Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται και από τα δύο χέρια.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και από τα δύο χέρια, διότι ηδιαφορά στις τιμές της ανάμεσά τους μπορεί να υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Συγκεκριμένα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού και εμφράγματος και άρα αν κάποιος παρουσιάζει αυτή την διακύμανση, θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και αν υπάρχει πρόβλημα να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία.
Είναι ήδη γνωστό, ότι μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα μπορεί να σώσει τους μικρούς αθλητές από αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Και αυτό γιατί με αυτήν την απλή εξέταση είναι δυνατό να διαγνωσθεί μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, η στένωση ισθμού αορτής.
Η στένωση του ισθμού αορτής είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη εκ γενετής καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία. Αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1000 γεννήσεις. Μάλιστα είναι μία από τις δύο μορφές που μπορεί να διαγνωστούν αργότερα στη ζωή ενός ατόμου. Αν εξαιρεθούν οι σοβαρές στενώσεις ισθμού αορτής που θα διαγνωσθούν μετά τη γέννηση στο νεογνό ή το βρέφος, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά την εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού όταν και θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας, με τη μέτρηση πίεσης και στα δύο χέρια και με την ψηλάφηση των μηριαίων αρτηριών.
Η υπέρταση στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, (κυρίως σε μεγάλα παιδιά και εφήβους με συνοδές παθολογικές καταστάσεις, όπως παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχές ύπνου με άπνοιες κατά τον ύπνο) είτε δευτεροπαθής, οφειλόμενη σε νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, συστηματικά νοσήματα και ενδοκρινή νοσήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου