Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Όταν οι άντρες γεννούν


Όταν οι άντρες γεννούν και πονούν
Να αποδείξουν ότι οι γυναίκες τους «υπερβάλλουν» για τους πόνους της γέννας, επιχείρησαν δύο άντρες στο Μίσιγκαν, των ΗΠΑ.
Για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποίησαν έναν εξομοιωτή γέννας, με τη βοήθεια ενός γυναικολόγου. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψαν να καταγράψουν την εμπειρία τους σε βίντεο.
Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα άσχημο για τους άντρες!
«Θα κάνω εμετό» ακούγεται να λέει ο ένας άντρας, μπροστά στη γυναίκα του που βρίσκονταν στο δωμάτιο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.
Ο εξομοιωτής γέννας λειτουργεί με ηλεκτρόδια που προσαρμόζονται στην κοιλιά του ενδιαφερόμενου και προσομοιώνει τις συσπάσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη γέννηση ενός μωρού. Όταν ξεκινήσει η κανονική φάση της γέννας, τα αρχικά επιφωνήματα μετατρέπονται σε κραυγές. Μοιάζει σαν κάποιος να παίρνει ένα πριόνι και να σκάβει την κοιλιά... λέει...
Τελικά, οι άντρες αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η διαδικασία της γέννας είναι εξαιρετικά επώδυνη για τους ίδιους...


Θεραπεία με δονητή


Το αξεσουάρ που άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των γυναικών


Ο δονητής,  ήταν μια ιατρική εφεύρεση.
Μπορεί στις μέρες μας ο δονητής να είναι το γνωστό "εργαλείο" που ξέρουμε όλοι, το οποίο εξυπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη των γυναικών και όχι μόνο, έχει όμως σκεφτεί ποτέ κανείς ποιος ήταν ο αρχικός λόγος που ώθησε στην εφεύρεσή του;
Γιατί, όσο παράξενο κι αν ακουστεί, η σεξουαλική απόλαυση ήταν το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον εφευρέτη.
Στη βικτοριανή Αγγλία, οι μισές γυναίκες της χώρας έπασχαν από μια ασθένεια, όπως είχε διαγνωσθεί τότε, με ένα όνομα που στην εποχή μας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά: την υστερία.
Φάρμακο για την "ασθένεια" αυτή δεν υπήρχε και τίποτα δε φαινόταν πως μπορούσε να ηρεμήσει τις γυναίκες που υπέφεραν από αυτήν. Οι γυναίκες που έπασχαν από υστερία, παρουσίαζαν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως εξάντληση, νευρικότητα, σεξουαλική επιθυμία, αϋπνία, κατακράτηση υγρών, βαρύτητα στην κοιλιά, σπασμό των μυών, δυσκολία στην αναπνοή, ευερεθιστότητα, απώλεια της όρεξης και μια τάση να δημιουργούν προβλήματα.
Μέχρι που ένας γιατρός της εποχής, ο δρ. Μόρτιμερ Γκράνβιλ από το Λονδίνο, ανακάλυψε έναν τρόπο που εξαφάνιζε την υστερία των γυναικών στο λεπτό. Την "μάλαξη του αιδοίου".
Η θεραπεία αυτή έγινε απίστευτα δημοφιλής με αποτέλεσμα, όλοι οι γιατροί της εποχής να τη χρησιμοποιούν στις ασθενείς τους, καθένας με τα χέρια του,  για να τις ανακουφίζουν από την υστερία, φέρνοντάς τις, ουσιαστικά, σε οργασμό. Η όλη κούρα, όμως, παρέμενε καθαρά ιατρική υπόθεση, χωρίς την παραμικρή σεξουαλική υπόνοια. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα την θεραπεία αναλάμβαναν μαίες. Στην πορεία, βλέποντας την απήχηση που είχε η ιδέα του, αλλά και για να κάνει πιο πρακτική τη θεραπεία, ο δρ.Γκράνβιλ επινόησε το δονητή.
Αυτή την απίστευτη,  αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία, παρουσάσε η Τάνια Γουέξλερ μέσα από την ταινία με τον τίτλο "Hysteria" που στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει ως "Η Μηχανή της Χαράς'', το 2011, με πρωταγωνιστές τους Χιου Ντάνσι, Τζόναθαν Πιρς, Ρούπερτ Έβερετ και Μάγκι Γκίλενχαλ. Μια κομεντί με αρκετό χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση. Βέβαια όχι τόσο εξαίσια όσο η ίδια η ιδέα του δρ. Γκράνβιλ.
Στην αρχαία Ελλάδα η υστερία περιγράφεται στις γυναικολογικές πραγματείες του Ιπποκράτη. Ο Γαληνός, ένας εξέχων γιατρός του 2ου αιώνα, έγραψε ότι η υστερία ήταν μια ασθένεια που προκαλείται από τη σεξουαλική στέρηση σε ιδιαίτερα παθιασμένες γυναίκες. Υστερία παρατηρήθηκε αρκετά συχνά σε παρθένες, μοναχές,  χήρες και μερικές φορές,  έγγαμες γυναίκες. Η συνταγή στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή ιατρική ήταν η συνουσία ή το κολπικό μασάζ (μασάζ της πυέλου), από μια μαία, ως έσχατη λύση.
Στην πραγματικότητα, ο ηλεκτρικός δονητής στο σπίτι ήταν είδος «πρώτης ανάγκης», εννιά χρόνια πριν από την ηλεκτρική σκούπα και 10 χρόνια πριν από το ηλεκτρικό σίδερο.
Άλλες θεραπείες για τη γυναικεία υστερία  περιλαμβάνουν την  ξεκούραση στο κρεβάτι, την ειδική διατροφή, την απομόνωση, την αποχή από τις ευθύνες και τα καθήκοντα και την αποφυγή αισθητηριακών ερεθισμάτων. 

Βιβλιογραφία
  1. Maines, Rachel P. (1998). The Technology of Orgasm: "Hysteria", the Vibrator, and Women's Sexual Satisfaction. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
  2. King, Helen (1993). "Once upon a text: Hysteria from Hippocrates". In Gilman, Sander; King; Porter, Helen et al.. Hysteria beyond Freud. University of California Press. pp. 3–90.
  3. Roach, Mary (2009). Bonk : the curious coupling of science and sex. New York: W.W. Norton & Co. p. 214.
  4. Briggs, Laura (2000). "The Race of Hysteria: "Overcivilization" and the "Savage" Woman in Late Nineteenth-Century Obsterics and Gynecology". American Quarterly52 (2): 246–73. 
  5. Morantz, Regina M.; Zschoche, Sue (1980). "Professionalism, Feminism, and Gender Roles: A Comparative Study of Nineteenth-Century Medical Therapeutics". The Journal of American History67 (3): 568–88.
  6. Micale, Mark S. (1993). "On the "Disappearance" of Hysteria: A Study in the Clinical Deconstruction of a Diagnosis". Isis84 (3): 496–526.
  7. Micale, Mark S. (July 2000). "The Decline of Hysteria". Harvard Mental Health Letter17 (1): 4–6.PMID10877868.

Εξέταση τραχηλικής βλέννας


Ο τραχηλικός παράγοντας αποτελεί το 10% των περιπτώσεων στειρότητας

Συνήθως, η κακή τεχνική θεραπείας χρόνιας τραχηλίτιδας (ηλεκτροκαυτηρίαση, βαθιά κρυοπηξία, κωνοειδής εκτομή) έχει σαν αποτέλεσμα τη στένωση ή την καταστροφή του βλεννοεκκριτικού ενδοτραχηλικού επιθηλίου.
Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη αντισωμάτων τόσο στον ορό όσο και στην τραχηλική βλέννα που προκαλούν συγκόλληση και ακινητοποίηση των σπερματοζωαρίων, ελαττώνοντας έτσι σημαντικά την διαβατότητα της τραχηλικής βλέννας. Η  ανίχνευση των αντισωμάτων αυτών είναι θετική στο 5-10% των γυναικών με ανεξήγητη στειρότητα, ενώ δεν είναι σχεδόν ποτέ θετική σε γόνιμες μάρτυρες. Έχει σημασία να αναζητούνται τα αντισώματα αυτά όχι μόνο στον ορό αλλά και στην τραχηλική βλέννα, γιατί αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων έχουν βρεθεί στη βλέννα γυναικών, χωρίς να υπάρχουν στον ορό τους.
Έρευνα για ανίχνευση τέτοιων αντισωμάτων πρέπει να γίνεται μόνο όταν επαναλαμβανόμενες εξετάσεις μετά από επαφή δείχνουν:
1. Ακινητοποίηση σπερματοζωαρίων
2. Σπερματοζωάρια με κίνηση της ουράς (επιτόπια κίνηση -  shaking phenomenon)
3. Απουσία σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννα παρά το φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα και τη σωστή σεξουαλική τεχνική
4. Μαζική συγκόλληση σπερματοζωαρίων



Η απλή εξέταση τραχηλικής βλέννας
Γίνεται με σωλήνα από πολυαιθυλένιο προσαρμοσμένο σε σύριγγα.
Μέσα στο σωλήνα το πρώτο τμήμα προέρχεται από το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου και το τελευταίο από το εσωτερικό.
Η εξέταση πρέπει να γίνεται την ημέρα της ωοθηλακιορρηξίας. Αφορά το ποσό, το χρώμα, το ιξώδες, την εκτασιμότητα, την κυτταροβρίθειά της και την δυνατότητά της να σχηματίζει φτέρη (Fern pattern), την δυνατότητά της δηλαδή, αφού αποξηραθεί να δίνει την εικόνα φτέρης, όπως στην άνω φωτογραφία.


Η εξέταση τραχηλικής βλέννας μετά από επαφή (Δοκιμασία Sims - Huhner)
Η εξέταση αυτή δίνει πληροφορίες για την δεκτικότητα της τραχηλικής βλέννας και για την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να φθάσουν και να επιζήσουν μέσα της.
Προγραμματίζεται για την αναμενόμενη ημέρα ωοθηλακιορρηξίας.
Η γυναίκα πρέπει να εξετάζεται 2- 8 ώρες από την συνουσία που γίνεται μετά από αποχή 48 ωρών και ελέγχεται ο χαρακτήρας της βλέννας και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.


Χαρακτήρας βλέννας
Η φυσιολογική ωοθηλακιορρηκτική τραχηλική βλέννα είναι καθαρή, λεπτόρευστη, υδαρής, άφθονη και σχηματίζει, όπως διαβάστε παραπάνω, φτέρη. Αντίθετα η βλέννα 24- 48 ώρες μετά την ωορρηξία γίνεται παχύρευστη, κολλώδης κι ελαττώνεται σε ποσότητα. Αν γίνει αυτό, γίνεται επανάληψη της εξέτασης και σε μη ικανοποιητική βλέννα μπορεί να γίνει βελτίωση με συνδεδεμένα οιστρογόνα.


Σπερματοζωάρια στη βλέννα
Οι τιμές των κινητών σπερματοζωαρίων που ανιχνεύονται φυσιολογικά στην βλέννα είναι από 1- 20 ανά οπτικό πεδίο, αλλά και σε 1-2  κινητά σπερματοζωάρια θεωρείται φυσιολογική η εξέταση.
Με το Huhner τεστ:
1. Επιβεβαιώνεται η σωστή σεξουαλική τεχνική και το ότι το σπέρμα φθάνει στον τράχηλο.
2. Μιας κακής ποιότητας βλέννα μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
3. Τιμές με σπερματοζωάρια πάνω από 20/Οπτικό Πεδίο αυξάνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
4. Αν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή υπάρχουν ακίνητα σε επανειλημμένα τεστς, η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη από όταν υπάρχουν κινητά και πρέπει να γίνεται εξέταση για αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων.


Η θεραπεία γίνεται με οιστρογόνα και  ενδομήτρια έγχυση σπέρματος, αλλά και με τοποθέτηση βλέννας από δότη στον τράχηλο.
Βιβλιογραφία
Pavone ME, Hirshfeld-Cytron JE, Kazer RR, 'The progressive simplification of the infertility evaluation.' Obstet Gynecol Surv. 2011 Jan;66(1):31-41.

Eξειδικευμένα κέντρα μαστού


Η αντιμετώπιση των παθήσεων των μαστών σε εξειδικευμένα κέντρα
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός παθολόγος - Ογκολόγος
Ο ρόλος των καθολικών προληπτικών ελέγχων είναι σημαντικός, και αν και δεν υφίστανται στη χώρα μας, βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η σημαντικότερη απειλή υγείας για το γυναικείο πληθυσμό. Αποτελεί τη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και τη συχνότερη αιτία θανάτου σε νέες και παραγωγικές ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 25% των κακόηθων όγκων που εντοπίζονται σε γυναίκες είναι στο μαστό, ενώ για το 17% των αιτιών θανάτου σε γυναίκες κάτω των 50% ετών ευθύνεται ο καρκίνος του μαστού.
Σύμφωνα με επιστήμονες, σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας που εισήγαγαν τις προηγούμενες δεκαετίες τον καθολικό προληπτικό έλεγχο παρατηρήθηκε, παρά τη στατιστικά αδιαμφισβήτητη συνεχή αύξηση της συχνότητας της νόσου, μείωση της θνησιμότητας και της δυσφορίας στις πάσχουσες.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε εξειδικευμένα κέντρα: οι ελάχιστες προϋποθέσεις Σύμφωνα με τις αρχές της Ογκολογίας, η αντιμετώπιση ενός ογκολογικού ασθενή περιλαμβάνει κατά σειρά τις φάσεις της διαγνωστικής προσέγγισης, της σταδιοποίησης, της θεραπείας και της παρακολούθησης, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στην κλινική και βιολογική πτυχή της ασθένειας. Εντούτοις είναι γνωστό, ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές μίας ασθένειας και ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με νεοπλασία, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν στην αντιμετώπιση του ασθενή, μεταξύ των οποίων είναι η οικογενειακή, η κοινωνική, η επαγγελματική, η διαχειριστική και η οικονομική.
Καθίσταται λοιπόν προφανές, ότι στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή εμπλέκονται διάφορες ειδικότητες μεταξύ των οποίων η χειρουργική ογκολογία, η παθολογία ογκολογία, η μοριακή ογκολογία, η ακτινοθεραπευτική ογκολογία, η διαγνωστική ακτινολογία, η παθολογική ανατομία και η ψυχολογία.
Επιπλέον, συχνά εμπλεκόμενες ειδικότητες είναι η Κλινική Γενετική, η Κυτταρολογία, η Πυρηνική Ιατρική, η Γαστρεντερολογία, η Πλαστική Χειρουργική, η Γυναικολογία, η Αιματολογία και η Λοιμωξιολογία.
Η ανάγκη εμπλοκής πολλών ειδικοτήτων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της έννοιας της λεγόμενης πολυπαραγοντικής ή πολύπτυχης θεραπείας, θεραπεία πολλών ειδικοτήτων ή θεραπείας πολλών θεραπευτικών στόχων (Multimodality or Multidisciplinary Care).
Βασικές αρχές της πολύπτυχης θεραπείας είναι, ότι το επίκεντρο της ιατρικής φροντίδας είναι ο ασθενής και σε καμία περίπτωση κάποια από τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, ενώ η χρονική διάρκεια της σχέσης του ασθενούς με μία ειδικότητα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και μεγαλύτερη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Η ανάγκη της πολύπλευρης παραπάνω προσέγγισης έχει γίνει αντιληπτή και έχουν αναζητηθεί τρόποι βέλτιστης εφαρμογής της τόσο από Εθνικούς Οργανισμούς όσο και από μεγάλα Ογκολογικά Κέντρα. Οι πλέον οργανωμένες και οι ευρύτερα διαδεδομένες προσπάθειες έχουν γίνει για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Παρακάτω θα αναφερθούμε σύντομα στους στόχους και στον τρόπο με τον οποίο προτείνεται η οργάνωση της θεραπείας των αυτών ασθενών.


Εξειδικευμένα κέντρα μαστού
Ο διεθνής όρος που έχει επικρατήσει για τα εξειδικευμένα αυτά κέντρα μαστού, που σκοπό έχουν την οργάνωση της πολύπτυχης θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του μαστού, είναι Comprehensive Breast Centers (Κέντρα Μαστού με Κατανόηση ή με Ευρύτητα ή με Περιεκτικότητα, Συνολικά ή Πλήρη Κέντρα Μαστού).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από ανθρώπους που έχουν εμπλακεί άμεσα στην οργάνωση ανάλογων κέντρων σκοπός τους, εκτός από τον πληθυσμιακό έλεγχο, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση, είναι η προσφορά αριθμού υπηρεσιών (είτε στον ίδιο χώρο είτε με παραπομπή) που σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές, πληροφοριακές και ψυχολογικές ανάγκες μίας γυναίκας με πάθηση μαστού.
Τα οφέλη για την ασθενή από μία τέτοια προσέγγιση είναι πολλά
-Αντιμετώπιση σε ένα σημείο
-Ευκολότερη πρόσβαση στους ειδικούς
-Ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων
-Μικρότερο stress αναμονής
-Λιγότερες επισκέψεις – εξετάσεις – παρεμβάσεις
-Φιλικότερο περιβάλλον
-Θεραπεία αιχμής
-Ελάττωση της νοσηρότητας
-Βελτίωση της επιβίωσης
-Ορθολογική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία
-Ταχύτερη επανένταξη
-Σημαντική μείωση της ψυχολογικής και κοινωνικής νοσηρότητας
-Σημαντική επίδραση στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη
Από οργανωτική άποψη δεν υπάρχουν δύο ακριβώς ίδια κέντρα μαστού, τα οποία εκτός από ορισμένους κοινούς παρονομαστές αναπτύσσονται οργανωτικά και προγραμματικά, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ιδιοσυγκρασιακές ανάγκες της κοινότητας, του ιατρικού προσωπικού και του ιδρύματος.


Κοινοί Οργανωτικοί Παρονομαστές
Τα κοινά οργανωτικά στοιχεία των εξειδικευμένων κέντρων μαστού περιλαμβάνουν την εξειδίκευση στην ακτινολογία μαστού και στην παθολογοανατομία των παθήσεων του μαστού, τη βελτιωμένη πρόσβαση και το συντονισμό της θεραπείας, την επικέντρωση στην εκπαίδευση των ασθενών και ιατρών, καθώς και τον τρόπο του προοπτικού σχεδιασμού της θεραπείας.
Από όλα τα οργανωτικά στοιχεία δύο είναι οι παράμετροι που ξεχωρίζουν: η διάθεση εξειδικευμένης νοσηλεύτριας μαστού που εντάσσεται στο συντονισμό της θεραπείας και η εβδομαδιαία συνάντηση των συχνότερα εμπλεκόμενων ειδικοτήτων που εντάσσεται στον προοπτικό σχεδιασμό της θεραπείας.
Ο ρόλος της νοσηλεύτριας μαστού είναι κεντρικότατος αφού αυτή χαρακτηρίζεται ως ο Δικηγόρος (advocate), ο Συνήγορος (ombudsman), ο Καθοδηγητής (navigator), ο Εκπαιδευτής (educator) και ο Σύμβουλος (counselor) της ασθενούς.
Η εβδομαδιαία συνάντηση όλων των ειδικοτήτων θεωρείται από τους ειδικούς ως η πλέον σημαντική συνισταμένη ενός προγράμματος λειτουργίας ενός κέντρου μαστού. Σε αυτή συζητούνται, είτε όλες οι νέες περιπτώσεις, είτε οι οριακές για συντηρητική αντιμετώπιση, οι με συνοδές παθήσεις και αυτές που επιθυμούν ή χρειάζονται προφυλακτική μαστεκτομή. Στοιχεία για την εξασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας της συνάντησης είναι η παρουσία όλων των ειδικοτήτων, η καλή προεδρία ώστε τα παρουσιαζόμενα στοιχεία ναι είναι evidence based και όχι ανέκδοτες περιπτώσεις, οι ισότιμες συζητήσεις, να ενισχύεται ο διδακτικός ρόλος της ακτινολογίας και της παθολογοανατομίας, να διανέμεται σύγχρονη βιβλιογραφία, να εκτιμώνται ασθενείς για κλινικές μελέτες και φυσικά να συζητούνται τα αποτελέσματα του κέντρου.


Κοινοί Παρονομαστές Ποιότητας
Όπως αναφέρθηκε, μπορεί να μην υπάρχουν δύο ακριβώς ίδια οργανωτικά κέντρα μαστού τα οποία έχουν ορισμένους κοινούς οργανωτικούς παρονομαστές. Εν τούτοις, επειδή και τα οργανωτικά προβλήματα μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη όλων των συστατικών στοιχείων, τέθηκαν κοινοί ποιοτικοί παρονομαστές που αφορούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Από τους πρωτοπόρους στην προσπάθεια αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA), που έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων υπηρεσιών για παθήσεις μαστού σε όλες τις γυναίκες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής θα έπρεπε να καθοριστούν τα ελάχιστα επίπεδα (standards) των υπηρεσιών αυτών, τα οποία φιλοδοξείται να αποτελέσουν κάποιας μορφής αναγνώρισης (accreditation) και αξιολόγησης (audit) των Μονάδων Μαστού, ώστε οι υπηρεσίες, που αυτές προσφέρουν, να αναγνωρίζονται ως υψηλού επιπέδου.
Οι ποιοτικοί αυτοί παρονομαστές περιλαμβάνονται μεταξύ της σειράς των κλινικών οδηγιών 


Κλινικές Οδηγίες Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαστολογίας (EUSOMA) για τον Ποιοτικό Έλεγχο των Εξειδικευμένων Μονάδων Μαστού
• Διάγνωση
• Πληθυσμιακός Έλεγχος
• Τοπική θεραπεία του πρωτοπαθούς όγκου
• Συστηματική επικουρική θεραπεία
• Παρακολούθηση
• Ασθενείς υψηλού κινδύνου
• Χειρισμός προχωρημένης νόσου
• Παρηγορική θεραπεία
• Υπηρεσίες υποστήριξης
• Ανακατασκευή
• Συλλογή στοιχείων και έλεγχος αποτελεσμάτων
(audit) EUSOMA: The requirements of a Specialist Breast Unit (EJC 2000;36:2288-2293 – Position Paper)
Έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA) και ήταν αποτέλεσμα συνεδρίασης αντίστοιχων επιτροπών, οι οποίες ασχολήθηκαν με εξειδικευμένα ζητήματα και έθεσαν τα σχετικά ποιοτικά όρια.
Οι γενικές συστάσεις που προωθούνται από την EUSOMA 
Γενικές Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαστολογίας που αφορούν στα Εξειδικευμένα Κέντρα/ Μονάδες Μαστού
• Πρέπει να καθοριστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μίας μονάδας ως Μονάδας Καρκίνου του Μαστού (Breast Cancer Unit).
• Ορισμός Εθνικού Συντονιστού (Co-ordinator).
• Καθορισμός - Ευρωπαϊκής διαδικασίας αναγνώρισης μίας μονάδας - Ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου ποιότητας (quality assurance) - Ευρωπαϊκού σώματος εθνικών συντονιστών
• Κάθε μονάδα πρέπει να καλύπτει 250.000 – 350.000 κατοίκους. Πολύ εξειδικευμένες μονάδες μπορεί να καλύπτουν και μεγαλύτερο πληθυσμό.
• Τα Εθνικά Προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου θα πρέπει να έχουν τη βάση τους σε Κέντρα Μαστού.
• Ελάχιστος αριθμός προσωπικού, εξωτερικών ιατρείων, υλικών και σχέσης κόστους/ ωφέλειας.
• Μία Μονάδα Μαστού θα πρέπει να οργανώσει στα περιφερειακά νοσοκομεία εξωτερικά ιατρεία για συμπτωματικές γυναίκες, εκτίμηση πληθυσμιακού ελέγχου και παρακολούθηση.
• Ο παραπάνω διακανονισμός είναι καλύτερος όταν υπάρχει διασπορά πληθυσμού από τη δημιουργία μικρών μονάδων μαστού που δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ασθενών. (Μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής vs. εξέταση από ομάδα ειδικών).
• Οι Μονάδες προσφέρουν περίθαλψη για όλα τα στάδια της νόσου έστω και αν ο ασθενής περιστασιακά παραπέμπεται για εξειδικευμένες θεραπείες αλλαχού.
• Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ξεχωριστός. Αυτές μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα, γνωρίζοντας ότι για κάθε 10.000 ασθενείς που υποβάλλονται σε πληθυσμιακό έλεγχο γίνεται η διάγνωση 60 μη ψηλαφητών καρκίνων, αξιολογούνται 600-800 μη φυσιολογικές μαστογραφίες και αντιστοιχούν 1500 συμπτωματικές γυναίκες.
Εκτός από τις γενικές συστάσεις, η EUSOMA προωθεί και τις απαραίτητες οργανωτικές προϋποθέσεις
Προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA) Οργανωτικές Προϋποθέσεις μίας Μονάδας Μαστού
• Ελάχιστος αριθμός νεοπλασιών (critical mass) -150 νέα πρωτοδιαγνωζόμενα από τη μονάδα περιστατικά νεοπλασίας ετησίως (όλα τα στάδια, όλες οι ηλικίες).
 Ομάδα πυρήνας (core team).
-Καθορισμένος Κλινικός Δ/ντής.
-Χειρουργοί Μαστού
*Χειρουργούν 50 νέα περιστατικά νεοπλασίας ετησίως.
*Ένα τουλάχιστον διαγνωστικό εξωτερικό ιατρείο /εβδομάδα (1-2 session των 3,5-4 ωρών).
*Ενα τουλάχιστον εξωτερικό ιατρείο παρακολούθησης/ εβδομάδα (1 session/ 3,5-4 ώρες).
*Ίσως ένα εξωτερικό ιατρείο πληθυσμιακού ελέγχου (1 session/3,5-4 ώρες).
*Xειρουργείο (3 sessions των 4 ωρών).
*Συμμετοχή στη συνάντηση προγραμματισμού ασθενών και audit (1 session).
*Ένα έτος μετεκπαίδευσης σε αναγνωρισμένη μονάδα.
*Συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
-Ακτινολόγος Μαστού (Breast Radiologist)
*Τουλάχιστον 2 ακτινολόγοι που πληρούν τις "European Guidelines for Quality Assurance in Mammography Screening" και "Quality Assurance in the Diagnosis of Breast Cancer".
*Πλήρως εκπαιδευμένος στη μαστογραφία, υπερηχογράφημα, βιοψία ιστών, και εντοπισμό βλαβών.
*Να διαβάζει το ελάχιστο 5000 μαστογραφίες το χρόνο. *Να παρακολουθεί τις εβδομαδιαίες συναντήσεις.
*Να παρακολουθεί τουλάχιστον ένα εξωτερικό ιατρείο συμπτωματικών ασθενών την εβδομάδα.
-Παθολογοανατόμος Μαστού (Breast Pathologist)
*Ένας παθολ/ανατόμος ίσως και ένας για βοήθεια.
*Ειδική εκπαίδευση στις παθήσεις μαστού.
*Υποχρεωτικά στις εβδομαδιαίες συναντήσεις.
-Μοριακός Ογκολόγος
*Ειδική εκπαίδευση στις παθήσεις μαστού.
*Υποχρεωτικά στις εβδομαδιαίες συναντήσεις.
-Νοσηλεύτρια Μαστού (Breast Care Nurse)
*Δύο (2) νοσηλεύτριες ανά μονάδα (2 ανά 100 νέες περιπτώσεις).
*Συμβουλευτική – Υποστήριξη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς.
*Πρακτικές οδηγίες.
*Επεξήγηση θεραπευτικών επιλογών.
-Παθολόγος Ογκολόγος Μαστού (Breast Oncologist) και Ακτινοθεραπευτής
*Κοινό εξωτερικό ιατρείο.
*Παρακολούθηση εβδομαδιαίας συνάντησης.
-Ακτινολόγος Τεχνολόγος Μαστού (Breast Diagnostic Radiographer)
*Ειδική εκπαίδευση στη μαστογραφία (European guidelines for QA in Mammographic Screening and EUSOMA Guidelines for Quality Assurance in Diagnosis).
*Μόνο αυτοί τις μαστογραφίες.
-Χειριστής Δεδομένων (Data manager)
Οι ποιοτικές συστάσεις αφορούν σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της Μονάδας, με χαρακτηριστικότερες αυτές που αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο των χειρουργικών και των κυτταρολογικών/ ιστολογικών παραμέτρων
Προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA) Ποιοτικές Συστάσεις Χειρουργικών και Παθολογοανατομικών/ Κυτταρολογικών Παραμέτρων
Χειρουργικές Παράμετροι
• Σχέση 0,5:1 των καλοηθών προς κακοήθεις επεμβάσεις βιοψίας που γίνονται για διαγνωστικούς λόγους (εξαιρούνται οι προεγχειρητικά γνωστές καλοήθεις βλάβες που αφαιρούνται με επιθυμία του ασθενούς).
• 90% των συρμάτων σε απόσταση 1 εκ. από τη μη ψηλαφητή βλάβη.
• 95% εξαίρεση μη ψηλαφητών βλαβών στην πρώτη επέμβαση.
• 90% των παρασκευασμάτων των μη ψηλαφητών καλοήθων βλαβών να ζυγίζουν 30γρ.
• 95% να μη γίνεται ταχεία βιοψία σε βλάβες 10χιλ.
Κυτταρολογικές και Ιστολογικές Παράμετροι
• 25% (αναμενόμενο 15%) το ανεπαρκές αποτέλεσμα στις καθοδηγούμενες FNA.
• 10% το ανεπαρκές καθοδηγούμενης FNA αποτέλεσμα από βλάβες που αποδεικνύονται τελικά κακοήθεις.
• 70% (αναμενόμενο 90%) των γυναικών με κακοήθεια να έχουν προεγχειρητική C5 ή Β5 διάγνωση.
• 60% Απόλυτη (absolute) ευαισθησία.
• 80% Πλήρης (complete) ευαισθησία. • 60% Ειδικότητα.
• 95% Θετική προγνωστική αξία C5.
• 5% Ψευδώς αρνητικά.
• 1% Ψευδώς θετικά.


Συμπέρασμα
Είναι προφανές, ότι η απόφαση για τη δημιουργία ενός Κέντρου Μαστού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται «με ελαφριά καρδιά».
Το κίνητρο θα πρέπει να είναι η θέληση για βελτίωση της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και όχι η απόκτηση "marketing advantage", το οποίο όμως θα επιτευχθεί ούτως ή άλλως.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από μία αφοσιωμένη ομάδα ιατρών για να ξεπεραστούν τα πιθανά, αλλά πραγματικά προβλήματα και να παραμείνει το κέντρο στην πορεία του κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών.


Ενδεικτική βιβλιογραφία
1. Richards MA et al. Provision of breast services in the UK; the advantages of specialist breast units. Report of a working party of the British Breast Group. The Breast Supplement 1994
2. Quality Assurance Guidelines for Surgeons in Breast Cancer Screening (BASO). NHSBSP publication no 20
3. Guidelines for Surgeons in the Management of Symptomatic Breast Disease in the United Kingdom (BASO). The BASO Breast Specialty Group. Eur J Surg Oncology Supplement, 1998 revision
4. Guidance for Purchasers; Improving Outcomes in Breast Cancer – The Manual. NHS Executive Publication, 1996
5. Blichert – Toft M et al. Principles and guidelines for surgeons – management of symptomatic breast cancer. Eur J Surg Oncol 1997,23:101-109 (ESSO)
6. de Wolf C et al. European guidelines for QA in Mammographic Screening. Brussels, European Commission, 1996
7. Rutgers E for the EUSOMA Consensus Group. Quality control in the locoregional treatment of breast cancer. EJC 2001;37:447-453
8. Perry N on behalf of the EUSOMA Working Party. Quality assurance in the diagnosis of breast disease. EJC 2001;37:159-172
9. EUSOMA. The requirements of a specialist breast unit. Position Paper. EJC 2000;36:2288-2293
10. Chang J et al. The impact of a multidisciplinary breast cancer center on recommendations for a patient management. The University of Pensilvania Experience. Cancer 2001;91:1231-1237
11. Haward R et al. Breast cancer teams: the impact of constitution, new cancer workload and methods of operation on their effectiveness. BrJC 2003;89:15-22
12. Lee C. Comprehensive breast centers: Priorities and Pitfalls. The Breast Journal 1999;5:319-324
Γράφει η Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εξατομικευμένη Ιατρική


Η γενετική ανάλυση υπόσχεται εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής για κάθε ασθένεια

Τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς πρέπει να είναι ''κομμένα και ραμμένα'' στα μέτρα τους.
Τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των φαρμάκων είναι περίπου 2.000. Πολλά από αυτά τα γονίδια έχουν παλιές, αλλά και νέες μεταλλάξεις. Άρα ένα φάρμακο που είναι κατάλληλο για έναν ασθενή δεν είναι κατάλληλο για άλλον.
Το κόστος για την ολοκληρωμένη ανάλυση του γονιδιώματος με την πρόοδο της τεχνολογίας πέφτει συνέχεια. Σήμερα στις ΗΠΑ στοιχίζει περίπου 5.000 δολάρια και αναμένεται στα τέλη του 2013 να πέσει στα 1000 δολάρια και λιγότερο.
Ο απώτερος στόχος είναι όταν γεννιέται ένα παιδί να βγαίνει από το μαιευτήριο με τον πλήρη χάρτη του γονιδιώματός του.


Τα ηθικά ζητήματα
Η ενδελεχής γενετική γνώση εγείρει και ηθικά ζητήματα. Αν θα γνωρίζουμε από την ημέρα γέννησης  ενός ανθρώπου από τι είναι πιθανό να νοσήσει στο μέλλον του, πώς θα θα διαχειριστεί η κοινωνία, οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή την πιθανότητα;
Η απάντηση είναι απλή. Το γονιδίωμα δείχνει ''πιθανότητα''. Κάθε γονιδίωμα δείχνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από μια ασθένεια, αφού εκτός από τα γονίδια και το περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση ή όχι μιας ασθένειας.
Έτσι ο άνθρωπος θα είναι σε θέση, από νωρίς στη ζωή του, να δει αν κινδυνεύει από μια νόσο, να εξετάζεται συχνά, ώστε να δράσει προληπτικά ή να διαγνώσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο και να παρέμβει με αποτελεσματικότητα.
Διαβάζοντας το βιβλίο της ζωής σας οι επιστήμονες θα σας εξασφαλίσουν μακροζωία και ποιότητα ζωής...
Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience 19/05/2013

Ενυδάτωση με τροφές



Όταν δεν μπορείτε να πίνετε πολύ νερό
Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και προσπαθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα, αλλά μερικές φορές δυσκολεύεστε.
Γι 'αυτό και προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα, όπως αγγούρια και φράουλες, που μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη υγρών, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πονοκεφάλων και της νωθρότητας που προκαλούνται από την αφυδάτωση.
Ένας άλλος καλός λόγος να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό βοηθά στο να νιώθουμε ικανοποιημένοι με λιγότερες θερμίδες.
Τέσσερα ενυδατικά τρόφιμα για να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε νερό...
◊Αγγούρια
Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, ένα φλιτζάνι φέτες αγγουριού ξεδιψά, σχεδόν όπως ένα ποτήρι νερό. Τα αγγούρια παρέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνη C (περίπου 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά φλιτζάνι). Μην περιορίζετε την κατανάλωση αγγουριών μόνο στις σαλάτες. Εμπνευστείτε και κάντε δροσιστικές συνταγές: ντιπ, σούπες, τουρσί κτλ.
◊Πράσινη σαλάτα
Δύο φλιτζάνια πράσινη σαλάτα έχουν λιγότερες από 15 θερμίδες και περιέχουν περισσότερο από 90% νερό. Επίσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος.
◊Φράουλες
Οι φράουλες, από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των νέων κυττάρων. Και, δεδομένου ότι περιέχουν 91% νερό, συμβάλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης συνολικής σας πρόσληψης σε υγρά. Μπορείτε να τις καταναλώσετε σκέτες ή να τις προσθέσετε στις σαλάτες σας και σε διάφορες άλλες συνταγές.
◊Καρπούζι
Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και, όταν είναι κόκκινο (μερικά είναι χρώματος πορτοκαλί ή κίτρινο), περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και μερικούς τύπους καρκίνου.
Πηγή
myworld.gr

Εξατομικευμένη θεραπεία στον παιδικό καρκίνο


Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία στον παιδικό καρκίνο

Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν.
Κλειδί της επιτυχίας η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη θεραπεία.
Ο μόνος στόχος θεραπείας του καρκίνου στα παιδιά είναι η ίαση.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο.
Το 70% από αυτά κερδίζει την μάχη με εξατομικευμένη θεραπεία η οποία βασίζεται στην μοριακή ανάλυση του συγκεκριμένου όγκου, στο συγκεκριμένο παιδί, για τη χρήση στοχευμένης θεραπείας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις λιγότερες άμεσες και απώτερες παρενέργειες.

Εξαγωγή Ελλήνων γιατρών


Οι Έλληνες γιατροί είναι ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα

Σε λίγο καιρό οι καλοί Έλληνες  γιατροί θα εργάζονται είτε στα ακριβά ιδιωτικά νοσοκομεία είτε στο εξωτερικό.
Πολλά ευρωπαϊκά πρακτορεία εύρεσης γιατρών ψάχνουν Έλληνες γιατρούς (Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία). Ως επί το πλείστον ζητούν παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Μάλιστα όσοι εφημερεύουν και όσοι τοποθετούνται στα Επείγοντα Περιστατικά θα αμείβονται καλύτερα.
Την ίδια ώρα συζητείται έντονα η εφαρμογή εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας και η κατάργηση της λίστας... για να κρατήσει η Ελλάδα, όπως λένε οι υπεύθυνοι, τους καλύτερους γιατρούς της!
Βιβλιογραφία
ΤΟ ΒΗΜΑ. Κυριακή 26/05/2013

Οδηγίες για την ενυδάτωση στην άσκηση


Η ενυδάτωση στην άσκηση

Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων.
Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, καθώς και αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από αυτά.
Το νερό ρυθμίζει και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μέσω του ιδρώτα, δρα σαν λιπαντικό για τις αρθρώσεις και τους ιστούς, καθώς επίσης διευκολύνει την πέψη των τροφών.
Είναι απίθανη η διατήρηση ζωής χωρίς το νερό.


Απώλεια νερού
Τα υγρά χάνονται μέσω της αναπνοής, από το δέρμα, με την ούρηση και με τον ιδρώτα.
Η παραγωγή θερμότητας κατά την μυϊκή προσπάθεια είναι μεγαλύτερη από την απώλειά της γι' αυτό και ανεβαίνει η θερμοκρασία κατά την άσκηση, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, τα ρούχα που φοράει αυτός που ασκείται και από τον μεταβολικό του ρυθμό.
Το σώμα για να αποβάλλει την παραπανίσια θερμότητα εκκρίνει ιδρώτα, που αποτελείται από νερό και ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο.
Ο ιδρώτας έτσι ψύχει το σώμα και αποτρέπεται η υπερθέρμανση.
Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, μέσω της εφίδρωσης, οδηγώντας σε αφυδάτωση κι αν δεν αναπληρωθούν αυτά η απόδοση του οργανισμού αρχίζει και μειώνεται.
Το κλειδί για την αυξημένη σωματική απόδοση είναι η σωστή ενυδάτωση. Δεν πρέπει κάποιος να βασίζεται στη δίψα του για την αναπλήρωση υγρών, γιατί η δίψα αποτελεί καθυστερημένο σημάδι αφυδάτωσης αφού ο οργανισμός έχει χάσει 2 λίτρα υγρών.


Τα οφέλη της ενυδάτωσης στην άσκηση
  • Βελτίωση της δερματικής ροής του αίματος (ιδρώτας και ψύξη σώματος).
  • Βελτίωση του καρδιακού όγκου παλμού και της καρδιακής παροχής.
  • Μικρότερη αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
  • Βελτίωση αντοχής.

Έλεγχος ενυδάτωσης
Ο έλεγχος της ενυδάτωσης γίνεται με ζύγισμα πριν και μετά την άσκηση
Απώλεια πάνω από 1% του αρχικού βάρους υποσημαίνει την έναρξη αφυδάτωσης, ενώ απώλεια πάνω από 5% του αρχικού βάρους υποσημαίνει σοβαρή αφυδάτωση.
Οι απώλειες υγρών πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.
Άλλος ένας καλός τρόπος να ελέγχεται η αφυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων.
Μια μεγάλη ποσότητα ανοιχτόχρωμων ούρων σημαίνει καλή ενυδάτωση.
Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ούρων, τόσο πιο αφυδατωμένος είναι κάποιος


Νερό ή αθλητικά ποτά;
Τα ισοτονικά ποτά υπερτερούν έναντι της κατανάλωσης νερού:
Το νερό δεν έχει γεύση, ούτε και ηλεκτρολύτες. Η γεύση οδηγεί τους ασκούμενους να θέλουν να καταναλώσουν υγρά. Η κατανάλωση ποτών με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. και στην παροχή καυσίμων για τους μυς που θα μειώσουν την κόπωση και θα αυξήσουν την απόδοση. Επίσης το νάτριο που περιέχεται στα αθλητικά ποτά βοηθάει στην διατήρηση του όγκου του αίματος που βοηθάει στην παραγωγή ιδρώτα για να μην υπερθερμανθεί το σώμα.


Ενυδάτωση πριν την άσκηση
Ζυγιστείτε και ελέγξτε την ούρηση, για να ελέγξετε την ενυδάτωσή σας
Στη φάση αυτή προτιμήστε νερό. Πιέστε 5-7 ml/kg σωματικού βάρους τουλάχιστον 3 ώρες πριν την άσκηση (για έναν ασκούμενο 70 κιλών σημαίνει 500 ml νερού.


Ενυδάτωση κατά την άσκηση
Εάν η άσκηση είναι ήπια προτιμήστε το νερό. Να πίνετε 200-300 ml ανά 20 λεπτά περίπου, δηλαδή 1 λίτρο την ώρα
Εάν η άσκηση είναι βαριά και ξεπερνά την μια ώρα, προτιμήστε τα αθλητικά ποτά.


Ενυδάτωση μετά την άσκηση
Στόχος είναι η επαναφορά του σώματος στο αρχικό βάρος. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η άσκηση.
Ζυγιστείτε και τσεκάρετε τα ούρα σας για να ελέγξετε τις απώλειες σε υγρά.
Πρέπει να πιείτε 700 ml νερό για κάθε 450 γραμμάρια σωματικού βάρους που χάνετε.
Διαβάστε για τα ιδανικά ροφήματα για την άσκηση
Βιβλιογραφία
Κρητικά Νέα, Απρίλιος-Μάιος 2012

Εξάνθημα από πάνες


Το εξάνθημα από πάνα είναι συχνό στα μωρά
To εξάνθημα από πάνα ICD-10 L22, είναι ένας ερεθισμός της επιδερμίδας και παρότι ενοχλεί και εκνευρίζει το μωρό, συνήθως δεν είναι σοβαρό. Το εξάνθημα από την πάνα μπορεί να προκληθεί από κάποιον μύκητα, από βακτηριακή λοίμωξη ή ακόμη και από έκζεμα. Ορισμένα μωρά που  έχουν ευαίσθητο δέρμα είναι πιο  ευάλωτα στους δερματικούς ερεθισμούς. 
Πώς να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από την πάνα
  • Αν το εξάνθημα του μωρού σας έχει προκληθεί από μια βρεγμένη πάνα ή λοίμωξη από μύκητα, η προτεινόμενη θεραπεία είναι να αφήσετε το δέρμα του να αναπνεύσει (αφήστε το μωρό χωρίς πάνα για περίπου μία ώρα). 
  • Βεβαιωθείτε πως αλλάζετε συχνά πάνα, αλλά και πως κάθε φορά πλένετε και στεγνώνετε προσεκτικά τον δερματάκι του μωρού.
  • Μπορείτε, επίσης, να απλώσετε μια προστατευτική κρέμα στο δέρμα του, προτού του φορέσετε καθαρή πάνα.
  • Αν υποψιάζεστε πως το μωρό σας παρουσιάζει δερματική μόλυνση ή έκζεμα (συνήθως είναι πολύ κόκκινο, επώδυνο, του προκαλεί φαγούρα και συνοδεύεται με εξάνθημα που εμφανίζεται στις πτυχώσεις του δέρματος ή στο πρόσωπο) θα πρέπει να λάβετε πιο αποτελεσματικά μέτρα.
  • To Gentian violet 1% είναι σωτήριο, στις περισσότερες περιπτώσεις...

Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού


Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού για ενήλικες και παιδιά

Εξαιρετικό προϊόν είναι το ανθόνερο του ελίχρυσου, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει στην επαναπορρόφηση αίματος μέσα στους ιστούς.
Βιβλιογραφία
Holistic Life

Τα ιδανικά ροφήματα για την άσκηση


Ενυδάτωση στην άσκηση 
Όλοι γνωρίζουμε ότι η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Τα ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τα υγρά, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χάνετε στη διάρκεια της προπόνησης:
-Νερό.
-Αθλητικά ποτά.
-Χυμός από κεράσι. Είναι ιδανικό ποτό για δραστηριότητες , όπως τρέξιμο και ποδήλατο. Ειδικά πριν από τον μαραθώνιο αγώνα, χαρίζει λιγότερη μυϊκή κόπωση. Καταναλώστε 3 ποτήρια καθημερινά.
-Πράσινο τσάι. Κατάλληλο για κάθε αθλητική δραστηριότητα. Η καφεΐνη που υπάρχει στο τσάι αυξάνει την αντοχή στην άσκηση. Ακόμη βοηθάει με τις κατεχίνες στο να καεί περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Καταναλώστε 4 ποτήρια καθημερινά κατά προτίμηση πριν την άσκηση.
-Γάλα με χαμηλά λιπαρά. Η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα βοηθάει στην ανάπλαση των καταπονημένων μυϊκών ινών. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D δυναμώνουν τα οστά και βοηθούν στην καύση του λίπους. Καταναλώστε 4 ποτήρια καθημερινά κατά προτίμηση μετά την άσκηση
-Λεμονάδα με τζίντζερ. Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε μισό λίτρο λεμονάδα. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κια βοηθάει στη μείωση του μυϊκού πόνου κατά 25%.
emedi exercise education

Ενυδατική μάσκα προσώπου




Φτιάξτε μια ενυδατική μάσκα προσώπου γρήγορα και οικονομικά
Ενυδατική μάσκα προσώπου
Υλικά
-Ένα μήλο
-Λίγο ελαιόλαδο
-Λίγο αλεύρι
Συνταγή
-Πολτοποιείτε το μήλο στο μπλέντερ, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα, αφού το πλύνετε καλά.
-Προσθέτετε 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο και ανακατεύετε με το χέρι.
-Στη συνέχεια προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι, για να γίνει η μάσκα μια ομοιόμορφη μάζα.
Εφαρμογή
-Απλώστε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά.
-Αφαιρέστε με χλιαρό νερό.

Ενδοφλέβια ένεση


Η τεχνική της ενδοφλέβιας ένεσης
Στην Ενδοφλέβια ένεση  (IV, Intravenous Injection) χρησιμοποιείται σύριγγα με βελόνα 22G/0,8.
Χρησιμοποιείται για χορήγηση φαρμάκων για γρήγορη δράση ενδοφλέβια και για λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις.
Τόποι ενδοφλέβιας ένεσης
Καμπτική περιοχή αγκώνα, αντιβράχιο, ράχη άκρας χείρας, έξω σφαγίτιδα φλέβα, ράχη άκρου ποδιού (προσοχή κίνδυνος θρόμβωσης), μηριαία φλέβα (τελική λύση).
Τεχνική ενδοφλέβιας ένεσης
  • Κεντρικά του τόπου παρακέντησης τοποθετείται περίδεση φλεβικής στάσης, όχι όμως πολύ δυνατά για να μην παρεμποδιστεί η αρτηριακή κυκλοφορία. Πρέπει να ψηλαφιούνται οι αρτηριακοί σφυγμοί.
  • Γίνεται ψηλάφηση φλέβας και ασηψία δέρματος.
  • Γίνεται  παρακέντηση της φλέβας σε γωνία 30 μοίρες προς το δέρμα, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση του δέρματος προς περιφερική κατεύθυνση.
  • Έλεγχος επιτυχίας της παρακέντησης με αναρρόφηση.
  • Αφαίρεση της περίδεσης.
  • Αν χορηγείται φάρμακο γίνεται αργή έγχυση (περίπου 1-3ml/min), εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ιδιαίτερες οδηγίες για το φάρμακο.
  • Αν απαιτείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί πεταλούδα με σύριγγα στην άκρη και σταθεροποίηση της προέκτασης της πεταλούδας με λευκοπλάστ.
  • Με τοποθέτηση στεγνής αποστειρωμένης γάζας αφαιρείται η βελόνη και πιέζεται η θέση παρακέντησης και ανυψώνεται το άκρο (Προσοχή! Δεν κάμπτεται ο αγκώνας, γιατί αυτό προκαλεί φλεβική στάση και δημιουργία αιματώματος).
Επιπλοκές ενδοφλέβιας ένεσης
-Αιμόλυση του αίματος από γρήγορη και έντονη αναρρόφηση.
-Πήξη του αίματος αν η λήψη αργεί πολύ λόγω δυσκολιών.
Συμβουλές για να είναι πάντα επιτυχής η φλεβική παρακέντηση ακόμα και σε δύσκολες φλέβες:
-Πριν την ενδοφλέβια παρακέντηση κάντε εντριβή της θέσης παρακέντησης και ελαφρά κτυπήματα. Επίσης βάλτε πολύ ποσότητα αλκοόλ spray που δρα αγγειοδιασταλτικά.
-Το άνω άκρο κατεβαίνει χαμηλά και πριν την περίδεση, λέτε στον ασθενή να ανοιγοκλείνει την γροθιά του αρκετές φορές.
-Αν οι φλέβες είναι πολύ δύσκολες τοποθετείται το χέρι σε ζεστό νερό ή εναλλακτικά τοποθετούνται ζεστά υγρά επιθέματα. Στη συνέχεια με την περίδεση δημιουργείται φλεβική στάση για μερικά δευτερόλεπτα και προσεκτικά ψηλαφούνται όλες οι πιθανές θέσεις παρακέντησης.
-Προσοχή σε μακρά φλεβική στάση αλλοιώνονται οι τιμές του καλίου του αίματος και οι δοκιμασίες πήξης.
-Αν οι φλέβες μετατοπίζονται εύκολα καλύτερα νε επιλεγεί Υ διακλάδωση και να σταθεροποιηθεί η φλέβα προς περιφερική κατεύθυνση.
-Σε λεπτές επιφανειακές φλέβες μπορεί ο ραντισμός με spray Nitrolingual (τρινιτρική γλυκερόλη) να επιφέρει σημαντική αύξηση της διαμέτρου της φλέβας.
-Αντί για περίδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μανσέτα πιεσόμετρου και να ρυθμιστει η πίση μεταξύ συστολικής και διαστολικής.
-Σε περισσότερες ενδοφλέβιες ενέσεις και σε λεπτές φλέβες ή σε λήψη μεγάλης ποσότητας αίματος (>20 ml) χωρίς συστήματα κενού, συνιστάται η χρήση ''πεταλούδων'' (19G/1,1, 21G/0.8, 23G/0,6).
-Πάντως το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας είναι η υπομονή, η προσεκτική ψηλάφηση και η σωστή στάση σώματος. Όλη η διαδικασία γίνεται με αυτόν που λαμβάνει το αίμα καθιστό και όχι όρθιο.
-Αν μετά από 3 προσπάθειες αποτύχετε καλέστε κάποιον άλλο που ξέρει που μπορεί να είναι πιο τυχερός!

Έχετε ξηρά μαλλιά;


Καθώς μεγαλώνουμε τα μαλλιά μας γίνονται ξηρά και αποδυναμώνονται 
Η ξηρότητα των μαλλιών οφείλεται στην μείωση της παραγωγής του σμήγματος. Ιδίως στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση η παραγωγή του σμήγματος μειώνεται κατά 50%. Έτσι τα μαλλιά δεν έχουν υγρασία, γίνονται ξηρά και τρίβονται με τις διπλανές τρίχες και φριζάρονται, γιατί συσσωρεύεται στατικός ηλεκτρισμός στις τρίχες.
Συμβουλές για ξηρά μαλλιά:
-Να αποφεύγετε τα συχνά λουσίματα, γιατί απομακρύνουν τα φυσικά έλαια των μαλλιών.
-Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν κατά της ξηρότητας που ανανεώνει την τρίχα και καταπολεμά την ξηρότητα που προκαλεί το σεσουάρ.
-Χρησιμοποιήστε τακτικά μια μάσκα μαλλιών, με μεγάλα μόρια και θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Επειδή τα μαλλιά έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο τα μόρια αυτά προσκολλούνται στις τρίχες, γεμίζουν τα κατεστραμμένα σημεία τους και τα κάνουν λεία.
-Αναζητήστε τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πρωτεΐνες, dimethicome και πανθενόλη που εισέρχονται στην επιδερμίδα της κεφαλής και στο θύλακα της τρίχας και ενυδατώνουν.
-Στο βούρτσισμα απλώστε λίγη μάσκα στις άκρες των μαλλιών, χωρίς να τα ξεπλύνετε και μετά χτενιστείτε.
-Αν έχετε σγουρά μαλλιά να εφαρμόζετε πιο συχνά μάσκα (2 φορές την εβδομάδα), γιατί το σμήγμα στα σγουρά μαλλιά ταξιδεύει με μικρότερη ταχύτητα κι έτσι είναι πιο ξηρά.
-Χρησιμοποιείτε σπρέι που δεν θέλει ξέβγαλμα για προστασία και λάμψη.

Εντεροκολίτιδα από υερσίνια


Η υερσίνια της εντεροκολίτιδας μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα και με τα μολυσμένα τρόφιμα.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν νόσο που χαρακτηρίζεται από διαρροϊκές κενώσεις, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες εμφανίζουν συνήθως οξείες βλάβες του τελικού ειλεού ή οξεία μεσεντέριο λεμφαδενίτιδα, με κλινική εικόνα παρόμοια με αυτή της οξείας σκωληκοειδίτιδας ή της νόσου του Crohn.
Είναι, επίσης, δυνατόν να παρατηρηθεί αρθρίτιδα, εξάνθημα και σπονδυλοαρθροπάθεια. Η νόσος διαρκεί από 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες και συνήθως υποχωρεί αυτόματα.
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι αμφισβητήσιμη.
Τα παιδιά και οι ενήλικες με σηψαιμία ή λοίμωξη εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
Στην εντεροκολίτιδα από υερσίνια συχνή είναι και η μεσεντέριος αδενίτιδα.
Δεν δίνεται θεραπεία για διάρροια.
Σε συστηματική νόσο χορηγούνται γενταμυκίνη, χλωραμφενικόλη ή τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη.
Βιβλιογραφία
Nelson, Βασική Παιδιατρική, Εκδ. Λίτσας

Νιώθετε εξάντληση;


Έχετε κόπωση, σωματική εξάντληση και υπνηλία;
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα εξειδικευμένα θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από την τροφή.
Έλλειψη αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σωματική εξάντληση και υπνηλία.
Ειδικότερα, οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας, αφού συμμετέχουν στην παραγωγή συνενζύμων που εμπλέκονται στη διάσπαση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας
Τα επίπεδα των βιταμινών Β μπορεί να μειωθούν με το άγχος. Επίσης, οι βιταμίνες Β μπορεί να καταστραφούν στις τροφές από τον τρόπο επεξεργασίας τους, την παρατεταμένη αποθήκευση των τροφίμων, την προσθήκη συντηρητικών και με τον τρόπο μαγειρέματος.
Γενικά, κατάλληλα ενεργειακά θρεπτικά συστατικά θεωρούνται οι βιταμίνες Β, το συνένζυμο Q10, το μαγνήσιο, η L-γλουταμίνη, η L-καρνιτίνη, η  rhodiola, το ginseng και η βιταμίνη C που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να ενισχύσουν την απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή, να αυξήσουν την απελευθέρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρες και να αντιμετωπίσουν την χρόνια κόπωση.