Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τα καλύτερα σύκα είναι τα ελληνικά


Τα σύκα μας θυμίζουν την ελληνική εξοχή, το καλοκαίρι, την θάλασσα, το χωριό μας...
Ο ήλιος, οι διακοπές στην Ελλάδα και τα σύκα πάνε μαζί...
Από την αρχαιότητα είναι γνωστά τα σύκα.
Οι Κορίνθιοι έκρυβαν τα σύκα μέσα στα κοφίνια με τα σταφύλια που έστελναν στην Βενετία, για να βαραίνουν περισσότερο. Από εκεί προήλθε η φράση ''Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη''.
Στην κοιλάδα της Ιορδανίας βρέθηκαν υπολείμματα σύκων, τα οποία μαρτυρούν πως η καλλιέργεια των σύκων ξεκίνησε πριν 11.400 χρόνια, δηλαδή πριν την καλλιέργεια του σιταριού, του κριθαριού και των οσπρίων.
Ο φιλόσοφος Φιλόδημος αναφέρει ότι η λέξη ''συκοφάντης'' προέρχεται από τα πρόστιμα και τις εισφορές που πλήρωναν στα σύκα ή στο κρασί και το λάδι οι προμηθευτές για τις δαπάνες του κράτους...
Για τον Πλάτωνα, τα σύκα ήταν η τέλεια τροφή για τους αθλητές, γιατί το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ποτάσιο, ενώ περιέχει και βιταμίνες Α, Β1 και Β2, αλλά και φυτικές ίνες που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία.


Τα σύκα εκτός από γευστικά είναι και άκρως ωφέλιμα για την υγεία μας.
-Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση: Τα σύκα αποτελούν πλούσια πληγή καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
-Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα: Τα σύκα είναι ήπια καθαρτικά. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, φρέσκων ή αποξηραμένων βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
-Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους: Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επιβραδύνουν την πέψη και διατηρείται για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.
-Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού: Έρευνα 8 ετών που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε, ότι όσες κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (σύκα,  μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
-Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις: Τα σύκα ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
-Έχουν αντιδιαβητική δράση: Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων.
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς: Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.
-Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών: Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε μέταλλα δυναμώνει τα οστά. Το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, εμποδίζουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα που προκαλείται από την μεγάλη κατανάλωση αλατιού.
-Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή: Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό αφροδισιακό.
-Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο: Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά σε ερεθισμένο λαιμό. Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.
Πώς μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα;
Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας, ωμά ή αποξηραμένα.
Αναμίξετε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
- Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ, στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού.
- Φρέσκα ή αποξηραμένα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα.
- Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα.
- Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με στέβια και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.
Προσοχή στην κατανάλωση
Αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας, ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη.
Θερμιδομετρητής:
Θερμιδική αξία των σύκων:
Τα φρέσκα σύκα έχουν 57 θερμίδες ανά 100 γραμ.
Τα ξερά σύκα έχουν 250 θερμίδες ανά 100 γραμ...!
Μάθετε να αποξηραίνετε τα σύκα...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου