Ουσιαστικά οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που απελευθερώνονται στο αίμα για να μεταφέρουν μηνύματα στα όργανα του σώματος.
Ο υποθάλαμος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, ελέγχει την έμμηνη ρύση, απελευθερώνοντας στην επίφυση την ορμόνη γοναδοτροπίνη.
Σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, η επίφυση αντιδρά με την παραγωγή δύο ορμονών, την ωοθηλακιοτρόπο (FSH) και την ωχρινοτρόπο (LH). Αυτές οι δύο ορμόνες καθορίζουν την ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης που παράγουν οι ωοθήκες. ΗFSH ενεργοποιεί την παραγωγή ωαρίων και η LH την ωορρηξία. Καθώς, η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή ωαρίων μειώνεται, γι' αυτό και δεν αδιαθετεί η γυναίκα τακτικά, μέχρι που, τελικά, η περίοδός της να σταματά οριστικά. Για να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο οργανισμός της γυναίκας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες FSH και LH, προσπαθώντας να πυροδοτήσει την παραγωγή ωαρίων.
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κυριότερες γυναικείες ορμόνες.
Υπάρχουν τρία είδη οιστρογόνων: η οιστραδιόλη, η οιστρόνη και η οιστριόλη.
Η οιστραδιόλη είναι το βασικό οιστρογόνο που παράγουν οι ωοθήκες. Οι ωοθήκες παράγουν, επίσης, μικρές ποσότητες οιστρόνης, κάτι που συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, τα λιποκύτταρα μετατρέπουν σε οιστρόνη την ανδροστενεδιόνη, μια ανδρική ορμόνη που δημιουργείται στα επινεφρίδια και στις ωοθήκες. Η οιστριόληπαράγεται στα λιποκύτταρα και στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα οιστρογόνα επιτρέπουν την ενίσχυση του τοιχώματος της μήτρας, ενώ η προγεστερόνη εξασφαλίζει ότι η μήτρα μπορεί να φιλοξενήσεις και να θρέψει το έμβρυο, σε περίπτωση που γονιμοποιηθεί το ωάριο. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που μας χαρίζουν θηλυκή σιλουέτα και φωνή, ενώ προστατεύουν και από την κατάθλιψη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, αλλά και στην υγεία των οστών και του δέρματος. Επιπλέον, συμβάλλουν στην διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας του σώματος, γι' αυτό και πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Η προγεστερόνη συμβάλλει στην καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Όπως συμβαίνει και με τα οιστρογόνα, παίζει ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας και της καλής διάθεσης. Οι μειώσεις στα επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, διαταραχή της λίμπιντο και αύξηση του βάρους.
Καθώς η γυναίκα δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα παράγει μόνο μικρή ποσότητα προγεστερόνης, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 0,8% της ποσότητας που παρήγε ο οργανισμός στην ηλικία των 20-25 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου