Διατροφή και ψωρίαση
Γράφει ο
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η ψωρίαση προσβάλλει το δέρμα, την ψυχή και την διάθεση.
Η ψωρίαση, χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή του δέρματος. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινο, φολιδωτό με patches δέρμα. Οι λεπιδώδεις κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες και είναι περιοχές φλεγμονής με υπερβολική παραγωγή δέρματος. Το δέρμα σε αυτά τα σημεία έχει μία ασημί-λευκή εμφάνιση. Πλάκες εμφανίζονται συχνά στο δέρμα στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του δέρματος όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα γεννητικά όργανα.
Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανίζεται στην πλευρά των εκτεινόντων μυών της άρθρωσης.
Η διαταραχή είναι μια χρόνια κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα με εντοπισμένες πλάκες μέχρι την πλήρη κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.
Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο.
Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση είναι το άγχος, η απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά λόγω της χρονιότητας και των συχνών υποτροπών η ψωρίαση είναι μια πρόκληση για θεραπεία.
Στη δυτική Ευρώπη, η ψωρίαση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις.
Όσον αφορά την διατροφή, όσοι πάσχουν από ψωρίαση πρέπει:
• Να ελέγξουν τους βιοχημικού δείκτες τους, (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, ηπατικά ένζυμα)
• Να περιορίσουν:
1. Tην υπερκατανάλωση αλκοόλ
2. Την υπερκατανάλωση ζωικών λιπαρούχων τροφίμων.
3. Την κατανάλωση καπνού
4. Το άγχος και το έντονο στρες
5. Την υπερκατανάλωση όξινων τροφίμων και της σόδας
6. Το πλεονάζον σωματικό βάρος τους.
• Να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Ω-3. Τρόφιμα πλούσια σε Ω-3, είναι τα λιπαρούχα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα θαλασσινά αλλά σαφώς και τα υπόλοιπα ψάρια, σε μικρότερο βαθμό.
• Να αυξήσουν την έκθεση τους στον ήλιο. Έχει αποδειχτεί ότι στην ψωρίαση δρά ευεργετικώς η έκθεση στην UV B ακτινοβολία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου