Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ενδοφλέβια ένεση


Η τεχνική της ενδοφλέβιας ένεσης
Στην Ενδοφλέβια ένεση  (IV, Intravenous Injection) χρησιμοποιείται σύριγγα με βελόνα 22G/0,8.
Χρησιμοποιείται για χορήγηση φαρμάκων για γρήγορη δράση ενδοφλέβια και για λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις.
Τόποι ενδοφλέβιας ένεσης
Καμπτική περιοχή αγκώνα, αντιβράχιο, ράχη άκρας χείρας, έξω σφαγίτιδα φλέβα, ράχη άκρου ποδιού (προσοχή κίνδυνος θρόμβωσης), μηριαία φλέβα (τελική λύση).
Τεχνική ενδοφλέβιας ένεσης
  • Κεντρικά του τόπου παρακέντησης τοποθετείται περίδεση φλεβικής στάσης, όχι όμως πολύ δυνατά για να μην παρεμποδιστεί η αρτηριακή κυκλοφορία. Πρέπει να ψηλαφιούνται οι αρτηριακοί σφυγμοί.
  • Γίνεται ψηλάφηση φλέβας και ασηψία δέρματος.
  • Γίνεται  παρακέντηση της φλέβας σε γωνία 30 μοίρες προς το δέρμα, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση του δέρματος προς περιφερική κατεύθυνση.
  • Έλεγχος επιτυχίας της παρακέντησης με αναρρόφηση.
  • Αφαίρεση της περίδεσης.
  • Αν χορηγείται φάρμακο γίνεται αργή έγχυση (περίπου 1-3ml/min), εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ιδιαίτερες οδηγίες για το φάρμακο.
  • Αν απαιτείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί πεταλούδα με σύριγγα στην άκρη και σταθεροποίηση της προέκτασης της πεταλούδας με λευκοπλάστ.
  • Με τοποθέτηση στεγνής αποστειρωμένης γάζας αφαιρείται η βελόνη και πιέζεται η θέση παρακέντησης και ανυψώνεται το άκρο (Προσοχή! Δεν κάμπτεται ο αγκώνας, γιατί αυτό προκαλεί φλεβική στάση και δημιουργία αιματώματος).
Επιπλοκές ενδοφλέβιας ένεσης
-Αιμόλυση του αίματος από γρήγορη και έντονη αναρρόφηση.
-Πήξη του αίματος αν η λήψη αργεί πολύ λόγω δυσκολιών.
Συμβουλές για να είναι πάντα επιτυχής η φλεβική παρακέντηση ακόμα και σε δύσκολες φλέβες:
-Πριν την ενδοφλέβια παρακέντηση κάντε εντριβή της θέσης παρακέντησης και ελαφρά κτυπήματα. Επίσης βάλτε πολύ ποσότητα αλκοόλ spray που δρα αγγειοδιασταλτικά.
-Το άνω άκρο κατεβαίνει χαμηλά και πριν την περίδεση, λέτε στον ασθενή να ανοιγοκλείνει την γροθιά του αρκετές φορές.
-Αν οι φλέβες είναι πολύ δύσκολες τοποθετείται το χέρι σε ζεστό νερό ή εναλλακτικά τοποθετούνται ζεστά υγρά επιθέματα. Στη συνέχεια με την περίδεση δημιουργείται φλεβική στάση για μερικά δευτερόλεπτα και προσεκτικά ψηλαφούνται όλες οι πιθανές θέσεις παρακέντησης.
-Προσοχή σε μακρά φλεβική στάση αλλοιώνονται οι τιμές του καλίου του αίματος και οι δοκιμασίες πήξης.
-Αν οι φλέβες μετατοπίζονται εύκολα καλύτερα νε επιλεγεί Υ διακλάδωση και να σταθεροποιηθεί η φλέβα προς περιφερική κατεύθυνση.
-Σε λεπτές επιφανειακές φλέβες μπορεί ο ραντισμός με spray Nitrolingual (τρινιτρική γλυκερόλη) να επιφέρει σημαντική αύξηση της διαμέτρου της φλέβας.
-Αντί για περίδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μανσέτα πιεσόμετρου και να ρυθμιστει η πίση μεταξύ συστολικής και διαστολικής.
-Σε περισσότερες ενδοφλέβιες ενέσεις και σε λεπτές φλέβες ή σε λήψη μεγάλης ποσότητας αίματος (>20 ml) χωρίς συστήματα κενού, συνιστάται η χρήση ''πεταλούδων'' (19G/1,1, 21G/0.8, 23G/0,6).
-Πάντως το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας είναι η υπομονή, η προσεκτική ψηλάφηση και η σωστή στάση σώματος. Όλη η διαδικασία γίνεται με αυτόν που λαμβάνει το αίμα καθιστό και όχι όρθιο.
-Αν μετά από 3 προσπάθειες αποτύχετε καλέστε κάποιον άλλο που ξέρει που μπορεί να είναι πιο τυχερός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου