Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τεστ πατρότητας στη Θεσσαλονίκη


Αξιόπιστο τεστ πατρότητας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τη δυνατότητα ενός αξιόπιστου τεστ πατρότητας, με σεβασμό στους κανόνες της βιοηθικής και με χαμηλό κόστος, παρέχει το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2012.
Πρόκειται για το μοναδικό πιστοποιημένο, από τον περασμένο Απρίλιο, κατά ISO 9001:2008 στο πεδίο «Έλεγχος πατρότητας με τη χρήση των γενετικών δεικτών STR», κρατικό εργαστήριο στην Ελλάδα. Ως κρατικό εργαστήριο, το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) δίνει αποτελέσματα τόσο για προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όσο και για δικαστική χρήση.
Η δειγματοληψία γίνεται στους χώρους του Τμήματος από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ή και εκτός εργαστηρίου από γιατρό της επιλογής των ενδιαφερομένων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα και η αξιοπιστία στο στάδιο της λήψης. Όταν η δειγματοληψία γίνεται εκτός του Τμήματος, ο γιατρός που θα την κάνει, ελέγχει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων της βιοηθικής, φέρει την ευθύνη της δειγματοληψίας και υπογράφει τα σχετικά έντυπα.
Η λήψη δείγματος είναι ανώδυνη και γίνεται με μια μπατονέτα από τον βλεννογόνο της εσωτερικής επιφάνειας της παρειάς και στη συνέχεια το γενετικό υλικό αναλύεται σε τουλάχιστον 16 διαφορετικές περιοχές (STRs) και έτσι δημιουργείται η γενετική ταυτότητα του ατόμου.
Η γενετική ταυτότητα του παιδιού συγκρίνεται με αυτή ελεγχόμενου άντρα και της μητέρας. Σε περίπτωση μη αποκλεισμού, η πιθανότητα πατρότητας υπερβαίνει το 99,9999%. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε πέντε ημέρες και τα υπογράφει γιατρός-καθηγητής του ΑΠΘ και μπορούν να τα παραλάβουν μόνο οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ή εξουσιοδοτημένος δικηγόρος. Το υπόλοιπο των δειγμάτων φυλάσσεται στους χώρους του Τμήματος για ορισμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο μπορούν αυτά να επιστραφούν στους ενδιαφερόμενους. Σε διαφορετική περίπτωση, καταστρέφονται μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού.
Στα 4 - 5 κρατικά εργαστήρια που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και κάνουν τεστ πατρότητας τηρούνται οι κανόνες της βιοηθικής, αλλά το κόστος είναι υψηλό (1.800 ευρώ) και γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι, παρά το ότι εμπιστεύονται τα κρατικά εργαστήρια, απευθύνονται τελικά στα ιδιωτικά, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο (500 ευρώ). Στην περίπτωση, όμως, που θα αποταθεί κάποιος σε ιδιωτικό εργαστήριο, δεν ελέγχεται πάντα η ταυτότητα των εμπλεκομένων, καθώς τη δειγματοληψία μπορούν να την κάνουν και οι ίδιοι ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων εμπλεκομένων. Επίσης, μπορεί π.χ. μια γυναίκα να πάρει δείγμα από τον εαυτό της, από το παιδί της και από τον κουμπάρο και να δηλώσει ότι το δείγμα είναι από τον σύζυγό της και τελικά τα αποτελέσματα να δείξουν ότι το παιδί είναι του συζύγου.
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ένα ακόμη κρατικό εργαστήριο, όπου γίνονται τεστ πατρότητας με έλεγχο αντιγόνων ιστοσυμβατότητας.
Στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο έλεγχος γίνεταιμε τους γενετικούς δείκτες STR, με χρήση συστημάτων αντιδραστηρίων τελευταίας γενιάς και με κόστος 450 ευρώ. 
Πηγή
ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου