Στην αφωνία το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει.
Μερικές φορές μιλά ψιθυριστά.
Η αφωνία, ICD-10 R49.1, προκύπτει όταν υπάρχουν σημαντικές διαταραχές.
Το ύψος της φωνής ρυθμίζεται με μεταβολές της τάσεως, του μήκους και του πλάτους των φωνητικών χορδών και με μεταβολές στην αναπνοή. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ακούγεται φυσιολογικά η φωνή είναι η φυσιολογική ανατομική δομή των λαρυγγικών και «παραλαρυγγικών» δομών, η ομαλή νεύρωση και λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών.
Αιτίες αφωνίας
1. Αφωνία λόγω διαταραχής της ανατομικής δομής των λαρυγγικών και «παραλαρυγγικών» δομών. Εδώ συγκαταλέγονται συνήθεις φλεγμονές από ιούς και μικρόβια, που είναι και τα πιο συχνά αίτια αφωνίας. Σπανιότερα αίτια είναι νεοπλάσματα (π.χ. ο καρκίνος των φωνητικών χορδών), ειδικές λοιμώξεις κλπ.
2. Αφωνία λόγω προσβολής ή αδυναμίας λειτουργίας των νεύρων που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών και εμπλέκονται στην ομαλή εκφώνηση(π.χ. πίεση νεύρων από καρκινώματα, αδυναμία λειτουργίας λόγω προσβολής από εγκεφαλικά επεισόδια, κάκωση νεύρων από χειρουργικές επεμβάσεις).
3. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών. Τα συχνότερα αίτια της κατηγορίας είναι η υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών (π.χ. τραγουδιστές, δικηγόροι) και ορισμένα ψυχολογικά σύνδρομα.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αφωνίας οφειλόμενης σε απλές λοιμώξεις, που αποτελούν το πιο κοινό αίτιο αφωνίας :
• Να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο
• Να αποφεύγετε τα καυτά και κρύα ποτά
• Να πίνετε πάνω από έξι ποτήρια νερό την ημέρα
• Να αποφεύγετε να μιλάτε
• Ανάλογα με την αιτία να πάρετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου