Αρχική

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά


Και ποιος σήμερα αλήθεια δεν έχει προβλήματα;
Όλοι σήμερα στην Ελλάδα έχουν προβλήματα. Βέβαια ο καθένας προσπαθεί να τα λύσει με διαφορετικό τρόπο. Άλλος βασίζεται στην οικογένεια, άλλος στην κοινωνία και άλλος στα αγχολυτικά.
Τα αγχολυτικά ανήκουν στην κατηγορία των υπνωτικών φαρμάκων, αλλά χορηγούνται την ημέρα σε μικρές δόσεις και είναι ήπιας δράσης. Όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις έχουν την ιδιότητα των υπνωτικών.
Παλαιότερα τα υπνωτικά ήταν βαρβιτουρικά. Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις βενζοδιαζεπίνες που είναι λιγότερο τοξικές και σπάνια προκαλούν εξάρτηση. Βέβαια η εξάρτηση έχει να κάνει με το είδος του φαρμάκου, αλλά και με την προσωπικότητα αυτού που λαμβάνει το φάρμακο.
Οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ιδιότητες αγχολυτικές, μυοχαλαρωτικές και υπνωτικές. Χορηγούνται στο έντονο, χρόνιο και παθολογικό άγχος, αλλά και στις κρίσεις πανικού. Η αποτελεσματικότητά τους διαρκεί περίπου 6 μήνες γι' αυτό πρέπει η χρήση τους να είναι διακεκομμένη. Η χρήση πρέπει να διακόπτεται γιατί μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες όπως ευερεθιστότητα, τρόμο χεριών, τάση για έμετο, ταχυκαρδία, κόπωση, αϋπνία, κρύους ιδρώτες, κοιλιακές κράμπες και ανορεξία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται την 2η με 3η ημέρα διακοπής των ταχείας δράσης βενζοδιαζεπινών και την 5 με 7η ημέρα των μακράς δράσης βενζοδιαζεπινών.
Για όσους θέλουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, υπάρχει και άλλη κατηγορία αγχολυτικών οι αζαπιρυρόνες με πρότυπη ουσία τη βουσπιρόνη. Η βουσπιρόνη δεν επηρεάζει την εγρήγορση, δεν προκαλεί καταστολή και μπορεί να χορηγείται και το πρωί πριν κάποιος πάει στην εργασία του. Δεν αλληλεπιδρά με άλλα κατασταλτικά και με το αλκοόλ, δεν προκαλεί εξάρτηση και η δράση της ξεκινά 3-5 ημέρες μετά την έναρξη λήψης. 
Είναι ίσως η καταλληλότερη για μακροχρόνια αλλά ήπια δράση.
Αλλά τα προβλήματα δεν μπορούν, δυστυχώς, να λυθούν μόνο με τα αγχολυτικά.  Ο καθένας που αντιμετωπίζει προβλήματα, καλό είναι να δεχθεί τις δυσκολίες αντιμετώπισής τους και να προσπαθήσει να τα επιλύσει.
 Άλλωστε, η χαρά και η ανταμοιβή που θα νιώσει τότε, όχι μόνο θα του δημιουργήσουν ένα μεγάλο αίσθημα ευφορίας, αλλά θα τον κάνουν και πιο δυνατό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου