Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου


Αντιοξειδωτική ανανεωτική βιομοριακή αγωγή για τις παρενέργειες των αντικαρκινικών φαρμάκων
Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης
Οι αλλαγές αυτές στην αίσθηση της γεύσης διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, αφορούν κυρίως φαγητά είτε πολύ γλυκά είτε πολύ πικρά. Τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά. Το κρέας ίσως έχει πικρή γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα.Μερικές φορές υπάρχει μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα.
Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να διαρκέσουν πολύ.
Μπορεί να ληφθούν διάφορα μέτρα για να αμβλυνθούν τα αποτελέσματα αυτών των διαταραχών.
  • Βούρτσισμα των δοντιών αρκετές φορές την ημέρα και ξέπλυμα του στόματος με υγρό διάλυμα σόδας.
  • Εάν οι τροφές και τα ποτά έχουν πικρή γεύση, προσθέτονται γλυκά φρούτα ή μέλι.
  • Εάν το κρέας έχει πικρή γεύση, γίνεται αντικατάσταση  με κοτόπουλο ή ψάρι, αυγά και ελαφριά τυριά.
  • Τοποθετείτε λαδόξιδο στο κρέας και στο κοτόπουλο, ενώ στο ψάρι χυμό ανανά, κρασί, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας ή γλυκές και ξινές σάλτσες.
  • Χρησιμοποιείται οποιαδήποτε σάλτσα.
  • Οι αμυλώδεις τροφές όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι έχουν πιο ανεκτή γεύση εάν τρώγονται χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.
  • Ειδική Αντιοξειδωτική Ανανεωτική Βιομοριακή Αγωγή, για Μείωση των Παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας, ανάλογα με τη νόσο και το είδος του επιλεγμένου σχήματος. Έτσι, μειώνονται οι παρενέργειες της θεραπείας, ανάλογα με το είδος της, ως μείωση του αισθήματος κόπωσης, της ζάλης, των βλεννογονικών βλαβών, των γαστρεντερικών διαταραχών, αποκατάσταση της γεύσης και της όρεξης, φυσικά ανάλογα και με το βασικό νόσημα, τη γενική κατάσταση και τη θρέψη. Τα ειδικά βιομοριακά παρασκευάσματα  δεν έχουν παρενέργειες, δεν αντιτίθενται και δεν αναιρούν μια ογκολογική θεραπεία η οποία εφαρμόζεται ή πρόκειται να εφαρμοσθεί. Μπορούν να εφαρμοσθούν πρόσθετα με κάθε ογκολογική θεραπεία, διότι την συμπληρώνουν και την ενισχύουν με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα.
Οφέλη της αντιοξειδωτικής ανανεωτικής βιομοριακής αγωγής:
  • Καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς
  • Μείωση ή αποφυγή των φαρμάκων κατά του πόνου
  • Αύξηση της ορέξεως
  • Ομαλοποίηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και του κιρκάδιου βιορυθμού
  • Αύξηση της ανεκτικότητας σε θεραπευτικά μέσα (χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση)
  • Δεν επιφέρει βλάβες, αλλά αντίθετα προάγει τον υγιή κυτταρικό ιστό
    Κινητοποίηση και ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών κατά των καρκινικών κυττάρων ανοσολογικά και μέσω των φαγοκυττάρων
  • Ομαλοποίηση των διαδικασιών ανταλλαγής της ύλης
  • Παρεμπόδιση της δημιουργίας και της αναπτύξεως όγκων
  • Συντελεί στην ύφεση της νόσου  και παρεμπόδιση των μεταστάσεων
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών και το αποτέλεσμα της θεραπείας διαφοροποιείται ανάλογα σε ποιά  κατάσταση βρίσκεται ο κάθε ασθενής
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Y. Minakata, T. Yamagata, H. Nakanishi, T. Nishimoto, M. Nakanishi, M. Mune and S. Yukawa: Severe gustatory disorder caused by cisplatin and etoposide, International Journal of Clinical Oncology, Volume 7, Number 2, 124-127
  • Gerard Nitenberg , Bruno Raynard :Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas Intensive Care Unit, Institut Gustave Roussy, 39, rue Camille Desmoulins, 94805 Villejuif, France,  Critical Reviews in Oncology:Hematology 34 (2000) 137–168
  • Minoru IKEDA, Associate Professor, Department of Otolaryngology,  Nihon University School of Medicine: Sensory Dysfunctions due to Trace Element, Deficiencies and the Clinical Aspects—Taste and olfactory disorders—JMAJ 47(8): 387–390, 2004
  • Susan S. Schiffman:Critical illness and changes in sensory perception, Department of Psychiatry, 54212 Woodhall Building, Duke University Medical Center, Durham, NC 27710–3259, USA Proceedings of the Nutrition Society (2007), 66, 331–345 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου