Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γραβιέρα Κρήτης


Έχει τη φήμη της καλύτερης Γραβιέρας
Η καλύτερη εποχή για να την καταναλώσετε είναι τώρα!
Η γραβιέρα Κρήτης είναι τυρί αρωματικό, με γεύση υπόγλυκη και βουτυράτη και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Αυτή η εποχή είναι η καταλληλότερη για τις γραβιέρες 11μηνης ωρίμανσης, που προέρχονται από το πλούσιο γάλα του περσινού φθινοπώρου.
Είναι εξαιρετική ωμή και συνοδεύει τέλεια τη ρακή ή το κρασί.
Ταιριάζει απόλυτα με παξιμαδάκια από γλυκάνισο, κριτσίνια με σουσάμι, φρέσκα σύκα, σταφύλια, αχλάδια, ξερά φρούτα και μέλι!

Θρεπτική αξία γραβιέρας Κρήτης
  • Η γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Η κατανάλωση ασβεστίου σε επαρκή ποσότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας καθώς είναι κύριο συστατικό των οστών και των δοντιών μας όπως γνωρίζουν όλοι.
  • Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος.
  • Έρευνες υποδηλώνουν την συμβολή του ασβεστίου στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί λόγω της ιδιαίτερα δελεαστικής γεύσης της μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι επαρκεί για τις ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να υπερβούμε εύκολα τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες και την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση λίπους και νατρίου, καθώς τα 100γρ γραβιέρας αποδίδουν περίπου 470 θερμίδες, 32 γραμμάρια λίπους και 473mg νατρίου.
  • Τέλος η γραβιέρα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άριστη πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Εξαιρετικές συνταγές για τη γραβιέρα Κρήτης
Ως πρώτο πιάτο
Τυλίγουμε στη λαδόκολλα μια χοντρή φέτα γραβιέρα Κρήτης και την ψήνουμε στην γκριλιέρα. Τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, περιχυμένη με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί
Ως κύριο πιάτο
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά 1 ξεκοκαλισμένο μπούτι από αρνί.
Κόβουμε 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε 1 κλωναράκι δενδολίβανου.
Γεμίζουμε το μπούτι με αυτά, το τυλ΄γουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγγο.
Το βάζουμε σε ταψί με 1/2 ποτήρι νερό, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε, στους 180C, για περίπου 2 ώρες.
Ως επιδόρπιο
Μια φέτα παλαιωμένης γραβιέρας Κρήτης με ανθόμελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου