Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τοκετός με επισκληρίδιο


Εσείς θέλετε να υποφέρετε από τους πόνους στη γέννα;
Η  επισκληρίδιος είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς η γυναίκα που γεννά, να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Κατά την επισκληρίδιο χορηγείται αναλγητικό μέσω καθετήρα.
Υπάρχουν, βέβαια και γυναίκες ανά τον κόσμο (εξαρτάται και από τον γιατρό ή την μαία) που κατά την διάρκεια του τοκετού (αφού αρχίσουν οι πόνοι), τους αρκεί η συμπαράσταση του συντρόφου τους, κάποιες απαλές κινήσεις μασάζ (από τον σύντροφο ή τη μαία), ηρεμούν με το να βυθίσουν το σώμα τους σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό, ή ζητούν να τους χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό φάρμακο. Φυσικά υπάρχουν και ειδικές αναπνοές ή ασκήσεις ανώδυνου τοκετού ή ακόμη και ασκήσεις γιόγκα, που πολλές γυναίκες φροντίζουν να μάθουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επισκληρίδιος, όμως, στις μέρες μας θεωρείται τεχνική ρουτίνας, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται από αναισθησιολόγο.  Με πολύ απλά λόγια, ο αναισθησιολόγος αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας  τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο κατά συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα τα  οποία παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς το εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση πόνου.
Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται  πλέον ασφαλής εφόσον γίνεται από έμπειρο αναισθησιολόγο.

  • Ποιες είναι οι όμως παρενέργειες; 
Κάποιοι παρουσιάζουν προσωρινές ενοχλήσεις, όπως ναυτία και εμετό, υπόταση, ρίγος. Επίσης, η τυχαία διάτρηση της σκληράς μήνιγγας (μια αρκετά σπάνια επιπλοκή) προκαλεί έντονη κεφαλαλγία η οποία, όμως, υποχωρεί συνήθως σε 5 με 7 ημέρες. Ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες (π.χ. παραλυσία) είναι πολύ μικρός (σε μέσο όρο 1/30.000).
  • Πόσο διαρκεί η επίδρασή της;
Όσο είναι επιθυμητό. Ο αποκλεισμός της κινητικής δραστηριότητας, δηλαδή η απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, διαρκεί συνήθως 2 με 3 ώρες το πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πόδια, που ο ασθενής τα νιώθει βαριά σαν πέτρες, ανακτούν την αίσθησή τους σταδιακά μέσω μιας αίσθησης θερμότητας και μυρμηγκιάσματος. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στις σοβαρές (και επώδυνες) επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, ο επισκληρίδιος καθετήρας παραμένει για μερικές ώρες ή και μέρες ακόμη ώστε να αποφευχθεί ο μετεγχειρητικός πόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου