Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αλλεργίες


Αλλεργίες είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες.
Τέτοιες ουσίες είναι οι γύρεις, η σκόνη ή οι τροφές οι οποίες είναι αβλαβείς στο πλείστο των ανθρώπων.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις πιο συχνά εκδηλώνονται  με τους πνεύμονες, τη μύτη, τα μάτια, το δέρμα και το γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική αντίδραση.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν: 
• Πταρμούς (φτέρνισμα)
• Κνησμός, ξηρότητα ματιών ή δακρύρροια
• Συμφόρηση (μπούκωμα) μύτης ή καταρροή
• Ανεξήγητους πομφούς ή εξανθήματα
• Δυσκολία στην αναπνοή μετά τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας ή μετά από λήψη κάποιων τροφών
• Δυσκολία στην αναπνοή ή και σφύριγμα με γνωστές ή άγνωστες αιτίες
Το λεπτομερές ιστορικό με τα συμπτώματα είναι το πιο βασικό μέσο διάγνωσης για το γιατρό, το οποίο και πλαισιώνεται από έλεγχο πνευμονικής λειτουργίας και εξέταση για την αναζήτηση και ταυτοποίηση υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Οι εξετάσεις γίνονται με δερματικά τεστ ή στο αίμα και αποσκοπούν στο προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνη Ε) εναντίων των αλλεργιογόνων. Μερικές φορές χρειάζεται και επιβεβαίωση με δοκιμασία πρόκλησης δηλαδή δοκιμασία χορήγησης με κάποιο τρόπο της ύποπτης ουσίας κάτω από ασφαλείς συνθήκες φυσικά για τον ακριβή προσδιορισμό της υπευθυνότητας του συγκεκριμένου παράγοντα.

Σημαντικά στοιχεία για τις αλλεργίες
Η διάγνωση είναι αναγκαία για την διαφοροποίηση από μη αλλεργικές καταστάσεις με ίδιες εκδηλώσεις που χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση.
Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι συχνές μακροχρόνιες καταστάσεις με εξάρσεις και υφέσεις. Αν και η ίαση δεν είναι συνήθως εφικτή η θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει φυσιολογική σχεδόν ζωή.
• Η αποφυγή του αλλεργιογόνου όποτε είναι εφικτή είναι τεράστιας σημασίας. Δεν είναι συνήθως εύκολη όμως εφ’ όσον οι αλλεργίες και το άσθμα είναι συνήθως πολυπαραγοντικά νοσήματα – πολλοί παράγοντες συμμετέχουν στην εκδήλωσή τους – πράγμα που κάνει δύσκολη την αποφυγή.
• Η φαρμακευτική θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολλές φορές μακροχρόνια.
• Η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς.
• Προληπτικά μέτρα είναι αποτελεσματικά σε ορισμένες καταστάσεις
• Η εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη όπως και στη χρόνια νόσο.
• Το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας αλλεργιών και άσθματος είναι η πρόληψη των εξάρσεων (κρίσεων).
• Η ενημέρωση περί των αλλεργιών και άσθματος και η ετοιμότητα για επικοινωνία είναι τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη των εξάρσεων.
• Η συνεργασία ασθενούς/περιβάλλοντος και του ιατρού με την υποστήριξη της πολιτείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση με τις αλλεργίες και άσθμα.
• Για την αναζήτηση πληροφόρησης διεθνώς έχουν συσταθεί Οργανισμοί, Επιστημονικές Εταιρείες, Σύλλογοι ασθενών και πολλά Προγράμματα.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία 
Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, για να προλάβετε αλλεργικά επεισόδια θα πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα. Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
-Κλείνετε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και αποφεύγετε να αερίζετε τα δωμάτια μεταξύ 8 και 10 το πρωί ή 7 και 9 το βράδυ, γιατί τότε είναι η μεγαλύτερη γυρεοφορία.
-Κυκλοφορείτε με τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά και καλό θα είναι να βάλετε τον κλιματισμό σε λειτουργία.
-Στο δωμάτιό σας αλλά και στο χώρο της δουλειάς σας καλό θα είναι να υπάρχει ένας αφυγραντήρας για να μειώνει την υγρασία στην ατμόσφαιρα.
-Μην ασχολείστε με την κηπουρική και μην κάνετε βόλτες σε πάρκα τους ανοιξιάτικους μήνες και κυρίως Απρίλιο και Μάιο.
-Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι, πρώτη σας δουλειά πρέπει να είναι η αλλαγή των ρούχων σας και δεύτερη να μπείτε στο μπάνιο και να κάνετε ένα ντους, ώστε να φύγουν από πάνω σας οι αλλεργιογόνες ουσίες. Επίσης μην απλώνετε τα πλυμένα ρούχα σας σε εξωτερικό χώρο.
Σε πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Παρατήρησης των Αλλεργιών στη Γαλλία οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δύο στα τρία άτομα που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα, αν και έπαιρναν φάρμακα, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι τρεις: Δεν έπαιρναν συστηματικά τα φάρμακά τους, έπαιρναν φάρμακα χωρίς να έχουν κάνει τεστ για να βρουν τι τους προκαλεί την αλλεργία ή είχαν απευθυνθεί σ’ έναν γενικό παθολόγο και όχι σε αλλεργιολόγο.

Θεραπεία
Οι θεραπείες με αντισταμινικά φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, γιατί εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονής στον βλεννογόνο της μύτης. Είναι όμως φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται μία φορά την ημέρα και έχουν καλή δράση όταν λαμβάνονται πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και σε όλη τη διάρκεια της εποχής κατά την οποία αιωρείται στην ατμόσφαιρα γύρη. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα των αντισταμινικών είναι διαφορετική από το ένα άτομο στο άλλο, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα μέχρι να βρείτε αυτό που κάνει για την περίπτωσή σας. Αν πάλι τα αντισταμινικά δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός θα σας γράψεικορτικοστεροειδή, φάρμακα δηλαδή που περιέχουν κορτιζόνη και εφαρμόζονται τοπικά στη μύτη. Σε περίπτωση που η αλλεργία επηρεάζει τα μάτια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταμινικά κολλύρια.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ
ΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΩΝ
  • ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ: ΚΕΝΤΡΙΖΟΥΝ, ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ π.χ. ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΣΦΗΚΕΣ, ΣΒΟΥΡΟΙ, ΑΡΑΧΝΕΣ, ΣΚΟΡΠΙΟΙ κλπ.
  • ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ: ΤΣΙΜΠΟΥΝ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ π.χ. ΣΚΝΗΠΕΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, ΒΔΕΛΛΕΣ, ΨΥΛΛΟΙ, ΨΕΙΡΕΣ, ΚΟΡΙΟΙ κλπ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΠΟΝΟΣ: ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΑΝΤΑ (ΕΝΤΟΝΟΣ) ΤΑ ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΣΠΑΝΙΑ
  • ΚΝΗΣΜΟΣ: ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΤΑ ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΑΝΤΑ (ΕΝΤΟΝΟΣ)
  • ΟΙΔΗΜΑ – ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ: ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΑΝΤΑ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΤΕΙ), ΣΤΑ ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΕΛΑΦΡΙΑ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΣΥΝΗΘΗΣ, ΣΤΑ ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΣΠΑΝΙΑ (ΕΝΤΟΝΟΣ) 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ:
1. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΟΥ – ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ
2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΝΕΡΟ – ΣΑΠΟΥΝΙ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ Ή ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
3. ΤΟ ΑΚΡΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 
4.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΕΠΙΘΕΜΑΤΟΣ
5.ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΙΜΑΛΦΩΝ
6.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΔΑΣ
7.ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
1. AΝΤΙΪΣΤΑΜΙΝΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ
2. XΑΠΙ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ
3. EΙΣΠΝΕΟΜΕΝΟ ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ
4. ΕΝΕΣΗ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ

Σπιτικές θεραπείες για απλή και γρήγορη ανακούφιση σε αλλεργία στη γύρη 
•   Ξεπλένετε τη μύτη σας με αλατούχο νερό. 
Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα τέταρτο του λίτρου χλιαρό νερό και ξεπλύνετε τη μύτη σας με αυτό. Αφαιρεί τη γύρη, απολυμαίνει και ενισχύει το βλεννογόνο.
•   Εισπνεύστε έλαιο άνηθου ή μάραθου.
Αν οι βρόγχοι σας έχουν φράξει με φλέγμα, εισπνεύστε έλαιο άνηθου ή μάραθου για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. Απλά βράστε τρία λίτρα νερού, προσθέστε τέσσερις έως έξι σταγόνες ελαίου και εισπνεύστε από τη μύτη και το στόμα για δέκα λεπτά περίπου. 
•   Καταπραΰνετε τον πονοκέφαλο με κρύο νερό.
Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο ρίχνοντας κρύο νερό στο κεφάλι. Το σοκ από το κρύο νερό διεγείρει το μεταβολισμό, ενεργοποιεί την κυκλοφορία και καταπραΰνει την υπερένταση. Αποτελεσματικά είναι επίσης το έλαιο μέντας και το ασιατικό tiger balm.
•   Δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα, διαλογισμό ή αυτογενή εκπαίδευση.
Το άγχος είναι σημαντικός παράγοντας πρόκλησης και ενίσχυσης των αλλεργιών. Επομένως, ασχοληθείτε με μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η αυτογενής εκπαίδευση μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα και να έχουν θετική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.   
•   Φορέστε μια χαλαρωτική μάσκα ματιών.
Μια χαλαρωτική μάσκα ματιών με τζελ ανακουφίζει τα πρησμένα μάτια. Απλά φορέστε την, ξαπλώστε και χαλαρώστε. 
•   Κάντε spa στο σπίτι σας!
Μια θεραπεία σπα με αλόε βέρα δυναμώνει τον οργανισμό σας, επειδή η αλόε βέρα είναι πολύ πλούσια σε ζωτικές ουσίες. Καταναλώνετε 0,2 λίτρα χυμού αλόη κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, οι κάψουλες ριζών τάιγκα και η εχινάκεια επιτυγχάνουν πολύ καλά αποτελέσματα και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
•   Κάντε σκωτσέζικα ντους.
Τα πρωινά σκωτσέζικα ντους αναζωογονούν το σώμα. Ακολουθήστε τη σειρά κρύο - χλιαρό – κρύο, νερό. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να κάνετε λουτρό με κρύο νερό στα μπράτσα: ρίξτε κρύο νερό για τριάντα δευτερόλεπτα εναλλάξ σε κάθε μπράτσο, επαναλαμβάνοντας για πέντε φορές.  
•   Βελτιώστε τη συγκέντρωσή σας.
Το αλλεργικό συνάχι εξασθενεί τόσο το σώμα όσο και την ικανότητα συγκέντρωσης. Η συχνή εργασία γίνεται δύσκολη. Τα συμπτώματα καταπραΰνονται με μία έως τρεις σταγόνες ελαίου από βελόνες έλατου ή από βασιλικό. Απλά ρίξτε τις σταγόνες σε μια αρωματική λάμπα και τοποθετήστε την κοντά στο χώρο εργασίας σας. Το τζίνσενγκ είναι επίσης κατάλληλο για τη διέγερση του σώματος και του πνεύματος.  Διαλύστε ένα κομμάτι τζίνσενγκ (περίπου 3 γραμμάρια) σε ένα λίτρο βραστού νερού και πίνετέ το στη διάρκεια της ημέρας. 
•   Καταπραΰνετε τη φαγούρα με εκουιζέτο (πολυκόμπι).
Το εκουιζέτο περιέχει πυριτικό οξύ που διεγείρει την αναζωογόνηση των κυττάρων και δεσμεύει την υγρασία στο δέρμα. Μαγειρέψτε δύο χούφτες από το βότανο για δέκα λεπτά σε δύο λίτρα νερού. Σουρώστε το μείγμα και φυλάξτε το στο ψυγείο στους 10 ή 15 βαθμούς. Βυθίστε μια γάζα στο μείγμα και τοποθετήστε την στις περιοχές με φαγούρα. Οι κομπρέσες με ξύδι (μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα λίτρο νερού) είναι επίσης αποτελεσματικές για τη φαγούρα. 

ΕΝΕΣΗ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ:
Η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο που σώζει ζωές, αν γίνει έγκαιρα. Κυκλοφορεί σε ειδικές ενέσεις ( συσκευές που μοιάζουν με στυλό) και τις κάνουν μόνα τους τα αλλεργικά άτομα.
Η γρήγορη χορήγηση αδρεναλίνης , αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόμου, ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό shock.
Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι επιβοηθητικές, αλλά δεν έχουν θέση στην άμεση αντιμετώπιση του αλλεργικού shock
ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ:
1. Ενεργοποιήστε την ένεση βγάζοντας το γκρι καπάκι από το πίσω μέρος της συσκευής.
2. Κρατήστε την ένεση με το μαύρο άκρο κοντά στην έξω επιφάνεια του μηρού. (Να την χορηγείτε πάντα στην έξω επιφάνεια του μηρού)
3. Χτυπήστε με δύναμη την ένεση στη έξω επιφάνεια του μηρού μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος "κλικ" που δηλώνει ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού χορήγησης. Κρατήστε την ένεση στη θέση αυτή 10 sec μέχρι να απελευθερωθεί όλη η ποσότητα του φαρμάκου (Μετρήστε μέχρι το 10). Απομακρύνεται την ένεση και πάρτε την άδεια συσκευή μαζί σας στο Τμήμα A’ Βοηθειών. Μαλάξετε την περιοχή χορήγησης του φαρμάκου για 10 sec (Ενδεχομένως η ένεση να προκαλέσει για λίγο διάστημα ταχυκαρδία, ρίγος ή ήπιο τρόμο, μην ανησυχήσετε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου