Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αραχνοειδίτιδα


Η αραχνοειδίτιδα, ICD-10 G03.9, είναι μια εξουθενωτική ασθένεια.
Η αραχνοειδίτιδα είναι μια νευροπαθητικού τύπου ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή της αραχνοειδούς μήνιγγας, που είναι μία από τις μεμβράνες που περιβάλλουν και προστατεύουν τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Χαρακτηρίζεται από σοβαρό καυστικό πόνο, και νευρολογικά προβλήματα.
Συμπτώματα
Η φλεγμονή της αραχνοειδούς μήνιγγας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ οδυνηρά και εξουθενωτικά συμπτώματα. Ο χρόνιος πόνος είναι κοινός, συμπεριλαμβανομένης και της νευραλγίας.
Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα των άκρων είναι συχνό σε ασθενείς λόγω της συμμετοχής του νωτιαίου μυελού. Η λειτουργία του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, και η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί, εάν το κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού επηρεάζεται.
Ενώ η αραχνοειδίτιδα δεν έχει σταθερό μοτίβο συμπτωμάτων, επηρεάζει συχνά τα νεύρα που τροφοδοτούν τα πόδια και το κάτω μέρος της πλάτης. Πολλοί πάσχοντες αδυνατούν να καθίσουν για μεγάλο (ή έστω και για μικρό) χρονικό διάστημα, λόγω του έντονου πόνου και των νευρολογικών συμπτωμάτων, με δυσκολία στον έλεγχο άκρων, που μπορεί να απαιτήσει και αναπηρική καρέκλα.
Είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να αντιλαμβάνονται ότι τα συμπτώματα αραχνοειδίτιδας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, και δεν βιώνουν οι πάσχοντες όλα τα συμπτώματα.
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος, αλλά, η αραχνοειδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει:
•        Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια
•        Αισθητικές διαταραχές (σαν έντομα να έρπουν πάνω στο δέρμα ή νερό να ρέει αργά κάτω από τα πόδια)
•        Έντονος πόνος παρόμοιος με ηλεκτρικό σοκ
•        Μυϊκές κράμπες, σπασμοί και οι ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις
•        Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου η και της  σεξουαλικής επαφής
•        Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά ή ακόμη και μόνιμα. Πολλοί άνθρωποι με αραχνοειδίτιδα δεν είναι σε θέση να εργαστούν και έχουν σημαντική αναπηρία, επειδή είναι σε συνεχή πόνο.
Αίτια
Η φλεγμονή του αραχνοειδούς μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού και μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα σπονδυλικά νεύρα.
Η αραχνοειδής μήνιγγα μπορεί έχει φλεγμονή εξαιτίας ενός ερεθισμού από τις ακόλουθες αιτίες:
•        Άμεσος τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη
•        Χημικές ουσίες: Σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται σε μυελογραφία (διαγνωστική δοκιμασία στην οποία μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ακτινογραφικό μέσο αντίθεσης εγχέεται στην περιοχή γύρω από το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα) έχουν κατηγορηθεί για ορισμένες περιπτώσεις της αραχνοειδίτιδας. Τα ακτινογραφικά μέσα αντίθεσης δεν χρησιμοποιούνται, πλέον. Επίσης, υπάρχει η ανησυχία ότι τα συντηρητικά που υπάρχουν σε ενέσεις στερεοειδών επισκληριδίου  μπορεί να προκαλέσουν αραχνοειδίτιδα.
•        Μόλυνση από βακτήρια ή ιούς: Λοιμώξεις όπως ιογενή και μυκητιασική μηνιγγίτιδα ή φυματίωση μπορούν να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη.
•        Χρόνια συμπίεση των νωτιαίων νεύρων: Αιτίες για αυτή την συμπίεση είναι η χρόνια εκφυλιστική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης ή η προχωρημένη σπονδυλική στένωση (στένωση της σπονδυλικής στήλης).
•        Επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές διαδικασίες του νωτιαίου μυελού.
Διάγνωση
Η διάγνωση της αραχνοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία ή MRI (μαγνητική τομογραφία) βοηθούν στη διάγνωση. Ένα τεστ που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα (EMG) μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της βλάβης στις πληγείσες ρίζες των νεύρων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ερεθίσματα για έλεγχο της λειτουργίας τους.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αραχνοειδίτιδα. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αραχνοειδίτιδα είναι παρόμοιες με εκείνες για άλλους χρόνιους πόνους.  Οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.  
Η χειρουργική επέμβαση για  την αραχνοειδίτιδα είναι αμφιλεγόμενη επειδή τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν παρενέργειες και παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.
Η αραχνοειδίτιδα είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που προκαλεί χρόνιο πόνο και νευρολογικά ελλείμματα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές του νωτιαίου μυελού, όπως συριγγομυελία. Η εκπαίδευση των ασθενών είναι σημαντική.
Βιβλιογραφία
medicinenet.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου