Γράφει ο
Δρ Χαράλαμπος Ηλίας,
Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος
Σήμα κινδύνου, για άμεση κινητοποίηση των ασθενών μετά από κάθε χειρουργείο, για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο έγινε στην Φλόριντα των ΗΠΑ (14 με 16 Φεβρουαρίου 2013).
Κι αυτό γιατί πάνω από 300.000 άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική από φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή!
Μάλιστα στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται πως η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μαζί με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων (χρήση ελαστικών καλτσών, χορήγηση αντιπηκτικών κ,λ,π) μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT) και η θρομβοεμβολή είναι μια από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και γενικά σε υγιείς ενήλικες.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία υποεκτιμούν την πραγματική επίπτωση της D.V.T , έχουμε κάθε χρόνο περίπου 80 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, δηλαδή, εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες περίπου ένας στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στην διάρκεια της ζωής του! Μόνο στις ΗΠΑ έχουμε κάθε χρόνο περίπου 600.000 νοσηλείες ατόμων με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT).
Στους ηλικιωμένους ασθενείς η συχνότητα τετραπλασιάζεται. Η θνητότητα εντός του νοσοκομείου λόγω θρομβοεμβολής είναι 12%, αυξανόμενη σε 21% σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Αντιμετώπιση και οριστική λύση
Οι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο, λόγω ανεπάρκειας και κιρσών, πραγματοποιούνται πλέον, με ενδοσκοπικό laser και οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και χωρίς η επέμβαση να διαρκεί πολύ.
Συγκεκριμένα η επέμβαση:
Γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
Διαρκεί 50-60 λεπτά
Δεν γίνονται τομές
Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες
Αιτίες θρόμβωσης και πρόληψη
Οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες.
Οι συγγενείς σε ανατομικές παραλλαγές, ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης κλπ.
Οι επίκτητες αφορούν επέμβαση, νεοπλασία κλπ.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες δημιουργούνται μετά από μία εγχείρηση ή μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό.
- Η φλεβική στάση λόγω ακινησίας ή λόγω φλεβικής απόφραξης είναι συνήθως αιτία D.V.T. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης προκαλεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Οι απώτερες επιπλοκές της D.V.T είναι τα φλεβικά έλκη και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων που επηρεάζουν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 40 χρονών.Η αναλογία ανδρών και με γυναικών είναι 1,2:1 υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες έχουν ελαφρά «υπεροχή» στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης ,έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και πνευμονική εμβολή.
Συγκεκριμένα:
Κινητοποιούμε τους ασθενείς γρήγορα μετά από μια επέμβαση έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους.
Χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες, οι οποίες μειώνουν κατά 50% τη συχνότητα της εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης
Κάνουμε συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους.
Χορηγούμε αντιπηκτικά είτε ενέσιμα, είτε με τη μορφή χαπιών.
Πάντως επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100%, είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Γράφει ο
Δρ Χαράλαμπος Ηλίας
Αγγειοχειρουργός
εξειδικευμένος στις αναίμακτες ενδοαγγειακές τεχνικές
www.iliasxar.gr
τηλ 6944261464
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου