Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δαμάσκηνα


Τα δαμάσκηνα κάνουν καλό και δεν παχαίνουν
Τα δαμάσκηνα είναι ιδανικά για σαλάτες με λαχανικά, για φρουτοσαλάτες, αλλά και για κρέατα, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, αλλά και για πρωινό σερβιρισμένα με γιαούρτι.
Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα διατηρούν τα ιχνοστοιχεία τους. Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κυτταρίνη,  βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ  και κάλιο.
Τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο με μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα, γιατί περιέχουν φαινόλες,  με 5770 ORAC (μονάδες μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας) τα αποξηραμένα και  949 ORAC τα φρέσκα. Η μεγάλη συγκέντρωση συγκέντρωση αντιοξειδωτικών έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Κι αυτό επειδή προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.
Τα δαμάσκηνα επίσης, προστατεύουν από την οστεοπόρωση, ενεργοποιώντας τους οστεοβλάστες να παράγουν νέα κύτταρα. τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο, ενώ το κάλιο που περιέχουν συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Η βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πηκτικότητα του αίματος και οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης και σταθεροποιούν τα επίπεδά της στο αίμα.
Μερικοί πιστεύουν ότι η γλυκιά τους γεύση, τα κάνει παχυντικά, αλλά δεν είναι αλήθεια. Απεναντίας, βοηθούν στην δυσκοιλιότητα και έχουν λίγες θερμίδες.
Τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο.
Βιβλιογραφία
whfoods.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου