Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που συγγενεύουν με τις φάλαινες και ανήκουν στην οικογένεια των Δελφινιδών.
Το μέγεθος των ενηλίκων δελφινιών είναι περίπου 2,3-2,6 μέτρα και 80 κιλά, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα.
Τα δελφίνια εμφανίστηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν καταστεί δημοφιλή στους ανθρώπους μέσα στους αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση.
Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίς, το οποίο συνδέεται με το δελφύς ("μήτρα"). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως "ψάρι με μήτρα.
Έχει χρώμα μπλε σκούρο στη ράχη και λευκό στην κοιλιά.
Τρέφονται με ψάρια και καλαμάρια και ζουν σε τροπικές και εύκρατες θάλασσες σε όλο τον κόσμο.
Ταξιδεύουν σε μεγάλες αγέλες. Είναι ομοιόθερμα ζώα, δηλαδή διατηρούν σταθερή την θερμοκρασία του αίματος από την θερμότητα που παράγουν τα ίδια.
Έχουν ένα σταθεροποιητικό ραχιαίο πτερύγιο, όπως οι καρχαρίες και αναπνέουν με πνεύμονες.
Η όρασή τους είναι πολύ καλή μέσα και έξω από το νερό και η ακοή τους ανώτερη από την ανθρώπινη.
Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ρύγχος του, που σχηματίζει ένα πραγματικό ράμφος και αποτελείται από δύο σιαγόνες με 100 περίπου κωνικά δόντια.
Ο εγκέφαλος του ζώου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος: σε βάρος είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τους ανθρώπου.
Τα δελφίνια δεν έχουν τρίχωμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θηλαστικά, Ωστόσο, γεννιούνται με λίγες τρίχες στην άκρη του ράμφους τους, τις οποίες χάνουν λίγο μετά τη γέννησή τους. Η μόνη εξαίρεση είναι το δελφίνι του ποταμού Μπότο, το οποίο έχει μικρές τρίχες στο ράμφος.
Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους, με τους οποίους επικοινωνούν αλλά και για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Όταν κυνηγούν, τα σήματα αυξάνονται από 1 σε 500 το δευτερόλεπτο, ώστε να σχηματίζουν ακριβείς εικόνες στον εγκέφαλό τους.
Είναι άκρως επικοινωνιακά και έχουν πολιτιστική συμπεριφορά που θεωρείται μόνο ανθρώπινο προνόμιο.
Μπορούν ακόμα να οικοδομήσουν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς.
Διαθέτουν όμως και επιθετικότητα που εκδηλώνεται μεταξύ αρσενικών για λόγους ανταγωνιστικότητας.
Η περίοδος κύησης του θηλυκού ποικίλλει από είδος σε είδος, από 11-12 μήνες ως και γύρω στους 17 μήνες. Το θηλυκό γεννά ένα νεογνό με μήκος γύρω στα 60 εκατοστά. Το μικρό κολυμπά αμέσως, αλλά για δύο εβδομάδες ακολουθεί τη μητέρα του.
Κυριότεροι εχθροί του είναι οι άνθρωποι, εκτός από τον καρχαρία, γιατί πολλά σκοτώνονται από αλιευτικά με δίχτυα, αλλά και από την μόλυνση των θαλασσών και των υδάτων.
Μήνυμα αισιοδοξίας είναι η δημιουργία οργανώσεων προστασίας των δελφινιών που έχουν περιορίσει τα αφρόδιχτα.
Θεωρείται καλός οιωνός για ένα πλοίο να θεαθούν δελφίνια στη διάρκεια του ταξιδιού του.
Στην Τέχνη αποτελούν δημοφιλές μοτίβο. Στο παλάτι της Κνωσού έχουν βρεθεί τοιχογραφίες με αναπαραστάσεις δελφινιών.
Η αλληλεπίδραση με δελφίνια χρησιμοποιείται στη θεραπεία ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα και με αναπτυξιακές δυσκολίες και στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα δελφίνια για τη διάσωση αγνοουμένων ή παγιδευμένων ανθρώπων.
Είναι ψυχική ανάταση όταν κάποιος παρακολουθεί τα άλματα και τα παιχνίδια αυτών των αγαπημένων θηλαστικών.
Οι ασθένειες που βρέθηκαν σε δελφίνια είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες ασθένειες και μπορεί η μελέτη δελφινιών να παρέχει ενδείξεις για το πώς η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε μολυσμένα ύδατα.
Εκτός από τον άνθρωπο, τα δελφίνια είναι τα μόνα θηλαστικά που παρουσιάζουν μια φυσική μορφή διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη θεραπεία του διαβήτη στον άνθρωπο.
Επίσης τα δελφίνια πάσχουν και από άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αιμοχρωμάτωση (υπερφόρτωση σιδήρου) και οι πέτρες στα νεφρά.'
Επίσης, μπορούν να πάθουν επιληπτικές κρίσεις από επιβλαβή φύκια.
Επίσης, στα δελφίνια βρέθηκε και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και πιθανόν αντιπροσωπεύει το πρώτο φυσικό μοντέλο του ιού εκτός του ανθρώπινου είδους. Ο HPV στους ανθρώπους προκαλεί όγκους του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα γυναίκες με πολλαπλούς τύπους του ιού του θηλώματος.
Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα δελφίνια, ενώ φιλοξενούν, επίσης, πολλά είδη ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν φαίνεται να παθαίνουν καρκίνο από τον ιό, παρά μόνο κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Η περαιτέρω έρευνα στο γονιδίωμα του ιού σε δελφίνια, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση, τη διαχείριση και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV σε ανθρώπους.
Επίσης. σε δελφίνια έχουν βρεθεί RNA ιοί που προκαλούν εντερική ασθένεια και στους ανθρώπους εγκεφαλίτιδα.
Η επίδραση των ιών, τα τοξικά φύκια, οι ρύποι και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στα δελφίνια, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των δελφινιών μειώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης και την αναπαραγωγή που διαταράσσει το οικοσύστημα και την δημόσια υγεία"
Βιβλιογραφία
Enviroment News Service