Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών που πίνουν πολύ καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα τουλάχιστον με μια έρευνα Σουηδών επιστημόνων.
Οι ερευνητές του γνωστού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Breast Cancer Research», μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 6.000 γυναικών (οι μισές περίπου με καρκίνο). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού (μείωση 57%), ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου.
Ο καφές προστατεύει μαζί με ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές τρέχουν νέες μελέτες για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ – καρκίνου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποθέσει ότι η κύρια ωφέλεια έγκειται στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ.
Οι ερευνητές του γνωστού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Breast Cancer Research», μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 6.000 γυναικών (οι μισές περίπου με καρκίνο). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού (μείωση 57%), ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου.
Ο καφές προστατεύει μαζί με ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές τρέχουν νέες μελέτες για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ – καρκίνου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποθέσει ότι η κύρια ωφέλεια έγκειται στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου