Αντικαρκινική διατροφή
30% των κρουσμάτων καρκίνου αποδίδονται στο κάπνισμα, 30%
των κρουσμάτων καρκίνου οφείλονται στις ορμόνες, 20% των κρουσμάτων καρκίνου
αποδίδονται σε διατροφικούς παράγοντες και 20% των κρουσμάτων καρκίνου
οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, μολυσματικούς και στη ρύπανση.
Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει,
τουλάχιστον προς το παρόν, για να μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο, όπως το
γενετικό υλικό, γιατί τα γονίδια που έχει κληρονομήσει κάποιος μπορεί να τον
καθιστούν ευάλωτο στη νόσο.
Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που κάποιος μπορεί να αλλάξει
για να μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο, όπως τις συνήθειές του και κυρίως, τις διατροφικές.
Το ένα τρίτο των μορφών του καρκίνου συνδέεται άμεσα με την
διατροφή.
Οι πέντε χρυσοί κανόνες της αντικαρκινικής διατροφής
1. Μην καπνίζετε.
2. Η διατροφή πρέπει να έχει ποικιλία. Κάποιος δεν πρέπει να
αποκλείει τίποτε από το διαιτολόγιό του. Όταν έχει έντονη επιθυμία να φάει κάτι
που επιθυμεί, πρέπει να το τρώει, ακόμα και αν θεωρητικά βλάπτει την υγεία του,
γιατί ο κίνδυνος αυξάνει από τη συστηματική κατανάλωση ενός προϊόντος και για
μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι από την περιστασιακή χρήση.
3. Το μαγείρεμα των τροφών πρέπει να γίνεται με διάφορους
τρόπους. Είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα στα κάρβουνα είναι καρκινογόνο, γιατί όταν
μια ουσία οργανική έρθει σε επαφή με τη φωτιά μπορεί να γίνει καρκινογόνος.
Επίσης, είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα στον ατμό και σε σιγανή φωτιά είναι πιο υγιεινό.
Επίσης, τα τηγανητά είναι πιο βλαβερά. Δεν σημαίνει όμως ότι αν κάποιος αραιά
τρώει κινέζικο φαγητό ή μπάρμπεκιου θα αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο.
4. Καταναλώνετε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, από μικρούς
παραγωγούς. Αποτελούν εγγύηση ότι δεν θα βλάψουν την υγεία σας.
5. Αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα και μειώστε τη λήψη
θερμίδων. Διατηρήστε έναν σωστό δείκτη μάζας σώματος. Αν όμως κάποια μέρα
θέλετε να το γιορτάσετε μην νιώθετε τύψεις. Να το κάνετε.
Οι 10 καλύτεροι αντικαρκινικοί παράγοντες:
- Χυμός ροδιού
- Κουρκουμάς
- Πράσινο τσάι
- Κρασί
- Σελήνιο
- Ντομάτες
- Φυτικές ίνες
- Σκόρδο και κρεμμύδι
- Κερσετίνη (κάππαρη, κακάο, καυτερή πιπεριά)
- Φυσική άσκηση
Οι 10 συχνότεροι παράγοντες καρκινογένεσης
- Ο ξιφίας, ο κόκκινος τόνος, το χέλι και ο σολομός όταν καταναλώνονται πολύ συχνά
- Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, σε άνδρες
- Το β-καροτένιο σε καπνιστές, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες
- Η βιταμίνη Ε σε άνδρες, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες
- Η υπερβολική κατανάλωση δυνατού αλκοόλ
- Το υπερβολικό πάχος
- Το αρσενικό σε πόσιμο νερό, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στο νερό και τα αλλαντικά βιομηχανικής προέλευσης
- Το αίμα που περιέχεται στο κρέας. Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από την αίμη, τη σφαιρίνη και ένα μόριο σιδήρου. Η αίμη ευνοεί τη σύνθεση Ν-νιτροζοενώσεων που είναι τοξικές και καρκινογόνες. Ο σίδηρος προκαλεί την εμφάνιση δραστικών ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στο κύτταρο με συνέπεια την καρκινική μετάλλαξη. Αποφύγετε τον κίνδυνο. Αποστραγγίστε το αίμα από το κρέας που θα μαγειρέψετε
- Οι λιπαρές τροφές που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
- Τα ψητά στα κάρβουνα φαγητά και η μαγειρική στο γουόκ.
Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience, 28/4/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου