Αρχική

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο


Ο Αξονικός Τομογράφος, χρησιμοποιείται για λήψη υλικού.
Το υλικό στέλνεται τόσο για κυτταρολογική εξέταση FNA και μοριακή ανάλυση, όσο και για λήψη υλικού με Tru Cut FNB για παθολογοανατομική εξέταση.
Η χρήση του αξονικού τομογράφου επιτρέπει στον επεμβατικό ακτινολόγο να βλέπει την περιοχή της βλάβης υπό διάφορες γωνίες και τον βοηθά να εντοπίσει ακριβώς τον παθολογικό ιστό ή και την παθολογική παρουσία υγρού.
Εξεταζόμενα όργανα για Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο
-Πνεύμονες
-Ήπαρ
-Πάγκρεας
-Λεμφαδένες
-Επιφανειακές οστικές αλλοιώσεις

 Προετοιμασία ασθενούς για Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο
Προηγούνται της βιοψίας οι κάτωθι εξετάσεις:
-Έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος
-Σπιρομέτρηση πνευμόνων
-Αξονική τομογραφία πρόσφατη
Το υλικό που θα ληφθεί θα σταλεί για κυτταρολογική εξέταση ή παθολογοανατομική και για μοριακή ανάλυση.
Συνήθως, τα αποτελέσματα δίδονται εντός 24 και 48 ωρών.
Δείτε το παρακάτω βίντεο

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος


Βιοχημικές εξετάσεις αίματος
Όλες οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος
-Σάκχαρο
-Ουρία
-Κρεατινίνη
-Χοληστερόλη
-Τριγλυκερίδια
-HDL-χοληστερόλη
-LDL- χοληστερόλη
-VLDL- χοληστερόλη
-Ολικά λιπίδια
-Φωσφολιπίδια
-Απολιποπρωτεϊνη-Α1
-Απολιποπρωτεϊνη-Β
-Αθηρωματικός δείκτης
-Ουρικό οξύ
-Τρανσαμινάση SGOT
-Τρανσαμινάση  SGPT
-Αλκαλική φωσφατάση
-γ-GT
-5-Νουκλεοτιδάση
-Ολικά λευκώματα
-Αλβουμίνη
-Σφαιρίνες
-Χολερυθρίνη ολική
-Χολερυθρίνη άμεση
-Χολερυθρίνη έμμεση
-LDH
-CK
-CK-MB
-Αμυλάση
-Αλδολάση
-Λιπάση
-Αμμωνία
-Κάλιο
-Νάτριο
-Ασβέστιο
-Ιονισμένο ασβέστιο
-Φώσφορος
-Μαγνήσιο
-Μαγγάνιο
-Χλώριο
-Σελήνιο
-Ψευδάργυρος
-Σίδηρος
-Φεριττίνη
-TIBC
-Τρανσφαιρίνη
-Φυλλικό οξύ
-Βιταμίνη Β12
-Αντισώματα έναντι της βιταμίνης Β12
-Βιταμίνη Β1
-Βιταμίνη Β2
-Βιταμίνη Β6
-Βιταμίνη C
-Βιταμίνη D3 (1,25 {(ΟΗ) 2D3}
-Βιταμίνη Ε
-Όξινος φωσφατάση
-Όξινος φωσφατάση προστατική
-Ψευδοχοληνεστεράση
-Σερουλοπλασμίνη
-Χαλκός
-α1-αντιθρυψίνη
-Καμπύλη σακχάρου
-Γαλακτικό οξύ
-Πυροσταφυλικό οξύ
-Μυοσφαιρίνη
-Καρνιτίνη
-SACE


Βελονισμός για την υπογονιμότητα


Βελονισμός και υπογονιμότητα
Ο βελονισμός κερδίζει διεθνώς έδαφος ως συμπληρωματική ψυχοσωματική θεραπευτική στο πρόβλημα της υπογονιμότητας.
Υπάρχουν  πολλές  βιβλιογραφικές αναφορές στην εφαρμογή του βελονισμού για τη βελτίωση της γυναικείας υπογονιμότητας μέσω της δράσης του στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα, ενώστους άνδρες μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα και στην βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω εργασίες ο βελονισμός βοηθά στην  γονιμοποίηση γιατί επεμβαίνει στην:
1.         Ρύθμιση των ορμονών αναπαραγωγής
2.         Αύξηση της αιματικής ροής στις ωοθήκες και άρα στη βελτίωση της  ποιότητας του ενδομητρίου
3.         Αύξηση αποτελεσματικότητας της IVF και μείωση παρενεργειών λόγω:
-πρόκλησης ωορρηξίας
-βελτίωσης της ποιότητας των ωαρίων
-καλύτερης αιμάτωσης του ενδομητρίου κατά την εμβριομεταφορά
-μείωσης τονικότητας της μήτρας με συνέπεια μικρότερη χρήση γοναδοτροπίνων
-μείωσης του άλγους κατά την ωοληψία 
-μείωσης του stress
4. Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
5. Βελτίωση της ποσότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων
Για την επιλογή της συμπληρωματικής δράσης του βελονισμού, στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απαραίτητη η συνεργασία των ειδικών ιατρών στην εξωσωματική γονιμοποίηση (γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων, κ.α.) του εξειδικευμένου ιατρού στα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα βελονισμού και φυσικά η σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού.
Η διαδικασία της θεραπείας βελονισμού περιλαμβάνει αρχική συνέντευξη με το ζευγάρι όπου γίνεται η λήψη ιστορικού και η ενημέρωση του για το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.  Εφαρμόζονται  βελόνες πολύ λεπτές,  μιας χρήσεως. Τοποθετούνται με ειδική τεχνική ώστε να μην ενοχλείται ο ασθενής  κατά την ένθεση τους. Τα σημεία που επιλέγονται είναι σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε ιατρικές εργασίες. 
Δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Βιβλιογραφία:
1.         J Pei et al, Fertility Sterility 84: 141-147,2005
2.         Paulus et al. Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy. Fertil Steril 2002;77(4):721-24
3.         Stener-Victorin et al. 1996; EA and uterine blood flow impedance
4.         Stener – Victorin et al , Human Reprod 1999, 2003, 2005
5.         Quintero et al. A randomized, controlled, double-blind, crossover study evaluating acupuncture as an adjunct to IVF. Fertil Steril 2004;81 (supp 3):11-12
 

Φενγκ Σούι για καλύτερη ζωή



Κάντε καλύτερη τη ζωή σας
Το Φενγκ Σούι, στην κινεζική γλώσσα σημαίνει «άνεμος και νερό».
Φενγκ Σούι είναι η τέχνη που μας βοηθάει να γνωρίσουμε την κοσμική ενέργεια (Τσι).
Αυτή την ενέργεια μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. 
Η κοσμική ενέργεια, το Τσι, προέρχεται από τη συνεχή και αιώνια εναλλαγή δύο άλλων ενεργειών: της θετικής Γιαγκ και της αρνητικής Γιν.
Η εφαρμογή των κανόνων του Φεvγκ Σούι συνεπάγεται την αρμονία και τη σταθερότητα των ενεργειακών κυμάτων, η οποία με τη σειρά της φέρνει καλή τύχη σε όποιον δέχεται τα κατάλληλα ενεργειακά κύματα.
Η υπερβολική ροή σε κάποιο χώρο του Γιν ή του Γιαγκ μπορεί να είναι κατα­στρεπτική για όσους ζουν ή εργάζονται σ’ αυτόν, αλλά και για τους επισκέπτες τους. Αντίθετα, η ισορροπία των δύο ενεργειακών δυνάμεων ευνοεί την ψυχoσωματική αρμονία και την υλική ευμάρεια. Σχετικά με τις δύο μορφές της κοσμικής ενέργειας και την εξισορροπημένη συνύπαρξή τους, η μία διαδέχεται την άλλη. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη των Γιν και Γιαγκ. Μερικά τέτοια αρμονικά ζεύγη είναι η αντρική και η γυναικεία φύση, ο ουρανός και η γη, το άσπρο και το μαύρο, ο ήλιος και η σελήνη, η ζέστη και το κρύο, το βουνό και η πεδιάδα, το σκληρό και το μαλακό, η γέννηση και ο θάνατος, η ξηρασία και η ­υγρασία, η ενεργητικότητα και η παθητικότητα, ο δυναμισμός και η απραξία, κ.ά.

Στο σπίτι ή στο γραφείο, οι δύο ενέργειες μεταφράζονται σε συγκεκρι­μένες αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές επιλογές.
Ένα σπίτι χαμηλοτάβανο ή υπόγειο με χαμηλό φωτισμό και διακοσμημέ­νο με σκούρα χρώματα έχει πολύ έντονο το στοιχείο Γιν. Αντί­θετα, ένα ευρύχωρο, ψηλοτάβανο κτίριο, με πολύ έντονο φωτι­σμό και μοντέρνα έπιπλα με γωνίες, είναι ένας χώρος Γιαγκ. Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλονται αλλαγές στο εσωτερικό των χώρων, προκειμένου οι κάτοικοι ή οι εργαζόμενοι να μην αντι­μετωπίσουν προβλήματα ψυχοσωματικής ισορροπίας.
Όποιος κατοικεί σε σπίτι Γιν είναι χαμηλών τόνων, στερεί­ται δυναμισμού και μερικές φορές πάσχει από κατάθλιψη.
Αυτός που μένει σε σπίτι Γιαγκ έχει υπερβολικό δυναμισμό, έντα­ση, άγχος και πιθανώς να υποφέρει από καρδιακά νοσήματα. Είναι υπερβολικά εκτεθειμένος στην ενέργεια του χώρου και δεν μπορεί να την «δαμάσει».
Για να εξασφαλίσετε την ενεργειακή αρμονία στο σπίτι ή στο γραφείο, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε χώρος συνιστά μια εναλλαγή κενού και πληρότητας και δέχεται και εκπέμπει την ενέργεια του Τσι, όπως συμβαίνει και με κάθε αντικείμενο ανάλογα με το σχήμα του. 
Όταν μπαίνουμε σε κάποιο διαμέρισμα ή κάθε άλλο χώρο, στον οποίο η σχέση κενού - πλήρους είναι δυσανάλογη, τότε δεν μπορούμε να αισθανθού­με ευχάριστα. Το κενό και το πλήρες πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται.

Στο σωστό, κατά τις επιταγές του Φενγκ Σούι, σπίτι:
α) Η είσοδος του σπιτιού είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό.
β) Η κουζίνα αερίζεται πολύ καλά και δεν υπάρχουν δίπλα - δίπλα το ζεστό και το κρύο, π.χ. το ψυγείο ή ο νεροχύτης δίπλα στην κουζίνα γιατί το νερό σβήνει τη φωτιά!
γ) Το σαλόνι είναι το μεγαλύτερο δωμάτιο, με το περισσότερο φως από όλα τα άλλα και έχει εύκολη πρόσβαση.
δ) Η τραπεζαρία βρίσκεται σε δικό της χώρο και όχι στην κουζίνα ή κάπου αλλού.
ε) Δεν υπάρχουν υπολογιστής, τηλε­όραση, τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή στις κρεβατοκά­μαρες, ούτε καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι.
στ) Το λουτρό αερί­ζεται πολύ καλά και δεν έχει μοκέτα.
Τα περισσότερο αρνητικά για το Φενγκ Σούι γεωμετρικά σχήματα, γεωενέργεια και χωροενέργεια, είναι οι προεξέχουσες ευθείες και οι γωνίες.
Τα σχήματα αυτά εκπέμπουν ενέρ­γεια που διαιρεί τον χώρο με βίαιο τρόπο. Καθεμιά από τις γωνίες ή τις προεξέχουσες ευθείες είναι και ένα «δηλητηριασμένο βέλος», που καταστρέφει την ενεργειακή αρμονία του χώρου και μειώνει τη δική μας ενερ­γητικότητα. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια σχήματα ούτε στο σπίτι μας ούτε στον χώρο, όπου εργαζόμαστε, ούτε στους χώρους της ψυχαγωγίας μας.

Οι γωνίες, κυρίως επίπλων και τοί­χων, που βλέπουν προς την είσοδο, κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται ανεπιθύμητος, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε κάποιον κάτω από γωνία τοίχου ή μπροστά από γωνία επίπλου, κρεβατιού ή πολυ­θρόνας. Θα υπάρξει δυσμενής επίδραση στην ενέργειά του.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα εσωτερικά δοκάρια των τοίχων, οριζόντια ή κάθετα, ξύλινα ή από τσιμέντο, και οι γωνίες των επίπλων. Όταν ένα δοκάρι δεν είναι σωστά τοποθε­τημένο και βρίσκεται στη μέση του δωματίου, γίνεται ένα φαρ­μακερό βέλος ενέργειας. Λειτουργεί σαν συσσωρευτής ενέργειας,την οποία εκπέμπει σε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά του. Μια πολύ καλή λύση για να μειωθεί η αρνητική επίδραση είναι να τοποθετηθεί κάποιο αναρριχητικό φυτό ή να κρεμαστούν κάποια διακοσμητικά αντικείμενα, όχι βέβαια μυτερά.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε γενικότερα και με όλες τις γωνίες του σπιτιού που είναι πολύ αιχμηρές και κάνουν το Τσι να ρέει έντονα προκαλώντας αρνητικές συνέπειες σε όποιον κάθεται κοντά τους. Τις περισσότερες φορές αυτές οι γωνίες υπάρχουν στα έπιπλα κυρίως του γραφείου, της κουζίνας και του σαλονι­ού, σε όλους δηλαδή τους χώρους, στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά. Αυτά τα αιχμηρά βέλη ενέργειας διαταράσσουν την αρμονία του Τσι αλλά και τη διάθεσή μας, αφού μας δημι­ουργούν μόνιμο άγχος.
Για να πειστείτε, να κάνετε το εξής:
  • Καθίστε σε μια καρέκλα μπροστά από τη γωνία του γραφείου σας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου και κλείστε τα μάτια σας.
  • Συγκεντρωθείτε στα συναισθήματα που νιώθετε.
  • Πολύ γρήγορα, ούτε καν σε πέντε λεπτά, θα αισθάνεστε ανεξήγητη ενόχληση, που μπο­ρεί να γίνει μεγάλη, αν παρατείνετε τη διάρκεια της εκεί παραμονής σας.

H λοσιόν του EMEDI για την τριχόπτωση





Φτιάξτε μια λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής για την αραίωση των μαλλιών.
Υλικά
1 μπουκάλι μινοξιδίλη 5% 60ml
1 μπουκάλι betnovate scalp 50 ml
1 κουτί Montelukast 4 mg (20 σακουλάκια σε σκόνη)
Εκτέλεση και εφαρμογή
Θα ανακατέψετε τα παραπάνω υλικά όλα μαζί και θα κάνετε επάλειψη από το μείγμα, το οποίο θα φυλάξετε σε ένα γυάλινο δοχείο, κατά προτίμηση στο ψυγείο, 1 φορά κάθε βράδυ.
Είναι πολύ αποτελεσματικό.
Καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία
EMEDI

Όλες οι βιοχημικές εξετάσεις ούρων


Βιοχημικές εξετάσεις ούρων
Όλες οι βιοχημικές εξετάσεις ούρων
-VMA
-Υδροξυπρολίνη ούρων
-Υδροξυπρολίνη διώρου
-17-Κετοστεροειδή ούρων
-17-ΟΗ Κορτικοστεροειδή
-Αδρεναλίνη ούρων
-Νοραδρεναλίνη ούρων
-Μετανεφρίνες ούρων
-Νορμετανεφρίνες ούρων
-Κατεχολαμίνες ούρων
-Κορτιζόλη ούρων
-Αλδοστερόνη ούρων
-Ανδροστενεδιόνη ούρων
-Οιστρογόνα ούρων
-Πρεγναδιόλη ούρων
-Πρεγνατριόλη ούρων
-β-HCG
-DHEA ούρων
-Ουρία ούρων
-Κάθαρση ουρίας
-Κρεατινίνη ούρων
-Κρεατινίνη διώρου
-Κάθαρση κρεατινίνης
-Ουρικό οξύ ούρων
-Λευκώματα ούρων
-Αλβουμίνη ούρων
-Λευκώματα Bence Jones
-Μικροαλβουμίνη ούρων
-Χολερυθρίνη ούρων
-Ουροχολινογόνο ούρων
-Πορφυροχολινογόνο ούρων
-Ουροπορφυρίνη ούρων
-Κοπροπορφυρίνη ούρων
-Κετονοσώματα
-Γλυκόζη ούρων
-Αμυλάση ούρων
-Κάλιο ούρων
-Νάτριο ούρων
-Ασβέστιο ούρων
-Ασβέστιο διώρου
-Φώσφωρος ούρων
-Χλωριούχα ούρων
-Μαγνήσιο ούρων
Χαλκός ούρων
-Άζωτο ούρων
-Ca/Crea
-Κιτρικά
-Οξαλικά
-Μελανινογόνα ούρων
-Κυστίνη ούρων
-Τυροσίνη
-Φαινυλαλανίνη
-Αρυλοσουλφατάση
-Ομοβαλινικό οξύ
-Ομογεντισικό οξύ
-Δ-Ααμινολεβουλινικό οξύ
-5-ΗΙΑΑ
-Σεροτονίνη 24ώρου
-Αμφεταμίνες ούρων
-Μυκόπλασμα ούρων
-Όγκος ούρων 24ώρου


Βιονική όραση


Βιονική όραση στους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ήδη έχει χρηματοδοτήσει μία εταιρεία (Pixel Optics) για να αναπτύξει ένα σύστημα ηλεκτρονικών φακών, που θα διορθώνουν αυτόματα κάθε ατέλεια των ματιών του χρήστη, διπλασιάζοντας μάλιστα την εμβέλεια του οπτικού του πεδίου.
Άλλοι ερευνητές (Second Sight, Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Πανεπιστημίου Τίμιγκεν Γερμανίας) προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα, που θα καταφέρουν να παίξουν τον ρόλο των τεχνητών ματιών σε ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση (μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, εκφύλιση ωχράς κηλίδας).
Μία εξωτερική κάμερα υποκαθιστά τους φωτοϋποδοχείς και βρίσκεται στα γυαλιά ηλίου που φοράει ο ασθενής και καταγράφει τις οπτικές εικόνες σε τσιπ που βρίσκονται εμφυτευμένα στα μάτια και με ειδικά καλώδια διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή.
Και αν αρχικά ο ασθενής με την τεχνολογία μπορεί να ξεχωρίσει το σκοτάδι από το φως και  δει κάποιες σκιές και κάποια σχήματα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα μικροτσίπ εξελίσσονται ταχύτατα και σε λίγο θα δίνουν την δυνατότητα σε αυτόν που τα χρησιμοποιεί να αναγνωρίζει πρόσωπα και να διαβάζει εφημερίδα.
Βιβλιογραφία
http://2-sight.eu/en/home-en

Βιολογικές αλλαγές των ανδρών στα 50



Μετά τα πενήντα έτη οι βιολογικές αλλαγές στον άνδρα γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς.
•           Το γήρας αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του, το σώμα χάνει τη σφριγηλότητά του, τα μαλλιά ασπρίζουν, το πρόσωπο αρχίζει να φανερώνει τα σημάδια του χρόνου.
•           Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, παρατηρείται μείωση του μυϊκού ιστού και της ισχύος, αλλά και αύξηση του λιπώδους ιστού.
•           Η μνήμη, η συγκέντρωση και η όραση γίνονται πιο αδύναμες, ενώ ο ύπνος διαταράσσεται. Σε αυτή την ηλικία, οι οργανικές παθήσεις αρχίζουν πια να επηρεάζουν εμφανώς την καθημερινή ζωή του άνδρα.
Οι κυριότερες παθήσεις που απειλούν τον άνδρα αυτής της ηλικίας είναι η υπερτροφία προστάτη, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Είναι γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία, οι πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του προστάτη ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Για το λόγο αυτό, ο άνδρας από τα πενήντα και μετά επιβάλλεται να ελέγχει τακτικά την υγεία τουκάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις (καρδιαγγειακός έλεγχος, κολονοσκόπηση, ουρολογικός έλεγχος).
Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί πράγματι να βοηθήσει έναν άντρα να αντιμετωπίσει εγκαίρως και με επιτυχία ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας.
Σε αυτή την ηλικία, ο άνδρας μπορεί, επίσης, να εμφανίσει και σημαντικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες,με κυρίαρχη, τη διαταραχή της στύσης. Τα προβλήματα στύσης σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, συνδέονται με άλλες οργανικές παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο προστάτης.
Ήδη από την ηλικία των σαράντα ετών, παρατηρείται μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στον άνδρα, μιας ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την ανδρική σεξουαλικότητα. Για το λόγο αυτό, ένας άνδρας μετά την ηλικία των πενήντα μπορεί να κουράζεται εύκολα, να νιώθει μελαγχολικός, αλλά και να έχει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.
Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, αλλά και στον τρόπο που ο άνδρας βιώνει τον εαυτό του.
Ο τακτικός έλεγχος, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η ενεργή σεξουαλική ζωή, η αποφυγή καπνίσματος και του αλκοόλ, αλλά και η αντιμετώπιση του στρες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής και μετά τα 50 έτη.

Βήχιο


Το Βήχιο ή Tussilago farfara είναι βότανο για το βήχα και το άσθμα.
Ο  Έλληνας  γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε την εισπνοή καπνού του Βήχιου για το βήχα και το άσθμα.
Ακόμη και σήμερα τα τσιγάρα από βότανα περιέχουν Βήχιο.
Είναι πολυετές φυτό με χοντρό ρίζωμα από το οποίο βγαίνουν την άνοιξη τριχωτοί ανθικοί βλαστοί, λεπιοειδείς, με ένα κεφάλι με κίτρινα γλωσσοειδή ανθίδια, αρσενικά στο κέντρο και θηλυκά στις άκρες.
Βγαίνει αε δροσερά και υγρά αργιλοασβεστώδη εδάφη.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα.
Τα άνθη συλλέγονται πριν ανοίξουν εντελώς (Φεβρουάριο-Απρίλιο) ενώ τα φύλλα συλλέγονται Μάιο και Ιούνιο.

 Θεραπευτικές ιδιότητες
  • Το Βήχιο διαθέτει αντιβηχικές, αποχρεμπτικές, μαλακτικές, αντικαταρροϊκές και διουρητικές ιδιότητες
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθείο για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, λαρυγγίτιδα, κοκίτη και άσθμα. Η καταπραϋντική αποχρεμπτική του δράση το κάνει χρήσιμο στα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, ακόμη και στις χρόνιες μορφές όπως το εμφύσημα.
  • Σαν ήπιο διουρητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κυστίτιδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για δοθιήνες, αποστήματα και πυώδη έλκη, ακόμη και για αρθρικούς και ρευματικούς πόνους
Τρώγεται ωμό και ως αφέψημα. Τα φρέσκα χτυπημένα φύλλα του χρησιμοποιούνται εξωτερικά.

 Αφέψημα Βήχιου
Σε ένα φλιτζάνι νερό τοποθετείτε 2 κουταλιές τσαγιού ξερά άνθη και φύλλα Βήχιου και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

Βιβλιογραφία
Το Αλφαβητάρι των βοτάνων, Εκδ. Πορφύρα

Βελονισμός για το ευερέθιστο έντερο


Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Αποτελεί ανώδυνη ακίνδυνη και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία ή ως συμπληρωματική με άλλες μεθόδους της κλασσικής ιατρικής, ενώ σαν στόχο έχει την προάσπιση της υγείας και του ‘’καλώς έχειν’’ του οργανισμού, και την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Σύμφωνα με έρευνες, οι δράσεις του βελονισμού που σαν αποτέλεσμα έχουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι:
•        Αναλγητική δράση μέσω ενεργοποίησης ουσιών του ίδιου του οργανισμού (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, δυνορφίνες). Οι ουσίες αυτές έχουν αναλγητική, αλλά και ευφορική και ηρεμιστική δράση.
•        Ρύθμιση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα μέσω ρύθμισης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος του οργανισμού (Συμπαθητικό και Παρασυμπαθητικό). Είναι γνωστό ότι το stress ενεργοποιεί το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σπασμό στο έντερο και κοιλιακή δυσφορία. Σε ασθενείς με ΣΕΕ το έντερο είναι υπερευαίσθητο ακόμα και στο ελάχιστο stress. Ο βελονισμός ενεργοποιεί το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, προάγοντας έτσι τη χαλάρωση.
•        Αύξηση του ουδού του κοιλιακού πόνου και της διάτασης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερο ερέθισμα (π.χ. stress) για την έναρξη των συμπτωμάτων και ότι κατά κάποιο τρόπο μεγαλώνει το ‘’σκαλοπάτι’’ στο οποίο ο ασθενής θα νιώσει πόνο και δυσφορία. Με άλλα λόγια δε θα εμφανίζονται συμπτώματα με το παραμικρό ερέθισμα.
•        Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ασθενείς με ΣΕΕ είναι σύνηθες να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο, με το άγχος να προκαλεί πόνο και τον πόνο επιπρόσθετο άγχος και όλη αυτή η κατάσταση να οδηγεί τελικά σε κατάθλιψη. Ο βελονισμός αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου προάγοντας την παραγωγή ενδορφινών και ρυθμίζοντας την παραγωγή άλλων ψυχοτρόπων ουσιών του οργανισμού όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη με αποτέλεσμα τη βελτίωση των αρνητικών συναισθημάτων.
Αξίζει να αναφερθούν τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης (RCT), τα οποία παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας το 2000 στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε σχέση με θεραπείες χαλάρωσης σε ασθενείς με ΣΕΕ. Βρέθηκε λοιπόν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς και τα γαστρεντερικά συμπτώματα μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, με στατιστικά σημαντική διαφορά στη μείωση του κοιλιακού πόνου. Παρόλα αυτά, όταν οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 4 εβδομάδες μετά το πέρας της μελέτης, η μείωση του πόνου διατηρήθηκε μόνο στην ομάδα του βελονισμού. Επιπρόσθετα, σημαντική μείωση της αντίληψης του stress παρατηρήθηκε μόνο στην ομάδα του βελονισμού.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο βελονισμός αποτελεί αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για τη θεραπεία του ΣΕΕ κυρίως όσον αφορά τον πόνο και το stress συγκριτικά με τις τεχνικές χαλάρωσης.
Είδαμε λοιπόν ότι η θεραπεία με βελονισμό μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της είτε μπορεί με ασφάλεια να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική καθώς και με άλλες θεραπείες, όπως ασκήσεις χαλάρωσης, φυτοθεραπεία, ομοιοπαθητική, υπνοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία.
Όλες οι θεραπείες έχουν σαν στόχο τη γενικότερη υποστήριξη των ασθενών που υποφέρουν από ΣΕΕ, την αλλαγή τρόπου και στάσης ζωής με τελικό στόχο τη βελτίωση του συναισθήματος και την εξάλειψη των συμπτωμάτων.
Πηγή
mednutrition.gr

Βελτιώστε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις με τη γιόγκα


Η γιόγκα βοηθάει στην βελτίωση σεξουαλικών επιδόσεων
Η γιόγκα βοηθά στη διέγερση, στην  ερωτική επιθυμία και συμβάλλει στην καταπολέμηση της πρόωρης εκσπερμάτισης στον άνδρα.
Η περισυλλογή είναι μία πρακτική που αποκαλείται και ενσυνειδητότητα ή mindfulness και αποτελεί βασική συνιστώσα της γιόγκα. Κατ’ αυτήν, μαθαίνει κανείς να αποκτά πλήρη επίγνωση της εκάστοτε στιγμής. Στην καρδιά της πρακτικής αυτής βρίσκεται ο διαλογισμός.
Με τη γιόγκα στις γυναίκες η περισυλλογή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς επιτρέπει σε γυναίκες που αδυνατούν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, να την εστιάσουν τελικά στον υπερθετικό βαθμό. Γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους – και τελικά απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ, αφού αυξάνεται η διέγερση, η επιθυμία και οι οργασμοί τους.
Στους άντρες, το όφελος της γιόγκα αφορά την εκσπερμάτωση: όσοι κάνουν γιόγκα μία ώρα την ημέρα, αναφέρουν ότι αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος από την ερωτική διέγερση έως την εκσπερμάτωση – ένα όφελος παραπλήσιο με αυτό που άλλοι άντρες πετυχαίνουν λαμβάνοντας αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που χορηγούνται για την πρόωρη εκσπερμάτωση.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι η γιόγκα αυξάνει και την ευλυγισία – και το σεξ σαφώς μπορεί να ωφεληθεί περαιτέρω από αυτήν!
by PREDICT