Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κέφαλος


Flathead mullet and Grey Mullet - Κέφαλος (Mugil cephalus)
Από τα πρώτα ψαριά στον κατάλογο των ερασιτεχνών.
Ψαρεύεται όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα το φθινόπωρο, στα λιμάνια αλλά και στις αμμουδιές. Δεν έχει δόντια και γλύφει το δόλωμα πριν το καταλάβει και συχνά το αφήνει. 
Ψαρεύεται νύχτα και μέρα με μακρύ καλάμι κρεμαστά, με φελλό, από το σκάφος, με πολυάγκιστρο αφρωτό ή με βαρίδι. Με πολύ ψιλό αγκίστρι, με δόλωμα από ζυμάρι με τυρί, μικρό σκουλήκι, μύδι, κομμάτι από σαρδέλα, γαρίδα, καλαμάρι.
Ανάλογα με την ηλικία ή το γένος ο κέφαλος αλλάζει όνομα και όψη… 
Οι αρσενικοί λέγονται «στειράδια», οι θηλυκές «μπάφες». Κέφαλοι είναι και οι χρυσόχρωμοι κέφαλοι και τα μυξινάρια. 
Από τις μπάφες του Μεσολογγίου βγαίνει το αυγοτάραχο. 
Οι κέφαλοι γίνονται πολύ καλοί λιαστοί στον ήλιο (τότε λέγονται λυκουρίνοι ή πετάλια στο Μεσολόγγι) ή παστοί στο αλάτι.
Βασική προϋπόθεση για να είναι νόστιμοι είναι να αφαιρεθεί προσεκτικά η μαύρη μεμβράνη από την κοιλιά τους.
Το ιδανικό μαγείρεμά τους είναι στο κάρβουνο ή ψητοί στο φούρνο, στο χονδρό αλάτι. Υπολογίζετε 1 κιλό αλάτι και κάτι για Ι κιλό ψάρι και ο ιδανικός χρόνος είναι 50'-60', όχι παραπάνω, διότι θα στεγνώσει το εσωτερικό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου