Αρχική

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Βάμμα βοτάνου


Η συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας βάμμα βοτάνου.
200 γραμμάρια αποξηραμένα ή 300 γραμμάρια φρέσκα βότανα (ψιλοκομμένα) σε ένα λίτρο υγρού είναι απαραίτητα.
  • Τοποθετείτε τα θεραπευτικά μέρη του φυτού σε καθαρό οινόπνευμα 70 βαθμούς. Αν αυτά είναι σκληρά πριν τα βάλετε στο οινόπνευμα κοπανίστε τα και αλέστε τα πριν. Ρίξτε το ποσό των βοτάνων που επιθυμείτε μέσα στο γυάλινο βάζο και μετά βάλτε  σιγά-σιγά το αλκοόλ, έτσι ώστε τα βότανα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο επιπλέον υγρό.
  • Βάλτε τα μέσα σε γυάλινο δοχείο και αφήστε τα για 15 ημέρες. Τοποθετούνται την ημέρα της νέας σελήνης και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μέχρι την πανσέληνο. Σφραγίστε το βάζο καλά έτσι ώστε το υγρό να μην μπορεί να διαρρεύσει ή να εξατμιστεί.
  • Βάλτε το βάζο σε ένα σκοτεινό χώρο ή μέσα σε μια χάρτινη σακούλα.
  • Θυμόμαστε να τα ανακατεύουμε κάπου κάπου.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το φιλτράρουμε και διατηρούμε το υγρό σε γυάλινο δοχείο καλά κλεισμένο, σε δροσερό και σκιερό μέρος.


Που χρησιμοποιείται το βάμμα
  • Χρησιμοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις, προσεκτικά, ως σταγόνες αραιωμένες σε έγχυμα βοτάνων για εσωτερική χρήση. Μια τυπική δοσολογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού, 1-3 φορές την ημέρα, στο τσάι, χυμό ή νερό.
  • Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση σε κομπρέσες και εντριβές.
Αντί για οινόπνευμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγνό τσίπουρο 40% σε οινόπνευμα, βότκα ή άλλο καθαρό απόσταγμα φρούτων ή δημητριακών. Το ρούμι βοηθά κρύψει τη γεύση στα πικρά χόρτα.
Το απεσταγμένο νερό, το ξύδι ή η γλυκερίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστούν μη αλκοολούχα βάμματα.
Τυπική δοσολογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού, 1-3 φορές την ημέρα, στο τσάι, χυμό ή νερό.
Τα βάμματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, όταν αποθηκεύονται σε ένα ερμητικά κλειστό δοχείο.
Μία πρέσα οίνου ή αποχυμωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή υγρού από τα βότανα.
Διάφορα βότανα μπορούν να συνδυαστούν σε έναν τύπο βάμματος.
Βιβλιογραφία
http://www.kcweb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου