Πολλά άτομα αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή πιστεύουν ότι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Δυσανεξία στη λακτόζη, ICD-10 E73, είναι η ανικανότητα του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη, τον κύριο δισακκχαρίτη που βρίσκεται στο γάλα. Αν το ένζυμο λακτάση δεν υπάρχει ή δεν υπάρχει σε αρκετή ποσότητα τότε τα σάκχαρα αυτά αυξάνουν με ώσμωση τα υγρά στο λεπτό έντερο.
Στην Ελλάδα η μερική δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή όταν υπάρχει το ένζυμο λακτάση σε χαμηλά επίπεδα, παρατηρείται σε ποσοστό 75%.
Μυστικά για όσους πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη:
-Αρχίστε να καταναλώνετε ελάχιστες ποσότητες από τρόφιμα με λακτόζη, όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι. Αν τις αντέχετε, αρχίστε να τις αυξάνετε με αργό ρυθμό, έτσι ώστε να συνηθίζει ο οργανισμός.
-Προτιμήστε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί πέπτονται με πιο αργό ρυθμό από ότι αυτά με τα λίγα λιπαρά.
-Το γιαούρτι, το κεφίρ ή το βουτυρόγαλα βοηθούν να γίνει καλύτερη πέψη της λακτόζης.
-Τέλος, υποκαταστήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά και τα ψωμιά που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Βιβλιογραφία
eatright.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου