Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;


Σας έχουν γκριζάρει τα μαλλιά;
Το γκριζάρισμα των μαλλιών συνδέεται με γενετικούς παράγοντες.
Η ηλικία στην οποία αρχίζουν τα μαλλιά να γκριζάρουν είναι γενετικά καθορισμένη.
Οι Καυκάσιοι αποκτούν νωρίτερα άσπρες τρίχες από τους Ασιάτες. Το 50% του πληθυσμού της καυκάσιας φυλής έχει ήδη τα μαλλιά του λευκά στην ηλικία των 50 ετών.
Το γκριζάρισμα, συνήθως, ξεκινά από τους κροτάφους, μετά εξαπλώνεται στην κορυφή του κεφαλιού και το τελευταίο που γκριζάρει είναι το πίσω μέρος του κεφαλιού.
Όσο μεγαλώνουμε η υφή της τρίχας επηρεάζεται από το χρόνο. Τα μαλλιά παίρνουν πιο κυματιστό σχήμα.
Επίσης, λόγω της γήρανσης μειώνεται η παραγωγή μελανίνης και τα μαλλιά γκριζάρουν. Όσο η μελανίνη υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία.  Όταν όμως η παραγωγή της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τα δομικά στοιχεία των τριχών αλλοιώνονται ταχύτερα κι ευκολότερα.
Ο οργανισμός μας παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου που ασπρίζει τα μαλλιά.Ανασταλτικά στη λειτουργία του υπεροξειδίου δρα το ένζυμο καταλάση. Μεγαλώνοντας περιορίζεται η παραγωγή καταλάσης και έτσι συσσωρεύεται το υπεροξείδιο του υδρογόνου και γκριζάρουν ευκολότερα τα μαλλιά.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα σκεύασμα με βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, σερενόα και το αμινοξύ L- τυροσίνη που ενισχύει την παραγωγή καταλάσης και όχι μόνο εμποδίζει το γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά και το κανονικό χρώμα βγαίνει εκ νέου στην επιφάνεια. Προσοχή, γιατί η L-τυροσίνη προκαλεί υπέρταση και διατραχές θυρεοειδή αδένα.
Οι περισσότερες γυναίκες, αλλά μερικές φορές και οι άνδρες προτιμούν να βάφουν τα μαλλιά τους.
Υπάρχουν και άλλοι όμως που έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των γκρίζων μαλλιών.  Αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούν ένα σαμπουάν που να ενισχύει την λάμψη και την ένταση του γκρίζου χρώματος για να φαίνεται πιο νεανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου