Αρχική

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Λεύκανση δοντιών


Χαμογελάστε ελεύθερα
Το χαμόγελο δείχνει όλη την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, φωτίζει το πρόσωπο. Το στόμα μαζί με τα μάτια, είναι τα 2 πρώτα που παρατηρεί κάνεις σε έναν άνθρωπο. 
Λευκά δόντια, σημαίνει υγιή δόντια! Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.
Η ιστορία της λεύκανσης των δοντιών ξεκινά πριν από 150 χρόνια. Κατά την διάρκεια των χρόνων χρησιμοποιήθηκαν διάφορα χημικά μέσα καθώς και διάφορες τεχνικές για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή του φωτεινότερου χαμόγελου. Από τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιείται το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), ενώ από το 1950 και μετά, έγινε γνωστή και η λευκαντική ικανότητα του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου, δυο υλικών που είναι αυτά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Με την λεύκανση έχουμε σαν σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις δυσχρωμίες των δοντιών. Τις δυσχρωμίες τις χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ενδογενείς και τις εξωγενείς.
Η ενδογενής δυσχρωμία οφείλεται είτε σε διαταραχή της δομής ή του πάχους των οδοντικών ιστών είτε σε ενσωμάτωση χρωστικών τόσο πριν την ανατολή των δοντιών (όπως λήψη τετρακυκλίνης, φθορίαση, συγγενείς νόσοι κ.α.), όσο και μετά την ανατολή των δοντιών (όπως τραυματική πολφική αιμορραγία, νέκρωση λόγω ηλικίας κ.α.)
Η εξωγενής δυσχρωμία των δοντιών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η τερηδόνα, τροφές και ποτά, κάπνισμα, φάρμακα και αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, οδοντιατρικά υλικά π.χ. αμάλγαμα, μικροβιακή πλάκα-τρυγία, κακή στοματική υγιεινή κ.α.
Με την λεύκανση δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψεις το τελικό αποτέλεσμα. Η πρόγνωση του αποτελέσματος έχει σχέση με διάφορες παραμέτρους. Δηλαδή παίζει ρόλο το χρώμα των δοντιών (η κίτρινη- πορτοκαλί χρώση έχει καλύτερη πρόγνωση από την γκρίζα), το είδος της χρώσης (εάν είναι εξωγενής έχει καλύτερη πρόγνωση από την ενδογενή), το βάθος της επέκτασης των δυσχρωμικών μορίων, η επιφάνεια της αδαμαντίνης (εάν είναι άθικτη είναι καλύτερα), οι συνήθειες του ατόμου όπως το κάπνισμα και οι διατροφικές του συνήθειες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί κ.α.), η καθημερινή καλή στοματική υγιεινή και πολλά άλλα.
Παρόλα αυτά όμως, τα υλικά και οι τεχνικές του σήμερα καθώς και η επιθυμία των ασθενών για λευκότερα δόντια αποτελούν πρόκληση για τον οδοντίατρο. Ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με την λεύκανση και έτσι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
Γενικά, για τον τρόπο δράσης των υλικών θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: τα υλικά που προκαλούν δυσχρωμία είναι συνήθως οργανικά υπολείμματα που διαθέτουν εκτεταμένες αλυσίδες μονών ή διπλών δεσμών άνθρακα και συχνά περιλαμβάνουν σύμπλοκα από άλλα άτομα που καλούνται χρωμοφόρες ομάδες. 
Οι λευκαντικοί παράγοντες δρουν ως οξειδωτικός παράγοντας αυτών ακριβώς των χρωμοφόρων ομάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι ορατό ως αλλαγή χρώματος της χρωστικής αυτής και κατ' επέκταση ως αλλαγή χρώματος των δοντιών.
Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;
Στη σύγχρονη οδοντιατρική υπάρχουν τρεις τεχνικές λευκάνσεως των δοντιών. 
Η πρώτη είναι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο, η δεύτερη είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή φορώντας ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια), που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος, και η τρίτη ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. 
Επίσης, υπάρχουν δυο διαφορετικά υλικά λευκάνσεως σε αρκετές διαφορετικές περιεκτικότητες δίνοντας έτσι στον οδοντίατρο την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα προϊόντα ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενή.
Α)Λεύκανση στο οδοντιατρείο (Fast Bleaching)
Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τεχνική αυτή γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορα ένα λευκό χαμόγελο.
Στην αρχή ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα σας με μια ειδική μορφή απομονωτήρα, ώστε το λευκαντικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα σας. Αφού απομονώσει επιτυχώς τα ούλα σας, θα τοποθετήσει το λευκαντικό υλικό (ζελέ) πάνω στα δόντια σας και θα το αφήσει να ενεργήσει 15 με 30 λεπτά στην κάθε γνάθο ανάλογα με το υλικό. Υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να επαναληφθεί είτε στο ίδιο ραντεβού, είτε σε μια δεύτερη συνεδρία ανάλογα με το υλικό και το πρόβλημα του ασθενή. Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα υλικά τους χρειάζονται έκθεση σε «ειδικές λάμπες» για να ενεργοποιηθούν, υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αυτών. Μετά το τέλος της θεραπείας ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει με πολύ προσοχή το λευκαντικό υλικό από τα δόντια σας και στη συνέχεια τον απομονωτήρα.
Β)Λεύκανση στο σπίτι
Είναι η τεχνική λευκάνσεως των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικά μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης), ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος, θα ελέγξει το χρώμα των δοντιών σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).
Σε ένα δεύτερο ραντεβού, και αφού έχει κατασκευάσει τα μασελάκια, θα ελέγξει την τέλεια εφαρμογή αυτών στο στόμα σας και αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφάλειας, θα σας δώσει το λευκαντικό υλικό, καθώς και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εφαρμογής του υλικού.
Υπάρχουν αρκετά υλικά στην αγορά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε η λεύκανση να μπορεί να προσαρμοστεί στο lifestyle σας και στην καθημερινότητά σας, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εσείς θα τοποθετείτε το υλικό στα μασελάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας και κατόπιν θα το φοράτε 4-8 ώρες κάθε μέρα ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο ζωής σας. Σημαντικό είναι να μην έρχεται το λευκαντικό υλικό σε επαφή με τα ούλα σας οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη ποσότητα που βάζετε μέσα στο μασελάκι αλλά και στην τεχνική αφαίρεσης περίσσιας υλικού από τα ούλα σας.
Μετά από 5 με 7 μέρες για την κάθε γνάθο η διαδικασία της λεύκανσης θα έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για αξιολόγηση. Σε ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί.
Λευκά δόντια, σημαίνει υγιή δόντια!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου