Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι  κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη κλειδί του οργανισμού που με την πάροδο του χρόνου μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς,  προκαλώντας το φαινόμενο της γήρανσης. Αντιπροσωπεύει το 30%  του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα.
Πάνω από το 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι του τύπου ένα.
28 είδη κολλαγόνου έχουν εντοπιστεί και περιγραφεί. 
Οι πέντε πιο κοινοί τύποι είναι οι εξής:
         Το κολλαγόνο Ι: δέρμα, τένοντες, αγγεία, όργανα, οστά
         Το κολλαγόνο II: χόνδρος
         Το κολλαγόνο III: κύριο συστατικό των δικτυωτών ινών, όπου βρίσκεται συνήθως παράλληλα και κολλαγόνο τύπου Ι.
         Το κολλαγόνο IV: βασική μεμβράνη των κυττάρων
         Το κολλαγόνο V: επιφάνεια των κυττάρων, μαλλιά, πλακούντας 
Το κολλαγόνο παίζει τεράστιο ρόλο στην κατασκευή του σώματος, γιατί είναι υπεύθυνο για την συνοχή,  την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων των αρθρώσεων αλλά και των οστών.
Το Υδρολυμένο Κολλαγόνο ενεργοποιεί ειδικά κύτταρα που λέγονται χονδροκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταβολική συντήρηση της εξωκυττάριας ουσιάς. Τα χονδροκύτταρα ελέγχουν το ρυθμό αναγέννησης χόνδρου στις αρθρώσεις και ανιχνεύουν τις αλλαγές στη σύνθεσή του.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το Υδρολυμένο Κολλαγόνο αυξάνει τη συγκέντρωση του Κολλαγόνου τύπου ΙΙ και των πρωτεογλυκανών μέσω αυτής της ενεργοποίησης των χονδροκυττάρων.
Το Υδρολυμένο Κολλαγόνο περιέχει 3 φορές περισσότερη προλίνη και γλυκίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επηρεάζουν τη σταθερότητα της δομής του κολλαγόνου στο χόνδρο.
Από την ηλικία των 25 χρόνων και μετά τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζουν να μειώνονται φυσιολογικά με ρυθμό περίπου κατά 1.5% ετησίως, με τις γυναίκες να χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό από τους άντρες,  κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης.
Συνέπεια αυτής της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η εμφάνιση κούρασης, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσική μας απόδοσης.
Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τη μη επαρκή διαθέσιμη ποσότητα κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό. Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών.
Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο, είναι ένα προϊόν που είναι άμεσα απορροφήσιμο από τον οργανισμό, όσο και περισσότερο αποδοτικό από ποτέ και το σημαντικότερο χωρίς καμία παρενέργεια στον οργανισμό μας.
Το κολλαγόνο αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από κανένα είδος τροφής.
Συνεπώς η χορήγησή του καθίσταται υποχρεωτική μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.
- Στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αρθριτικά προβλήματα.
- Για όσους επιθυμούν να τονώσουν την επιδερμίδα τους, τα νύχια και τα μαλλιά τους.
- Σε όσους ασκούνται συστηματικά.
- Στα άτομα που κάνουν δίαιτα, γιατί βοηθάει το μεταβολισμό τους.
- Στον σύγχρονο άνθρωπο που προσέχει τόσο την εξωτερική του εμφάνιση, όσο  και την εσωτερική του ευεξία.
Μπορεί να συστηθεί σε ασθενείς που καταπονούν τις αρθρώσεις στην εργασία τους ή σε αθλητικές δραστηριότητες, σε αυτούς με ατυχήματα στις αρθρώσεις, σε αυτούς που είναι ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι 
Προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία τα 20ml
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως το πόσιμο κολλαγόνο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90% κάτι που δεν ισχύει με το κολλαγόνο σε μορφή κάψουλας. Όμως, η άλλη άποψη αναφέρει ότι ναι μεν το πόσιμο κολλαγόνο δεν προκαλεί παρενέργειες, ωστόσο δεν προλαβαίνει να κάνει και πολλά καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό καταστρέφεται στο στομάχι από τα γαστρικά υγρά.
Κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι η κατάποση του υδρολυμένου κολλαγόνου μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις, και τα άτομα με τα πιο σοβαρά συμπτώματα που δείχνουν το μεγαλύτερο όφελος.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη του υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει την πυκνότητα της οστικής μάζας. 
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να προωθήσει την αύξηση της μυϊκής μάζας και μέσα από την καύση του λίπους. Ακόμη, μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, τον΄νει το δέρμα και κάνει ανοικοδόμηση, κάνει αρτηριακή ενίσχυση, προκαλεί αύξηση της ενέργειας, κάνει ανοικοδόμηση οργάνων, ανακουφίζει στην  οστεοπόρωση, ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος, την αδυναμία της ουροδόχου κύστης, τη χρόνια κόπωση, τη ρηχή αναπνοή, τα αυτοάνοσα δερματικά προβλήματα, και δυναμώνει τα νύχια.
Το υδρολυμένο κολλαγόνο  κατασκευάζεται από ζωικά υποπροϊόντα συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού. 
Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση του υδρολυμένου κολλαγόνου ενέχει τον κίνδυνο μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών,  ιδίως σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.
Σε καλλυντικά, το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοπικές κρέμες και ενεργεί ως βελτιωτικό προϊόν υφής, και ενυδατική κρέμα.
Βιβλιογραφία
1.         Fricke, O.; Baecker, N., Heer, M., Tutlewski, B. and Schoenau, E. (2008). "The effect of L-arginine administration on muscle force and power in postmenopausal women". Clinical physiology and functional imaging 28 (5): 307–311.
2.         Oesser, S.; Adam, M., Babel, W. and Seifert, J. (1999). "Oral administration of 14C labelled gelatine hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL)".Journal of nutrition 129 (10): 1891–1895.
3.         Matsumoto, H.; Ohara, H., Ito, K., Nakamura, Y. and Takahashi, S. (2006). "Clinical effects of fish type I collagen hydrolysate on skin properties". ITE Letters 7 (4): 386–390.
4.         Matsuda, N.; Koyama, Y., Hosaka, Y., Ueda, H., Watanabe, T., Araya, T., Irie, S. and Takehana K. (2006). "Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in the dermis". Journal of nutrition vitaminology 52 (3): 211–215.
5.         Shigemura, Y.; K Iwai, F Morimatsu, T Iwamoto, T Mori, C Oda, T Taira, EY Park, Y Nakamura and K Sato (2009). "Effect of prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), a food-derived collagen peptide in human blood, on growth of fibroblasts from mouse skin". J Agric Food Chem 57 (2): 444–449.
6.         Ruiz-Benito, P.; Camacho-Zambrano, M.M., Carrillo-Arcentales, J.N., Mestanza-Peralta, M.A., Vallejo-Flores, C.A., Vargas-Lopez, S.V., Villacis-Tamayo, R.A. and Zurita-Gavilanes, L.A. (2009). "A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort". International journal of food science and nutrition 12: 1–15.
7.         U.S. Food and Drug Administration. "The Sourcing and Processing of Gelatin to Reduce the Potential Risk Posed by Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) in FDA-Regulated Products for Human Use".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου