Μετά τα πενήντα έτη οι βιολογικές αλλαγές στον άνδρα γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς.
• Το γήρας αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του, το σώμα χάνει τη σφριγηλότητά του, τα μαλλιά ασπρίζουν, το πρόσωπο αρχίζει να φανερώνει τα σημάδια του χρόνου.
• Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, παρατηρείται μείωση του μυϊκού ιστού και της ισχύος, αλλά και αύξηση του λιπώδους ιστού.
• Η μνήμη, η συγκέντρωση και η όραση γίνονται πιο αδύναμες, ενώ ο ύπνος διαταράσσεται. Σε αυτή την ηλικία, οι οργανικές παθήσεις αρχίζουν πια να επηρεάζουν εμφανώς την καθημερινή ζωή του άνδρα.
Οι κυριότερες παθήσεις που απειλούν τον άνδρα αυτής της ηλικίας είναι η υπερτροφία προστάτη, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Είναι γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία, οι πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του προστάτη ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Για το λόγο αυτό, ο άνδρας από τα πενήντα και μετά επιβάλλεται να ελέγχει τακτικά την υγεία τουκάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις (καρδιαγγειακός έλεγχος, κολονοσκόπηση, ουρολογικός έλεγχος).
Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί πράγματι να βοηθήσει έναν άντρα να αντιμετωπίσει εγκαίρως και με επιτυχία ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας.
Σε αυτή την ηλικία, ο άνδρας μπορεί, επίσης, να εμφανίσει και σημαντικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες,με κυρίαρχη, τη διαταραχή της στύσης. Τα προβλήματα στύσης σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, συνδέονται με άλλες οργανικές παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο προστάτης.
Ήδη από την ηλικία των σαράντα ετών, παρατηρείται μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στον άνδρα, μιας ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την ανδρική σεξουαλικότητα. Για το λόγο αυτό, ένας άνδρας μετά την ηλικία των πενήντα μπορεί να κουράζεται εύκολα, να νιώθει μελαγχολικός, αλλά και να έχει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.
Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, αλλά και στον τρόπο που ο άνδρας βιώνει τον εαυτό του.
Ο τακτικός έλεγχος, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η ενεργή σεξουαλική ζωή, η αποφυγή καπνίσματος και του αλκοόλ, αλλά και η αντιμετώπιση του στρες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής και μετά τα 50 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου