Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων


Βότανα
Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων.
  • Συλλογή βοτάνων
Συλλέγουμε ένα βότανο όταν το γνωρίζουμε καλά και την κατάλληλη εποχή.
Όταν συλλέγουμε ένα βότανο προσέχουμε να μην καταστρέφουμε τα γύρω φυτά.
Συλλέγουμε μόνο τα μέρη και την ποσότητα που μας χρειάζεται.
Δεν ξεριζώνουμε το φυτό, αλλά κόβουμε με ψαλίδι τα θεραπευτικά του μέρη και όχι όλα, για να δώσουμε την δυνατότητα στο φυτό να  συνεχίσει την ανάπτυξή του.
Η εντατική συλλογή και ιδιαίτερα των αναπαραγωγικών μερών του φυτού μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του.
  • Αποξήρανση - Διατήρηση βοτάνων
Η χρησιμοποίηση φρέσκων βοτάνων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
Επειδή όμως, πολλές φορές τα φρέσκα είναι δυσεύρετα, συνήθως μπορούμε να τα αποξηράνουμε και τα αποθηκεύουμε σωστά, δεν τα αφήνουμε μέσα σε πλαστικές σακούλες.
Πριν την αποξήρανση πλένουμε τα βότανα (εκτός από το χαμομήλι), αν απαιτείται.
Τα στραγγίζουμε, τα απλώνουμε σε ύφασμα ή λευκό χαρτί  ή τα δένουμε ματσάκια και τα αφήνουμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς, για να μπορέσουμε να τα τρίψουμε σε σκόνη.
Τα σκληρά ή πολύ σαρκώδη τμήματα μπορούν να αποξηρανθούν  σε χλιαρό φούρνο (κάτω των 35 βαθμών C).
Το βότανο που θέλουμε να διατηρήσουμε δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρασία. Φυλάσσεται σε γυάλινο βάζο, σε χώρο μη φωτιζόμενο. Διατηρείται το πολύ ένα χρόνο. Μετά χάνει την θεραπευτική του αξία.
Ένας άλλος τρόπος είναι η κατάψυξη του φρέσκου βοτάνου. Αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε καλά, το τοποθετούμε σε ειδικά σακουλάκια κατάψυξης ή δοχεία κατάψυξης και καλύτερα γυάλινα και πάνω σημειώνουμε το όνομα του βοτάνου και την ημερομηνία κατάψυξης.
Αν θέλουμε να μην πιάσει πολύ χώρο στην κατάψυξη μπορούμε να το ζεματίσουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό, μετά να το βουτήξουμε στο κρύο νερό, να το στραγγίσουμε καλά και στη συνέχεια να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη
Βιβλιογραφία
http://www.gardenherbs.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου