Καλές διακοπές σημαίνει ασφαλείς διακοπές.
Στις διακοπές προέχει η ασφάλεια των παιδιών.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το 52% των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνει το καλοκαίρι.
Αιτία των αυξημένων παιδικών ατυχημάτων το καλοκαίρι είναι η έλλειψη αίσθησης κινδύνου των παιδιών σε συνδυασμό με την έμφυτη περιέργειά τους.
Γι' αυτό επιβάλλεται να ασφαλίσετε εκ των πρωτέρων τους χώρους στους οποίους θα πάτε φέτος διακοπές με τα παιδιά σας.
Στη θάλασσα ή στην πισίνα
- Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
-Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Βρίσκεστε πάντα σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να επέμβετε αμέσως.
-Αν είσαστε σε μια οργανωμένη παραλία ελέγξτε αν υπάρχει ναυαγοσώστης και ο κατάλληλος εξοπλισμός διάσωσης, ιδίως στα ξενοδοχεία και στα μεγάλα υδάτινα πάρκα.
-Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη. Αποκλείστε την ελεύθερη πρόσβαση στην πισίνα.
-Ελέγξτε το δάπεδο γύρω από την πισίνα αν είναι αρκετά αντιολισθητικό. Πες τε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να τρέχουν και να χοροπηδούν γύρω της.
-Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας. Παρόλα αυτά τα μικρά παιδιά θα πρέπει να φοράν συνέχεια μπρατσάκια, ακόμη κι αν η πισίνα είναι ρηχή ή κάθονται έξω.
-Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.
-Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
-Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
-Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα, ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
-Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες.
-Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
-Έχετε μαζί σας πάντα ένα μίνι φαρμακείο με ψυκτικό σπρέι για μυοσκελετικούς τραυματισμούς, αποστειρωμένο νερό, οξυζενέ, αντισηπτικό, επουλωτική αλοιφή και επιδέσμους.
Αθλητικές δραστηριότητες
-Όλα τα αθλήματα πρέπει να γίνονται με επιτήρηση ειδικών και να ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας.
-Απαιτείται κατάλληλο ντύσιμο, στην πεζοπορία με κατάλληλα υποδήματα και καπέλο, στην ποδηλασία με κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια, στο rafting με εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος. Ειδικά στα ποδήλατα ελέγχονται τα φρένα αν λειτουργούν σωστά.
-Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.
-Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
-Τα παιδιά καλό είναι να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς πρέπει να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
-Δεν πρέπει να χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.
-Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.
-Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
-Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
-Τα παιδιά πρέπει να είναι μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα πρέπει να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
-Καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και να μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
-Πρέπει να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες και να μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.
-Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.
Στο ξενοδοχείο ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Στην κουζίνα του σπιτιού που θα μείνετε δεν πρέπει να υπάρχουν σε πρόσβαση αιχμηρά αντικείμενα, αναπτήρες και σπίρτα. Ο κάδος των σκουπιδιών πρέπει να είναι καλά κλεισμένος.
Στο μπάνιο κρύψτε τα καθαριστικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα. Βάλτε στην μπανιέρα αντιολισθητικό χαλάκι και μην αφήνετε μόνο του το παιδί στην μπανιέρα.
Στο υπνοδωμάτιο βάλτε καρέκλες και κάγκελα γύρω από το κρεβάτι και μαξιλάρια στο πάτωμα. Να έχετε μαζί σας πάντα την ενδοεπικοινωνία για να παρακολουθείτε τα παιδιά σας.
Γενικά στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο βγάλτε όλα τα κλειδιά από τις εσωτερικές πόρτες. Ασφαλίστε τις πρίζες, αποκλείστε την πρόσβαση σε σκάλες, μην αφήνετε τα παιδιά σε μπαλκόνι χωρίς επιτήρηση. Επίσης, μην βάζετε καρέκλες, έπιπλα ή τραπεζάκια κοντά σε παράθυρα και κάγκελα μπαλκονιού.
Αποκλείστε την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών στο δρόμο από την αυλή.
Καλές διακοπές σημαίνει ασφαλείς διακοπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου