Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια


Η στέβια είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα
Γράφει ο
Εμμανουήλ Καλλέργης
Ειδικός Παθολόγος
Η στέβια (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκάντικών και ζάχαρης.
Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “το φυτό της νέας χιλιετίας” και η ζάχαρή του ως “η ζάχαρη του μέλλοντος”.
Είναι ένα ισχυρό γλυκάντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες (κατάλληλο για εσάς) και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA.
Επίσης, έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida και τις άφθες, την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.

Η στέβια και οι χρήσεις της
Η στεβιόλη έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη.
Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τη στέβια εκτός του ότι έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό γλυκαντικό σε ποτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, γαλακτοκομικά και σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως γλυκά και παγωτά.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, σε τσίχλες, σε οδοντόκρεμες, σε καλλυντικά και σαμπουάν , ακόμη και σε ζωοοτροφές.
Η στέβια πλέον καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας.
Χρησιμοποιήστε τη στέβια άφοβα. Η χρήση της συνιστάται...
Γράφει ο
Εμμανουήλ Καλλέργης
Ειδικός Παθολόγος
Ζαμπελίου 20, Ρέθυμνο, 
τηλ. 28310 35555 – 6974 359 359

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου