρά όταν κάνει ζέστη ή όταν τρώμε καυτερές τροφές.


Θεραπευτικές ιδιότητες του γιαουρτιού
•Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Καταπολεμά τις αλλεργίες και τις στοματίτιδες.
•Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.
•Δρα ως βελτιωτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
•Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην ανακούφιση της καούρας στο στομάχι.
•Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου.
•Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την HDL (την καλή χοληστερίνη)λιποπρωτεϊνική και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
•Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.


Δυσανεξία στη Λακτόζη
Πολλά άτομα αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή πιστεύουν ότι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. 
Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η ανικανότητα του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη, τον κύριο δισακχαρίτη που βρίσκεται στο γάλα.  Μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία διάσπασης της σε γλυκόζη και γαλακτόζη μέσο ενός ένζυμου της λακτάσης.  Αν το ένζυμο λακτάση δεν υπάρχει ή δεν υπάρχει σε αρκετή ποσότητα  τότε τα σάκχαρα αυτά αυξάνουν με όσμωση τα υγρά στο λεπτό έντερο.  Άρα έχουμε αύξηση γαστρεντερικών υγρών αλλά και μη απορροφήσιμη λακτόζη έτοιμη να εισχωρήσει στο παχύ έντερο όπου υπάρχουν πολλά βακτήρια.
Σε μερικές περιπτώσεις κάποιοι δισακχαρίτες (λακτόζη) που φτάνουν στο παχύ έντερο μπορούν να μεταβολιστούν μέσω των βακτηρίων, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάλι αύξηση των ωσμωτικών υγρών και αερίων στο έντερο.
Τα ποσοστά υπολακτασίας ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα. Η δυσανεξία στη λακτόζη φαίνεται να ταλαιπωρεί ένα ποσοστό από 11% μέχρι και 60% στην Ευρώπη, ενώ έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα δείχνουν ότι μερική δυσανεξία στη λακτόζη (υπάρχει το ένζυμο λακτάση σε χαμηλά επίπεδα) αγγίζουν το 75%. Μεγάλος αριθμός ατόμων παρουσιάζει φουσκώματα, διάρροιες, άτυπα κοιλιακά άλγη, τάση για εμετό και πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και την σύσταση του φαγητού.  Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι εφικτή με διάφορους τρόπους αλλά συχνότερα χρησιμοποιείται ένα απλό τεστ αναπνοής μου μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.  Μετά από ένα 24ωρο αποχής από τα γαλακτοκομικά, ο ασθενής αφού χορηγηθεί ένα διάλυμα λακτόζης (καθορίζεται ανάλογο από την ηλικία και το βάρος) - συνήθως 25γρ. λακτόζης για ενήλικες -υπόκειται σε ένα τεστ αναπνοής το οποίο αναλύεται με τον εξής τρόπο, τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση υδρογόνου  >20ppm αλλά χωρίς συμπτώματα είναι δυσπεπτικά, δηλαδή το ένζυμο λακτάσης είναι ενεργό σε κάποιο βαθμό.  Αυτοί που έχουν θετικό τεστ όπως και ένα ή περισσότερα συμπτώματα έχουν πλήρη δυσανεξία στη λακτόζη.  Αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ αλλά ένα ή περισσότερα συμπτώματα θα πρέπει να κοιτάξουν άλλες πιθανές αιτίες (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Chron, Ελκώδη Κολίτιδα κτλ.)
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή διατροφή χωρίς να υπάρξει κίνδυνος στέρησης άλλων θρεπτικών συστατικών και κατά κύριο λόγο το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα.  Η παρασκευή γάλακτος και τυροκομικών με μικρή ποσότητα λακτόζης ή ακόμα και χωρίς καθόλου λακτόζη, παρέχει την ευκαιρία μιας καλής επιλογής χωρίς τα συνοδά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά  προϊόντα γενικότερα διακατέχουν μεγάλο μέρος της Ελληνικής κουζίνας. Η μεσογειακή κουζίνα γενικότερα προτείνει αρκετά εδέσματα που έχουν σαν κύριο συστατικό το γάλα και το τυρί. Ακόμα το ασβέστιο, κύριο συστατικό στην ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά.  Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην παροχή ασβεστίου μέσω της διατροφής σε αρκετή ποσότητα.


Πώς να κλείσετε το στόμα στις γυναίκες


Πότε οι γυναίκες χάνουν την φωνή τους...
Πέντε γυναίκες που μένουν στην ίδια πολυκατοικία… εμφανίζονται στο δικαστήριο κατηγορώντας η μια την άλλη για διατάραξη κοινής ησυχίας.
Προσπαθούν όμως να μιλήσουν όλες μαζί, επικρατεί ένα χάος... και κάποια στιγμή ο πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία του:
''Σιωπή! τους φωνάζει, δεν γίνεται να μιλάτε όλες μαζί! Θα ακούσω πρώτα την μεγαλύτερη.''
Νεκρική σιγή στην αίθουσα.

Γυναίκες με πιασίματα


Η θέα μιας γυναίκας με σώμα «κλεψύδρα» τονώνει τους άνδρες
Σύμφωνα με μία έρευνα, όταν οι άνδρες κοιτάζουν ένα σώμα με καμπύλες, ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με αισθήματα επιβράβευσης.
Οι επιστήμονες λένε πως τα ευρήματά τους εξηγούν, γιατί είναι ελκυστικές γυναίκες με καμπύλες, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Μπιγιονσέ Νόουλς και η Μόνικα Μπελούτσι. Οι ερευνητές πήραν ένα δείγμα 14 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 25 και τους έδειξαν φωτογραφίες του πίσω μέρους επτά γυναικών. Στη συνέχεια έκαναν πλαστικές επεμβάσεις στις γυναίκες αναδιανέμοντας λίπος από τη μέση τους στα οπίσθια τους, χωρίς να αλλάζει το συνολικό τους βάρος.
Εγκεφαλογραφήματα στους άνδρες έδειξαν πως κοιτάζοντας τις γυναίκες μετά την επέμβαση ενεργοποιούνταν μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που συνδέονται με την αντίδραση στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα των εθισμό στην πορνογραφία και συνδεδεμένες διαταραχές, όπως η στυτική δυσλειτουργία με την έλλειψη πορνογραφικού υλικού.
Οι επιστήμονες, επίσης, βρήκαν πως αλλαγές στο δείκτη σωματικού βάρους των γυναικών επηρέασαν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την οπτική εκτίμηση μεγέθους και σχήματος. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πως το σωματικό λίπος επηρεάζει την κρίση της γυναικείας ομορφιάς περισσότερο σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές και λιγότερο με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Οι ερευνητές παρουσίασαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους την 5η Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLoS ONE.
Βιβλιογραφία
livescience.com 

Πότε πρέπει να γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις


Μυστικά για τις γυναικολογικές εξετάσεις 
Πότε πρέπει να γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις;
  • Η μέτρηση ορμονών γίνεται με αιμοληψία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν πρέπει να είστε νηστική.
  • Για την εξέταση αίματος για προλακτίνη πρέπει να έχουν περάσει 2 ώρες από τον ύπνο και πρέπει να είστε ήρεμη.
  • Για την εξέταση αίματος για οιστραδιόλη πρέπει να γίνεται την 14η ημέρα του κύκλου και της προγεστερόνης την 21η ημέρα του κύκλου.
  • Το τεστ κυήσεως με έλεγχο β-χοριακής γοναδοτροπίνης  πρέπει να γίνεται μετά τη δεύτερη ημέρα καθυστέρησης της περιόδου για να είναι πιο αξιόπιστο.
  • Η ανάλυση για τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν πρέπει να είστε νηστική.
  • Η αιμοληψία για θυρεοειδή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα, δεν χρειάζεται να είστε νηστική, αλλά αν έχετε κάνει χρήση ιωδίου το τελευταίο χρονικό διάστημα πρέπει να το αναφέρετε, γιατί επηρεάζει τα αποτελέσματα.
  • Η ψηφιακή μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και το τεστ Παπ πρέπει να γίνονται την 10η ημέρα του κύκλου.

Δαγκώματα ζώων


Πιο συχνά είναι τα δαγκώματα από σκύλους.
Τα δαγκώματα των ζώων, ICD-10 T14.1, είναι πληγές από δαγκώματα σε ανθρώπους από σκύλους, γάτες και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Τα ζώα μπορεί να δαγκώσουν όταν βρίσκονται σε αυτοάμυνα.
Τα δαγκώματα από σκύλο είναι περισσότερο συνήθη το απόγευμα, ιδίως σε ζεστό καιρό. Τα δαγκώματα από γάτα είναι συνήθη το πρωί.
Τα δαγκώματα από τα σκυλιά είναι σύνηθες φαινόμενο, με τα παιδιά να είναι τα πιο συχνά θύματα και το πρόσωπο των παιδιών  ο πιο συχνός στόχος.
Άλλα ζώα, όπως οι γάτες, τα κουνάβια, και οι  παπαγάλοι, μπορεί να δαγκώσουν τον άνθρωπο.
Τα άγρια ζώα μπορεί να δαγκώσουν μερικές φορές τους ανθρώπους. Τα δαγκώματα από νυχτερίδες, κουνέλια, λύκους, κτλ. μπορεί να μεταδώσουν τη λύσσα, η οποία είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Τα δαγκώματα από ανθρώπους είναι σπάνια και μπορεί να συμβούν σε καβγά ή για άμυνα.

Τα σημεία και συμπτώματα
-Πληγές από δαγκώματα μπορεί να είναι σχισίματα, σκασίματα, αμυχές, γδαρσίματα ή τραύματα από συντριβή.
Δαγκώματα από σκύλο
Τα χέρια προσβάλλονται πιο συχνά 68%
Το πρόσωπο 29% και τα κάτω άκρα 10%
Δαγκώματα από γάτα
Κυρίως αφορούν τα χέρια και μετά τα άκρα, το πρόσωπο και ο κορμός και είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.
-Σοβαρή αιμορραγία σε τρώση μεγάλων αιμοφόρων αγγείων.
Μόλυνση από βακτηρίδια ή άλλα παθογόνα, όπως  λύσσα.
Εισαγωγή άλλων ερεθιστικών εντός του τραύματος, προκαλώντας φλεγμονή και κνησμό.

Εργαστηριακά ευρήματα
Στο 85% των πληγών θα αναπτυχθεί θετική καλλιέργεια.
Δαγκώματα από σκύλο: Η Pasteurella multocida είναι παρούσα στο 25% των δαγκωμάτων. Ο Streptococcus viridans, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο κοαγκουλάση αρνητικός σταφυλόκοκκος, βακτηριοειδή, EF2, DF2, Fusciobacterium  κ. ά.
Δαγκώματα από γάτα: Επίσης, η Pasteurella multocida είναι παρούσα στο 25% των δαγκωμάτων. Η πληγή είναι παρούσα στο 25% των δαγκωμάτων. Η πληγή είναι συχνά επιμολυσμένη με άλλα ανάμεικτα βακτήρια αερόβια και αναερόβια.
Δαγκώματα από ανθρώπους: Είδη στρεπτόκοκκων, χρυσίζων σταφυλόκοκκος, Eikenella corrodens και ποικίλα αναερόβια βακτηρίδια.
Ειδικές δοκιμασίες
Αν το τραύμα είναι κοντά σε οστό ή άρθρωση, μια απλή ακτινογραφία απαιτείται για να χρησιμοποιηθεί σε σύγκριση, αργότερα σε περίπτωση οστεομυελίτιδας.

Θεραπεία
  • Η πληγή από δάγκωμα πρέπει να καθαρίζεται. Άφθονος καταιονισμός του τραύματος με φυσιολογικό ορό, σαπούνι ποβιδόνη  και νερό...
  • Αφαίρεση νεκρωμένων ιστών
  • Χειρουργική σύγκλιση σε καθαρό τραύμα μικρότερο των 12 ωρών, γιατί το τραύμα διαφορετικά είναι μολυσμένο
  • Ανύψωση του τραυματισμένου σκέλους για αποφυγή οιδήματος.
  • Προφύλαξη με αντιβιοτικά συνιστώνται για δαγκώματα του χεριού από σκύλους και γάτες και για τα ανθρώπινα δαγκώματα.
  • Για την εμπειρική θεραπεία, η πρώτη επιλογή είναι η αμοξυκιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ, και εάν το άτομο έχει αλλεργία στην πενικιλλίνη χορηγείται δοξυκυκλίνη και μετρονιδαζόλη. Οι αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες (π.χ., κλοξακιλλίνη, ναφκιλλίνη, φλουκλοξακιλλίνη) και τα μακρολίδια (π.χ. ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη) δεν χρησιμοποιούνται για την εμπειρική θεραπεία, επειδή δεν καλύπτουν την Pasteurella.

Λύσσα
Δαγκώματα ζώων από νυχτερίδες μπορούν να μεταδώσουν λύσσα. Το ζώο πρέπει να παρακολουθηθεί. Σημάδια της λύσσας περιλαμβάνουν αφρό στο στόμα, αυτοακρωτηριασμό, γρύλισμα, σπασμωδικές κινήσεις, και κόκκινα μάτια.
Προφυλακτική θεραπεία της λύσσας συνιστάται στα περισσότερα μέρη.

Ο τέτανος
Το τοξοειδές τετάνου ενδείκνυται για σχεδόν οποιοδήποτε δάγκωμα που διατρυπά την επιδερμίδα και η ανοσοσφαιρίνη τετάνου ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από προηγούμενο εμβολιασμό. Ενισχυτές τετάνου (Td), θα πρέπει να δίνονται κάθε δέκα χρόνια.
Πριν τοξοειδές τετάνου
Καθαρές πληγές
Επικίνδυνες πληγές
< 3 δόσεις
TT: ναι, TIG: όχι
TT: ναι, TIG: ναι
≥ 3 δόσεις
TT: εάν το τελευταίο ≥ 10 χρόνια
TIG: όχι
TT: εάν το τελευταίο ≥ 5χρόνια, TIG: όχι
TT = Tetanus Toxoid TIG: Tetanus Immune globulin
Βιβλιογραφία
Πλήρης Κλινική Συμβουλή, Mark R. Dambr

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γεννάει αγόρι;


Ο γιος εγκαθίσταται για πάντα στον εγκέφαλο της μαμάς του.
Όταν μια γυναίκα γεννάει αγόρι το ανδρικό DNA εισχωρεί στον εγκέφαλο των γυναικών.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ανδρικό DNA υπάρχει πολύ συχνά στον εγκέφαλο των γυναικών που έχουν γεννήσει αγόρια, ως κατάλοιπο της εγκυμοσύνης.
Οι συνέπειες, από ιατρικής απόψεως, της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο είναι ακόμη άγνωστες.
Πιθανολογείται ότι το DNA αυτό λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer.
Ο εμβρυϊκός αυτός μικροχιμαιρισμός, δηλαδή η ύπαρξη γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε άλλα όργανα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, είχαν παλαιότερα συνδεθεί με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας. Οι θετικές είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι αρνητικές είναι η αύξηση κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου.
Όπως φαίνεται, τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό της μητέρας και όσες έχουν περισσότερο τέτοιο DNA προστατεύονται από την νόσο Alzheimer.
Οι επιστήμονες έκαναν την αυτοψία σε 59 γυναίκες (32-101 ετών) που πέθαναν και αναζήτησαν το ανδρικό Υ χρωμόσωμα. Το βρήκαν στα 2/3 των γυναικών. Από τις γυναίκες της έρευνας οι 26 δεν είχαν νευρολογική πάθηση, ενώ οι 33 είχαν Alzheimer. Ο εγκέφαλος των γυναικών με Alzheimer είχε σε πολύ μικρό ποσοστό ανδρικό DNA.
Αν και το ποσοστό των ατόμων του δείγματος ήταν μικρό, πιστεύεται ότι η γέννηση ενός αγοριού μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ για την μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.
Βιβλιογραφία
Chan WFN, Gurnot C, Montine TJ, Sonnen JA, Guthrie KA, et al. (2012) Male Microchimerism in the Human Female Brain. PLoS ONE 7(9) : e45592.

Έχουν καλή όραση οι γυναίκες;


Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες των ματιών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Ανάμεσα στις διαφορές που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία και την αντρική υγεία, συγκαταλέγεται πλέον και η ευαισθησία του γυναικείου φύλου σε βλάβες που αφορούν την όραση.
Τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Από τα 4.1 εκατομμύρια αμερικανών ηλικίας άνω των 40 ετών που έχουν βλάβες στα μάτια ή απώλεια όρασης, τα 2.6 εκατομμύρια είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τον Οργανισμό «Prevent Blindness America» που στοχεύει την προστασία της όρασης, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες παρουσιάζουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, γλαύκωμα και διαβητική ρετινοπάθεια, τις τέσσερις σημαντικότερες ασθένειες των ματιών στις ΗΠΑ.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ, όχι μόνο στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών, αλλά και σε ορμονικές αιτίες. Ο οργανισμός «Prevent Blindness America» όρισε τον Απρίλιο ως μήνα για την υγεία και προστασία των ματιών των γυναικών σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει το γυναικείο φύλο σχετικά με τα απαραίτητα βήματα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την όρασή μας στο μέλλον.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40, είναι μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση.
Μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, η απώλεια όρασης μπορεί να μειωθεί.
Ο οργανισμός «Prevent Blindness America» συνιστά, επίσης, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος, την προστασία των ματιών με την καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου και την ενημέρωση του γιατρού σχετικά με το οικογενειακό μας ιστορικό.
Βιβλιογραφία
preventblindness.org