Αρχική

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Λοίμωξη από χλαμύδια


Η λοίμωξη από χλαμύδια, ICD-10 A55-A56.8, A74.9-A70 (από την ελληνική, χλαμύδα, δηλαδή «μανδύας») είναι ένα συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στον άνθρωπο που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. 
Ο όρος λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί, επίσης, να αναφέρεται σε λοίμωξη που προκαλείται από οποιοδήποτε είδος που ανήκει στην οικογένεια Chlamydiaceae. Το C. trachomatis βρίσκεται μόνο στον άνθρωπο. 
Τα χλαμύδια είναι μια σημαντική αιτία μόλυνσης των ανθρώπινων γεννητικών οργάνων και του οφθαλμού. 
Η λοίμωξη από χλαμύδια  είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις παγκοσμίως. 
Τα C. trachomatis φυσικά ζουν μόνο μέσα σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα χλαμύδια μπορεί να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ, και μπορεί να περάσουν από την έγκυο μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. 
Περίπου, το ήμισυ έως στα τρία τέταρτα όλων των γυναικών που πάσχουν από μόλυνση από χλαμύδια του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα) δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. 
Στους άνδρες, η μόλυνση της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα) είναι συνήθως συμπτωματική, προκαλώντας μια λευκή έκκριση από το πέος, με ή χωρίς πόνο στην ούρηση (δυσουρία). 
Περιστασιακά, η κατάσταση εξαπλώνεται στο ανώτερο γεννητικό σύστημα των γυναικών (και προκαλεί φλεγμονώδη νόσο της πυέλου) ή  στην επιδιδυμίδα άνδρες (προκαλώντας επιδιδυμίτιδα). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην αναπαραγωγή και άλλα προβλήματα υγείας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Η  επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια ή το τράχωμα είναι μια συχνή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. 
Γεννητική νόσος από χλαμύδια
Γυναίκες
Η χλαμυδιακή μόλυνση του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα) είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία είναι ασυμπτωματική για περίπου 50-70% των γυναικών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής. Από αυτές που έχουν μια ασυμπτωματική λοίμωξη, περίπου το ήμισυ θα αναπτύξει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), με μόλυνση της μήτρας, των σαλπίγγων, και/ή των ωοθηκών. Η PID μπορεί να προκαλέσει ουλές στο εσωτερικό των αναπαραγωγικών οργάνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αργότερα, όπως χρόνιο πυελικό πόνο, υπογονιμότητα, έκτοπη (σαλπίγγων) εγκυμοσύνη, και άλλες επικίνδυνες επιπλοκές στην κύηση.
Τα χλαμύδια είναι γνωστή ως η «σιωπηλή επιδημία», επειδή στις γυναίκες, μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα σε 70% -80% των περιπτώσεων, και μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή και χρόνια η διάγνωση της νόσου. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή έκκριση, πόνος στην κοιλιά, επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια), πυρετός, πόνος κατά την ούρηση ή ανάγκη για συχνή ούρηση.
Άνδρες
Στους άνδρες, τα χλαμύδια δημιουργούν συμπτώματα λοιμώδους ουρηθρίτιδας (φλεγμονή της ουρήθρας) σε περίπου 50% των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν: Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, μια ασυνήθιστη έκκριση από το πέος, οίδημα όρχεων , ή πυρετό. Το πυώδες έκκριμα, είναι λιγότερο παχύρρευστο και ελαφρύτερο στο χρώμα ό, τι στη γονόρροια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι δυνατόν, στους άνδρες να εξαπλωθεί στους όρχεις προκαλώντας επιδιδυμίτιδα, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα εάν δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε 6 έως 8 εβδομάδες. Τα χλαμύδια είναι, επίσης, μια πιθανή αιτία της προστατίτιδας στους άνδρες.
Οι παθήσεις των ματιών
Επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια ή τράχωμα ήταν κάποτε η πιο σημαντική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, αλλά η επίπτωσή της μειώθηκε από 15% το 1995 σε 3,6% το 2002. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί στο μάτι με τα δάχτυλα, με τις πετσέτες, με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και τις μύγες. Τα νεογνά μπορεί να αναπτύξουν, επίσης, λοίμωξη οφθαλμού από χλαμύδια λοίμωξη κατά τον τοκετό. Η πρόληψη με  αντιβιοτικά,  καθαριότητα προσώπου, και περιβαλλοντολογική υγιεινή  έχει ως στόχο για την παγκόσμια εξάλειψη του τραχώματος 2020.
Ρευματολογικές παθήσεις
Τα χλαμύδια μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter) - η τριάδα της νόσου είναι αρθρίτιδα, επιπεφυκίτιδα και ουρηθρίτιδα (φλεγμονή της ουρήθρας) - ειδικά σε νέους άνδρες. Περίπου 15.000 άνδρες αναπτύσσουν αντιδραστική αρθρίτιδα που οφείλεται σε λοίμωξη από χλαμύδια. Αυτό μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα, αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες.
Περιγεννητική λοίμωξη
Το ήμισυ των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με χλαμύδια θα γεννηθεί με τη νόσο. Τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν τα βρέφη προκαλώντας αυτόματη αποβολή,  πρόωρο τοκετό, επιπεφυκίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και πνευμονία. Επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια συμβαίνει συνήθως μία εβδομάδα μετά τη γέννηση, σε σύγκριση με τη χημική (εντός ωρών) ή τη βλεννόρροια (2-5 ημέρες).
Άλλες επιπλοκές
Τα Chlamydia trachomatis είναι επίσης η αιτία του αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος, μια μόλυνση των λεμφαδένων και των λεμφαγγείων. Παρουσιάζεται συνήθως με έλκος των γεννητικών οργάνων και διόγκωση των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως πρωκτίτιδα (φλεγμονή του ορθού), πυρετό ή διογκωμένους λεμφαδένες και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Μετάδοση
Τα χλαμύδια μπορεί να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής σεξουαλικής επαφής. Τα χλαμύδια μπορεί, επίσης, να περάσουν από την έγκυο μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. 
Παθοφυσιολογία
Τα χλαμύδια είναι οργανισμοί που εξαρτώνται από τα κύτταρα ξενιστές για τις θρεπτικές ουσίες. 
Screening
Για τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που δεν είναι έγκυες, το screening συνιστάται σε παράγοντες κινδύνο. Οι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό για χλαμύδια ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, και η μη χρήση προφυλακτικού.
Για τις έγκυες γυναίκες, οδηγίες ποικίλλουν: Καλύτερα να γίνεται καθολική εξέταση των εγκύων γυναικών. 
Διάγνωση
Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR),  για χλαμύδια μπορεί να πραγματοποιείται σε επιχρίσματα που συλλέγονται από τον τράχηλο της μήτρας (γυναίκες) ή την ουρήθρα (άνδρες), ή από τα ούρα, ακόμη και από δείγματα ορθού.
Θεραπεία
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν αζιθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη, ερυθρομυκίνη ή ofloxacin. Συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες ερυθρομυκίνη ή αμοξυκιλλίνη. 
Μία καλή λύση είναι να πάρει προφυλακτικά θεραπεία και ο ή η σύντροφος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου