Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Από την δημοσιογραφία στο τρελοκομείο


Πόσο εύκολα ένας δημοσιογράφος μπαίνει στο τρελοκομείο...
Ένας δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από έναν αρχίατρο ενός τρελοκομείου. 
- ‘’Δηλαδή, ποιο τεστάκι κάνετε για να δείτε ότι ο ασθενής είναι κατάλληλος για την κλινική σας;’’, ρωτάει ο δημοσιογράφος τον τρελογιατρό που γυάλιζε το μάτι του!

‘’Το τεστ της μπανιέρας’’, απαντάει ο τρελογιατρός!  ''Γεμίζουμε μία μπανιέρα με νερό, βάζουμε δίπλα ένα κουταλάκι τσαγιού και μια μεγάλη κούπα. Μετά ζητάμε από τον ασθενή να την αδειάσει.'' 

''Α! Κατάλαβα. Ο καθένας που σκέπτεται υγιώς θα διαλέξει την κούπα, γιατί το κουταλάκι είναι πολύ μικρό, λέει ο δημοσιογράφος χαμογελώντας.'' 

- ''Όχι, λέει ο αρχίατρος. Ο υγιής θα βγάλει την τάπα από τη μπανιέρα! Παρεμπιπτόντως έχουμε κενές κλίνες στην κλινική μας και σας περιμένουμε'', επισημαίνει ο τρελογιατρός στον δημοσιογράφο!

Οι απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει θαύματα
Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πισήναπιμετο του Κμτρπιαιζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμάμρα μσέα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και μροπετίε να δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά την λξέη σαν σνύλοο. 

 Ατίπτσυεο ε;  

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;


Που πήγε η σεξουαλική σας επιθυμία;
Αναζητώντας την χαμένη λίμπιντο...
Ένα βλέμμα, μια οσμή και το κορμί παίρνει φωτιά και ο εγκέφαλος τρελαίνεται. Το πολύ πέντε λεπτά χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αποφασίσει αν κάποιος ή κάποια μας διεγείρει σεξουαλικά.
Και ξαφνικά όλα άλλαξαν...
Τι φταίει άραγε για τη χαμένη μας λίμπιντο και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι εκρηκτική σεξουαλική ζωή;
Η ερωτική επιθυμία είναι προϋπόθεση για την ερωτική πράξη. Η έλξη για τον άλλον άνθρωπο γεννάει την προσδοκία να πάρουμε και να δώσουμε ηδονή.
Η ερωτική επιθυμία μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μια λέξη, ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ή από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ένα συναίσθημα ή μια ευχάριστη ανάμνηση.
Στη συνέχεια ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και έτσι ορμόνες και νευροδιαβιβαστές αναλαμβάνουν δράση. Η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη και η ωκυτοκίνη δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και αναμονής της ευχαρίστησης.
Η λίμπιντο, βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από βιολογικούς παράγοντες, αλλά και από ψυχολογικούς.
Ο τρόπος που έχουμε ανατραφεί, οι απόψεις μας σχετικά με το τι είναι σωστό και λάθος στο πλαίσιο της σεξουαλικής πράξης, αλλά και οι ανάγκες που περιμένουμε να καλύψουμε μέσω της σεξουαλικής πράξης, επηρεάζουν την ερωτική μας επιθυμία.


Τι έχει γίνει όμως και η σεξουαλική επιθυμία τον τελευταίο καιρό κι έχει εξασθενήσει;
Όλο και περισσότερες  γυναίκες και άνδρες υποφέρουν από έλλειψη ερωτικής διάθεσης.  Αν και οι διακυμάνσεις της επιθυμίας  στις μακροχρόνιες σχέσεις, δηλαδή στο πλαίσιο του γάμου ή της συμβίωσης είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικές και η μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών δεν πρέπει να μας τρομάζει παρ’ όλα αυτά, όταν η μείωση της διάθεσης προκαλεί δυσφορία στο ζευγάρι, θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες της και να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παροδικό ή για μόνιμο φαινόμενο.
-Τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι επενδύουν δυσανάλογο χρόνο στο να φτιάξουν έναισχυρό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά.
-Στους άνδρες η λίμπιντο επηρεάζεται από τη μείωση της τεστοστερόνης, της οποίας τα επίπεδα φαίνεται να πέφτουν λίγο, συνήθως μετά τα 55.
Στις γυναίκες, κυρίως κατά την εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα του κόλπου, δυσκολεύοντας ή καθιστώντας αδύνατη τη σεξουαλική επαφή και καταστέλλοντας έτσι την ερωτική επιθυμία. Τέτοιου είδους συμπτώματα, βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν (π.χ. με τη χρήση ειδικών τζελ για την ύγρανση του κόλπου ή με ορμονικά σκευάσματα σε μορφή κολπικών τζελ).
Πάντως, σε γενικές γραμμές άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να έχουν ερωτική επιθυμία μέχρι τα βαθιά γεράματα αν και με τα χρόνια το σεξ δεν κατέχει πλέον κυρίαρχο ρόλο, αφού μεγαλύτερη σημασία αποκτά συνήθως η συντροφικότητα.
-Υπάρχουν, όμως, και πολλές ασθένειες οι οποίες συνδέονται άμεσα με μείωση της λίμπιντο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι κακοήθειες, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.
- Η μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Η επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννα είναι μία συχνή αιτία μειωμένης λίμπιντο, η οποία θεωρείται ότι έχει ορμονική βάση και η γυναίκα χάνει τον ερωτικό της ρόλο, και από γυναίκα-ερωμένη γίνεται γυναίκα-μητέρα.
-Η μειωμένη λίμπιντο, όμως μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα, όπως αντιυπερτασικά (β-αναστολείς, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, σιμετιδίνη κ.α) που συχνά προκαλούν προβλήματα στύσης στους άνδρες, επηρεάζοντας έτσι έμμεσα και την ερωτική τους διάθεση.
-Επιπλέον η κούραση της ημέρας είναι φυσικό να «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία, αλλά η σεξουαλική επαφή είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης και όποιος τελικά  θέλει να βρει χρόνο, βρίσκει. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές μας και κάνοντας σωστό προγραμματισμό, θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε από την εξαντλητική καθημερινότητα.
-Το στρες, η οικονομική κρίση, η δουλειά, η ανεργία όλα είναι σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Όλες οι δυσκολίες στη ζωή μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική μας ζωή, αλλά η μείωση της επιθυμίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παροδική.

-Η αρνητική άποψη για τον εαυτό μας, όπως η μη ικανοποίηση για το σώμα μπορεί να είναι η αιτία της μειωμένης επιθυμίας για σεξ. Όσο καλύτερα αισθανόμαστε με το σώμα μας, τόσο ευκολότερα το διαθέτουμε στο σύντροφό μας και το αντίστροφο. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν το σεξ από φόβο μήπως κριθούν για το σώμα τους, ενώ αρκετοί άνδρες αποστασιοποιούνται από την επαφή, ανησυχώντας για το μέγεθος του πέους τους.
-Η αγωνία ενός άνδρα,μήπως δεν ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του πυροδοτεί το άγχος απόδοσης. Για να γλιτώσει από το άγχος, αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, με αποτέλεσμα να παραμελεί τη σύντροφό του, μπαίνοντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο, οδυνηρό για το ζευγάρι. Το άγχος της απόδοσης παρατηρείται συνήθως σε άνδρες στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής, αφορά όμως και άνδρες μέσης ηλικίας, που θέλουν να αποδείξουν ότι παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί.


Τρόποι αύξησης της σεξουαλικής διάθεσης
-Επιλέγουμε την κατάλληλη στιγμή και το σωστό τρόπο συζήτησης και φυσικά θίγουμε το σεξουαλικό πρόβλημα. Δεν θίγουμε ένα τέτοιο θέμα σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, ούτε  εκτοξεύουμε κατηγορίες στο σύντροφό μας για τη μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Ένα σεξουαλικό πρόβλημα, άλλωστε, αφορά και τους δύο συντρόφους. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, ώστε να βρούμε μαζί με το σύντροφό μας τρόπους να επαναφέρουμε τη χαμένη μας λίμπιντο.

-Ευτυχώς υπάρχουν και οι ασκήσεις Kegel οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα και για την εκγύμναση των «μυών του σεξ». Δοκιμάστε τις με ή χωρίς το σύντροφό σας, πριν από την ερωτική επαφή.
Ασκήσεις Kegel
Γυμνάστε τους μυς του σεξ...
Οι «μύες του σεξ» (ηβοκοκκυγικοί) είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση.
-Προσπαθήστε να τους συστέλλετε, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση, και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 2-3˝. Εισπνεύστε σε κάθε σφίξιμο και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τους μυς.
-Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα. Τα πέλματα να ακουμπάνε στο έδαφος και τα χέρια να βρίσκονται στο πλάι. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς και τους γλουτούς, και σηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή. Αναπνέετε, μένοντας στην ίδια θέση για 10˝. Εκπνεύστε επιστρέφοντας στο πάτωμα και επαναλάβετε 10 φορές. Στην τελευταία επανάληψη, παραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και κάντε μικρές πιέσεις προς τα πάνω για 10˝. Η άσκηση είναι ιδανική και για τους δύο συντρόφους.
-Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο στρώμα. Σπρώξτε τα πόδια μέχρι οι πατούσες να ακουμπήσουν τη λεκάνη. Στρέψτε τους αστραγάλους σας έτσι ώστε οι πατούσες να εφάπτονται μεταξύ τους. Τα γόνατα να κοιτάνε στα πλάγια του κρεβατιού. Χαμηλώστε τα, πιέζοντας με τα χέρια σας το εσωτερικό του ποδιού. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 1΄. Φέρτε τα πόδια στην αρχική τους θέση και χαλαρώστε. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση καθιστοί, πλάτη με πλάτη με το ή τη σύντροφό σας.

Δημοσιογραφικές σκέψεις αυτογνωσίας


Μην γράφετε επειδή θέλετε να πείτε κάτι, αλλά επειδή έχετε κάτι να πείτε
Γράφετε, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά;
Ή κάνετε και χωρίς να γράφετε;
Αν αποφασίσετε να γράφετε να γράφετε για όλα τα βίαια, τα σκληρά, τα παραληρηματικά, τις λεηλασίες, τις κακίες, τη διαστροφή, την αντιπαλότητα αλλά και για όλα τα αθώα πράγματα τα ήρεμα, τα καλά, τα ανθρώπινα, τα πονεμένα, την αλληλεγγύη, την παράδοση και την πίστη στο μέλλον!
Δύσκολη δουλειά!
Έχετε γνώσεις;
Τέλος πάντων, «λογικά» έχετε λόγους ύπαρξης;
Μην γράφετε επειδή θέλετε να πείτε κάτι, αλλά επειδή έχετε κάτι να πείτε.
Κι αν το ελάττωμά σας είναι ότι πάντα έχετε κάτι να πείτε, ΚΑΛΩΣ...
Γιατί το γράψιμο είναι ένας τρόπος να μιλάτε κι έτσι λέτε κάτι και κανείς δεν μπορεί να σας διακόψει…

Δεύτερη γνώμη στον καρκίνο


Να ζητάτε πάντα δεύτερη ιατρική γνώμη
Μετά την αρχική διάγνωση του καρκίνου, ένα ποσοστό ασθενών θα αναζητήσει δεύτερη γνώμη.
Η δεύτερη γνώμη, όπως προκύπτει αλλάζει τους θεραπευτικούς χειρισμούς. Όμως η αναζήτηση δεύτερης γνώμης μπορεί να έχει και σαν αποτέλεσμα και την αλλαγή της αρχικής διάγνωσης και φυσικά την τροποποίηση της προτεινόμενης θεραπείας σε σημαντικό αριθμό ασθενών.
Η αξία της δεύτερης γνώμης είναι σημαντική και οδηγεί στην εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών, πάντα προς όφελος του ασθενούς.

Μας τελείωσε ο καλοκαιρινός έρωτας


Πάει το καλοκαιράκι, πάει και ο καλοκαιρινός έρωτας

Στην διπλανή ξαπλώστρα, στο μπαρ της παραλίας, στο πλοίο της γραμμής, εκεί εμφανίστηκε ο καλοκαιρινός έρωτας…
Το καλοκαίρι ήταν περίοδος έντονης ερωτικής δραστηριότητας και στα δύο φύλα, λόγω των χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας και των ορμονών που εκλύονται στις υψηλές θερμοκρασίες και στις περισσότερες ώρες φωτός. Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η τεστοστερόνη αυξάνονται, το ίδιο και η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη που είναι οι ορμόνες της αγάπης και της κοινωνικότητας, η διάθεσή μας γίνεται ερωτική, η ενέργειά μας είναι μεγαλύτερη, κοιμόμαστε λιγότερο, είμαστε πιο ευχάριστοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες…
Το καλοκαίρι συνδέεται με τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες, το σχολείο τελείωνε και οι διακοπές άρχιζαν και τότε γνωρίζαμε ένα ταίρι … αλλά το καλοκαίρι τελείωνε και ο έρωτας παρέμενε σαν μια ωραία καλοκαιρινή ανάμνηση…
Ίσως όλα αυτά, το καλοκαίρι μας κάνουν ευάλωτους να ερωτευτούμε και να αγαπήσουμε βαθιά…
Αγάπες καλοκαιρινές που είστε τόσο δυνατές…
Του χρόνου πάλι!

Παρατσούκλια αναλόγως κατοικίας


Τα παρατσούκλια των κατοίκων κάθε πόλης 
Οι άνθρωποι που ζουν σε κάθε πόλη δεν ονομάζονται μόνο από την πόλη (π.χ. Θεσσαλονίκη - Θεσσαλονικιός), αλλά έχουν και κάποιες ειδικές ονομασίες ανά πόλη, οι οποίες έχουν βγει για διαφορετικό λόγο σε κάθε μία.
Ορίστε μερικές  απ' τις πόλεις και τις ονομασίες των κατοίκων:
  • Κως - Μπόχαλοι:
  • Γιατί στην τοπική διάλεκτο το μπουκάλι το λένε μποχάλι.
  • Ρόδος - Τσαμπίκοι:
  • Λόγω τοπικού ονόματος.
  • Θεσσαλονίκη - Καρντάσια:
  • Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά έπεφτε πολύ κορόιδεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη!
  • Έβρος - Γκάτζοι ή Γκάτζολοι:
  • Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ καλείται και Γκάτζος Εξπρές.
  • Πτολεμαΐδα - Καϊλαριώτες:
  • Αυτό συμβαίνει, γιατί η Πτολεμαϊδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης, λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά ήταν χωριό όλο λάσπες όταν έβρεχε.
  • Κοζάνη - Σούρδοι:
  • Λέγονται έτσι, διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι - κοινώς ποιούσαν τη νήσσαν - όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι  Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροπία, οι δε Εβραίοι δεν  κατάφεραν να στεργιώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Στα βλάχικα σούρδος σημαίνει κουφός/βλάκας.
  • Κέρκυρα - Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες:
  • Αυτοί ονομάστηκαν έτσι γιατί παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλά γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες άγνωστο από που βγαίνει.
  • Ιωάννινα - Παγουράδες:
  • Λέγονται έτσι, γιατί παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν και καλά το μαγικό νερό!
  • Λάρισα - Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα:
  • Αυτοί λέγονται έτσι, λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ' το τοπικό προϊόν.
  • Βόλος - Αυστριακοί:
  • Kυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:
  • * Διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες - σαν τους Αυστριακούς
  • * Διότι είναι ψυχροί άνθρωποι - σαν τους Αυστριακούς
  • * Διότι είναι μοχθηροί - επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ' τους Τούρκους.
  • * Διότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα αυστριακό πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.
  • Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι.
  • Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι:
  • * Επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια, ένα από τα οποία ήταν και η ύπαρξη αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι Βολιώτες να εμπορεύονται υπό αυστριακή προστασία.
  • * Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα διοίκηση φορολόγησε βαριά τη Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός φόρος σε όλους τους «Έλληνες το γένος» (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το οποίο οδήγησε στους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.
  •  Άρτα - Νερατζόκωλοι:
  • Λόγω του ότι στην Άρτα έχουν πολλά νεράτζια και μεγάλους κώλους, άρα έχουν κώλους σαν νεράτζια.
  • Πρέβεζα - Σαρδέλες:
  • Διότι λέγεται ότι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί.
  • Αθήνα - Γκάγκαροι:
  • Γκάγκαρο ήταν το βαρύ ξύλο που ήταν κρεμασμένο με σκοινί πίσω από τις αυλόπορτες, τις οποίες έκλεινε με το βάρος του (gaga στα τούρκικα το ράμφος).  Γκάγκαρος λεγόταν επί τουρκοκρατίας ο Αθηναίος της ανώτερης κοινωνικής  τάξης, ο οποίος στην πόρτα του είχε γκάγκαρο. Σημαίνει σήμερα ο γνήσιος Αθηναίος.
  • Φλώρινα - Απόγονοι της Γιουργίας:
  • Γιατί η γιούργα ήταν η Γεωργία στα φλωρινιώτικα. Ήταν η μεγαλύτερη πόρνη της Φλώρινας. Απ' τις μεγαλύτερες βρισιές για τους Φλωρινιώτες.
  • Πόντος - Ντουντούμια/Τουρκούλια:
  • Τουρκούλια ονομάζονται λόγω της γεωγραφικής θέσης του Πόντου, στη σημερινή Τουρκία. Ντουντούμια άγνωστο γιατί!
  • Λέσβος - Γκαζμάδες:
  • Τη Μυτιλήνη τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο, σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο παλιός μύθος που λέει ότι (σύμφωνα με την στόμα-στόμα παράδοση των φαντάρων) όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης,  όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας  δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).
  • Σέρρες - Ακανέδες:
  • Λόγω του ότι στη πόλη των Σερρών φτιάχνονται ακανέδες (ένα είδος γλυκού σαν λουκούμι).
  • Πάτρα - Μινάρες:
  • Λίγο υποτιμητική λέξη για τους Πατρινούς που σημαίνει μαλ… αλλά σε πιο ήπια εκδοχή.
  • Ηράκλειο - Σουμπερίτες ή Καστρινούς:
  • Σουμπερίτες, διότι στην κατοχή ο Σούμπερ είχε την έδρα του στο Hράκλειο και Καστρινούς, επειδή το Ηράκλειο ονομαζόταν και Κάστρο.
  • Αγρίνιο - Βλάχοι:
  • Έτσι τους αποκαλούν οι Μεσολογγίτες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ διακεκριμένο.
  • Ναύπλιο - Κωλοπλένηδες:
  • Οι Aργίτες τους αποκαλούν έτσι διότι πλένονταν στις τούρκικες τουαλέτες.
  • Άργος - Πρασάδες:
  • Ως αντίποινα οι Aναπλιώτες τους έβγαλαν έτσι, διότι έτρωγαν το πράσο με το οποίο χτυπούσαν το γαϊδούρι τους.
  • Καβάλα - Ψαροκασέλες:
  • Έτσι, τους αποκαλούν οι Ξανθιώτες.
  • Αρκαδία - Σκορδάς ή Αβγοζύγης:
  • Σκορδάς λόγω των τοπικών προϊόντων και αβγοζύγης γιατί πρώτοι οι Αρκάδες πουλούσαν αυγά βάσει του μεγέθους τους - των αυγών.
  • Καλαμάτα - Σωματέμπορες:
  • Γιατί υπήρχαν πολλοί που ήταν σωματέμπορες.
  • Κόρινθος - Λαΐδες:
  • Γιατί Λαΐδα ήταν μια εταίρα της αρχαιότητας από την Κόρινθο.
  • Κρήτη - Πέτσακες ή Σβούρους:
  • Μάλλον από Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Ο ορεσίβιος ή χωρικός που κατεβαίνει στην πόλη με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις ως προς γυναίκες, μπάρια κλπ. με τα γνωστά αξεσουάρ (4χ4, μαύρο πουκάμισο κλπ). Τείνει να αντικαταστήσει  και στα
  • Χανιά το «κούργιαλος». Σβούροι είναι οι κάγκουρες στην τοπική διάλεκτο.
  • Τρίκαλα - Κασέρια ή Σακαφλιάδες:
  • Κασέρια λόγω τοπικού τυριού και Σακαφλιάδες λόγω του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαιρώσανε (εξού και το  γνωστό στιχάκι "Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά"). Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας.
    Πηγή
  • salonicasunitedbitches.wordpress.com 

Διατροφή για τη δυσμηνόρροια


Τροφές που πρέπει να τρώτε όταν έχετε δυσμηνόρροια
Γνωρίζατε ότι μερικές ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, μπορούν να μειώσουν τους πόνους και τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου;
  • Καλά λίπη: Τα καλά λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο, στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μειώνουν το πρήξιμο στο στήθος, τους πόνους στην κοιλιά, αλλά και τις γενικότερες ενοχλήσεις.
  • Γιαούρτι: Ένα γιαούρτι, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό μας τις δύσκολες μέρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν, τα οποία προκαλούν πρήξιμο του σώματος και κακή διάθεση.
  • Μπανάνες: Ένα φρούτο απαραίτητο για τις δύσκολες μέρες, καθώς περιέχει ποτάσιο. Τα χαμηλά επίπεδα ποτάσιου στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν κράμπες.
Πηγή
myworld.gr

Δυσανεξία στο αλάτι


Οι τροφές που απαγορεύονται σε δυσανεξία στο αλάτι
Για όσους έχουν δυσανεξία στο αλάτι απαγορεύονται:
  • Αλλαντικά
  • Καπνιστά κρέατα ή ψάρια
  • Τουρσί
  • Παστά
  • Αλμυρά τυριά (φέτα, γραβιέρα, κατίκι, κασέρι, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, γκούντα κ.λ.π.
  • Αλμυρές ελιές
  • Βούτυρο με αλάτι
  • Κάπαρη
  • Έτοιμες σάλτσες
  • Πελτές
  • Κέτσαπ
  • Λιαστές ντομάτες
  • Κονσερβοποιημένα λαχανικά
  • Κύβοι λαχανικών ή κρέατος
  • Αλατισμένοι ξηροί καρποί
Επιτρέπονται
  • Υποκατάστατα αλατιού (Κάλας, Fytro, Από Καρδιάς)
  • Ανάλατα τυριά (ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα, cottage)
  • Ανάλατες ελιές
  • Βούτυρο χωρίς αλάτι
  • Ντοματάκι (έχει λίγο αλάτι)
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Ανάλατοι κύβοι
  • Διαβάστε επίσης...
  • Καμουφλαρισμένο αλάτι

Άφθονα υγρά για τη δυσκοιλιότητα


Τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα υγρά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι φυτικές ίνες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα υγρά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Gastroenterology, ερευνητές του Τμήματος Βετεράνων του Ιατρικού Κέντρου του Μπέρμινγκχαμ στην Αλαμπάμα εκτιμούν ότι το 14% του πληθυσμού παγκοσμίως, εμφανίζει τακτικά δυσκοιλιότητα.
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις εντερικές κενώσεις σε μια εβδομάδα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 8.000 άνδρες και γυναίκες στο πλαίσιο της μελέτης National Health and Nutrition Examination Surveys, το 2006 και το 2008, σχετικά με τη δυσκοιλιότητα και πως αυτή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής. Από τις απαντήσεις σχετικά με την σύσταση των κοπράνων, τη γυμναστική και τη διατροφή, προέκυψε ότι το 7% του δείγματος έπασχε από δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα ήταν συχνότερο μεταξύ των γυναικών και των λιγότερο μορφωμένων ατόμων, αλλά δεν σχετιζόταν με την πάροδο της ηλικίας.
Ούτε η έντονη γυμναστική, ούτε η πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με την ατομική πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν την ελάχιστη ποσότητα υγρών καθημερινά από τρόφιμα και ροφήματα, το 8% των ανδρών και το 13% των γυναικών είχε δυσκοιλιότητα, συγκριτικά με το 3% των ανδρών και το 8% των γυναικών που έπιναν την μέγιστη ποσότητα υγρών.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα επιπλέον υγρά ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα αν το άτομο είναι εξαρχής αφυδατωμένο, αλλά όταν ο ασθενής είναι επαρκώς ενυδατωμένος τα επιπλέον υγρά απλά προκαλούν περισσότερη διούρηση.
Οι ειδικοί γενικά ενθαρρύνουν τους ασθενείς να πίνουν νερό και να καταναλώνουν 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, αν όχι αποκλειστικά από τροφές, από συμπληρώματα διατροφής και να τρώνε απαραιτήτως πρωινό γεύμα με λίγο καφέ,  ώστε να προάγεται η κινητικότητα του εντέρου.

Δυσμηνόρροια


Ο πόνος κατά την έμμηνο ρύση
Η δυσμηνόρροια, ICD-10 N94.4., 94.6. είναι ο έντονος και επώδυνος σπασμός στο υπογάστριο κατά την έμμηνο ρύση. Μπορεί να έχει αντανάκλαση στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) και στα κάτω άκρα (πόδια).
Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται:
Σε αυξημένη κάμψη και κλίση της μήτρας, όπου η θέση της μήτρας δυσχεραίνει την εκροή αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου.
Είδη δυσμηνόρροιας
Υπάρχουν δύο είδη δυσμηνόρροιας, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής.
♥Πρωτοπαθής
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι ο πόνος της περιόδου που προέρχεται από τη φυσιολογική παραγωγή των προσταγλανδινών. Συνήθως, ξεκινά με τις πρώτες περιόδους της εφήβου κοπέλας. Πολλές φορές, ο πόνος γίνεται ηπιότερος με τα χρόνια και επίσης βελτιώνεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
♥Δευτεροπαθής
Η αιτιολογία της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι διαφορετική από την παραγωγή προσταγλανδινών κατά την περίοδο. Μπορεί να ξεκινήσει αργότερα στη ζωή από ότι η πρωτοπαθής. Αυτός ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τις συνήθεις κράμπες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν από την περίοδο. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει με την έναρξη της περιόδου και να μην υποχωρήσει με το τέλος της.

Οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας αναφέρονται παρακάτω.
  • Ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση, κατά την οποία ιστός ενδομητρίου βρίσκεται και έξω από τη μήτρα, όπως για παράδειγμα οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Αυτές οι εστίες λειτουργούν, όπως το ενδομήτριο μέσα στη μήτρα. Ανταποκρίνεται στις μεταβολές των ορμονών και αιμορραγεί. Αυτή η αιμορραγία που συμβαίνει έξω από τη μήτρα μπορεί να προκαλέσει πόνο ιδιαίτερα πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδο.
  • Ινομυώματα - καλοήθης όγκοι που εντοπίζονται στη μήτρα. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο και βαριά αιμόρροια.

Συμπτώματα της δυσμηνόρροιας
• Πόνος ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη μέση
• Τράβηγμα στο έσω μέρος των γλουτών
• Διάρροια
• Ναυτία
• Έμετος
• Πονοκέφαλος

Διάγνωση
Η αιτία της δυσμηνόρροιας αναγνωρίζεται από το ιατρικό ιστορικό και τη γυναικολογική εξέταση.
Βάσει αυτών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως...
• Εξέταση κατά Παπανικολάου
• Εξετάσεις αίματος
• Υπερηχογράφημα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες κοιτάζοντας με το λαπαροσκόπιο μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτό τηλεσκόπιο που εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα μέσα από μία μικρή τομή (περίπου 1 εκ.) και  επιτρέπει την ανίχνευση αλλοιώσεων μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και την  διάγνωση της αιτίας της δυσμηνόρροιας.

Θεραπεία της δυσμηνόρροιας
Η θεραπεία της δυσμηνόρροιας μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Αν είναι δευτεροπαθής και διαγνωσθεί η αιτία της δυσμηνόρροιας, τότε η θεραπεία θα πρέπει να είναι ειδική για τη νόσο που την προκαλεί τη δυσμηνόρροια. Ο γιατρός  προτείνει φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες της μήτρας.
Φάρμακα 
-Φάρμακα, που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (πχ ασπιρίνη, μεφαιναμικό οξύ κ.α.) και εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών. Αυτά τα φάρμακα κάνουν τις κράμπες ηπιότερες και μπορεί να προλάβουν κάποια άλλα συμπτώματα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν πιο αποτελεσματικά, όταν η χορήγηση τους ξεκινά αμέσως πριν από την έναρξη της περιόδου και θα πρέπει να συνεχίζεται συστηματικά για τις πρώτες μέρες της. Οι γυναίκες που έχουν πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις  του στομάχου θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή την κατηγορία των φαρμάκων. Γυναίκες με παθήσεις των νεφρών και διαταραχές της πήξης του αίματος θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
-Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν, επίσης, τον πόνο. Αυτά ελέγχουν την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου και κατ’ επέκταση την παραγωγή προσταγλανδινών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη ροή αίματος, λιγότερες συσπάσεις της μήτρας και κατά συνέπεια λιγότερος πόνος. Οι ορμόνες πιθανόν να διακόψουν την αύξηση των ινομυωμάτων ή της ενδομητρίωσης. Βέβαια, η δράση αυτή των ορμονών διακόπτεται όταν σταματήσει η χορήγηση τους.
-Χειρουργική επέμβαση
Αν έχει μια γυναίκα ινομυώματα ή ενδομητρίωση και υποφέρει από αφόρητους πόνους η αφαίρεση των ινομυωμάτων και των ενδομητρικών εστιών θεραπεύει την κατάσταση.
Βιβλιογραφία
netdoctor.co.uk

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου


Αντιοξειδωτική ανανεωτική βιομοριακή αγωγή για τις παρενέργειες των αντικαρκινικών φαρμάκων
Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης
Οι αλλαγές αυτές στην αίσθηση της γεύσης διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, αφορούν κυρίως φαγητά είτε πολύ γλυκά είτε πολύ πικρά. Τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά. Το κρέας ίσως έχει πικρή γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα.Μερικές φορές υπάρχει μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα.
Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να διαρκέσουν πολύ.
Μπορεί να ληφθούν διάφορα μέτρα για να αμβλυνθούν τα αποτελέσματα αυτών των διαταραχών.
  • Βούρτσισμα των δοντιών αρκετές φορές την ημέρα και ξέπλυμα του στόματος με υγρό διάλυμα σόδας.
  • Εάν οι τροφές και τα ποτά έχουν πικρή γεύση, προσθέτονται γλυκά φρούτα ή μέλι.
  • Εάν το κρέας έχει πικρή γεύση, γίνεται αντικατάσταση  με κοτόπουλο ή ψάρι, αυγά και ελαφριά τυριά.
  • Τοποθετείτε λαδόξιδο στο κρέας και στο κοτόπουλο, ενώ στο ψάρι χυμό ανανά, κρασί, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας ή γλυκές και ξινές σάλτσες.
  • Χρησιμοποιείται οποιαδήποτε σάλτσα.
  • Οι αμυλώδεις τροφές όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι έχουν πιο ανεκτή γεύση εάν τρώγονται χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.
  • Ειδική Αντιοξειδωτική Ανανεωτική Βιομοριακή Αγωγή, για Μείωση των Παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας, ανάλογα με τη νόσο και το είδος του επιλεγμένου σχήματος. Έτσι, μειώνονται οι παρενέργειες της θεραπείας, ανάλογα με το είδος της, ως μείωση του αισθήματος κόπωσης, της ζάλης, των βλεννογονικών βλαβών, των γαστρεντερικών διαταραχών, αποκατάσταση της γεύσης και της όρεξης, φυσικά ανάλογα και με το βασικό νόσημα, τη γενική κατάσταση και τη θρέψη. Τα ειδικά βιομοριακά παρασκευάσματα  δεν έχουν παρενέργειες, δεν αντιτίθενται και δεν αναιρούν μια ογκολογική θεραπεία η οποία εφαρμόζεται ή πρόκειται να εφαρμοσθεί. Μπορούν να εφαρμοσθούν πρόσθετα με κάθε ογκολογική θεραπεία, διότι την συμπληρώνουν και την ενισχύουν με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα.
Οφέλη της αντιοξειδωτικής ανανεωτικής βιομοριακής αγωγής:
  • Καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς
  • Μείωση ή αποφυγή των φαρμάκων κατά του πόνου
  • Αύξηση της ορέξεως
  • Ομαλοποίηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και του κιρκάδιου βιορυθμού
  • Αύξηση της ανεκτικότητας σε θεραπευτικά μέσα (χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση)
  • Δεν επιφέρει βλάβες, αλλά αντίθετα προάγει τον υγιή κυτταρικό ιστό
    Κινητοποίηση και ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών κατά των καρκινικών κυττάρων ανοσολογικά και μέσω των φαγοκυττάρων
  • Ομαλοποίηση των διαδικασιών ανταλλαγής της ύλης
  • Παρεμπόδιση της δημιουργίας και της αναπτύξεως όγκων
  • Συντελεί στην ύφεση της νόσου  και παρεμπόδιση των μεταστάσεων
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών και το αποτέλεσμα της θεραπείας διαφοροποιείται ανάλογα σε ποιά  κατάσταση βρίσκεται ο κάθε ασθενής
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Y. Minakata, T. Yamagata, H. Nakanishi, T. Nishimoto, M. Nakanishi, M. Mune and S. Yukawa: Severe gustatory disorder caused by cisplatin and etoposide, International Journal of Clinical Oncology, Volume 7, Number 2, 124-127
  • Gerard Nitenberg , Bruno Raynard :Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas Intensive Care Unit, Institut Gustave Roussy, 39, rue Camille Desmoulins, 94805 Villejuif, France,  Critical Reviews in Oncology:Hematology 34 (2000) 137–168
  • Minoru IKEDA, Associate Professor, Department of Otolaryngology,  Nihon University School of Medicine: Sensory Dysfunctions due to Trace Element, Deficiencies and the Clinical Aspects—Taste and olfactory disorders—JMAJ 47(8): 387–390, 2004
  • Susan S. Schiffman:Critical illness and changes in sensory perception, Department of Psychiatry, 54212 Woodhall Building, Duke University Medical Center, Durham, NC 27710–3259, USA Proceedings of the Nutrition Society (2007), 66, 331–345 

Διατροφή πριν τον αγώνα




Οι κανόνες της διατροφής των αθλητών είναι απαράβατοι
Ο απαράβατος κανόνας για την διατροφή πριν έναν αγώνα.
Πριν έναν προγραμματισμένο αγώνα οι αθλητές δεν πρέπει να  γευματίζουν για τουλάχιστον 3 ώρες.
Γιατί;
Μα φυσικά, για να μην εμποδίζει η πέψη την καλή μυϊκή λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια της πέψης, το αίμα κατευθύνεται προς το στομάχι και το έντερο, πράγμα που είναι σε βάρος των μυών.
Αν ο αθλητής αρχίσει τη δραστηριότητά του πολύ γρήγορα, κατά τη διάρκεια της πέψης, οι μύες θα έχουν μειωμένη απόδοση, επειδή η ροή του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή μυϊκή λειτουργία θα είναι ελάχιστη.
Εξάλλου, αν η δραστηριότητα γίνεται κατά τη διάρκεια της πέψης, θα εμφανιστούν πεπτικές διαταραχές (σπασμοί στομάχου, ναυτία, έμετοι).
Κατά την περίοδο αναμονής, ανάμεσα στο τέλος του γεύματος και στην αρχή της σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, δηλαδή τα ποτά με ζάχαρη, επειδή μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία από την σημαντική απελευθέρωση ινσουλίνης. Αυτή η υπογλυκαιμία μπορεί να αποβεί ολέθρια αν συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Αντίθετα,  σε αυτήν την περίοδο αναμονής, είναι συχνά αναγκαίο οι αθλητές να παίρνουν υγρά, κυρίως το καλοκαίρι αν κάνει ζέστη.
Οι αθλητές πρέπει να πίνουν σε μικρές ποσότητες (1/8 του λίτρου σε τακτικά διαστήματα κάθε μισή-μία ώρα νερό ή άλλα υγρά.
Η τελευταία λήψη νερού ή υγρών πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα.
Το καλύτερο είναι να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν τα παγωμένα και τα αεριούχα ποτά.
Νερό με προσθήκη 2-4 κουταλάκια του γλυκού μέλι με λεμόνι είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί βοηθάει στο να διατηρείται σταθερή η γλυκαιμία.
Επίσης, μπορούν να πίνουν φυσικούς χυμούς φρούτων αραιωμένους με πολύ ή λίγο νερό.
Αν οι αθλητές είναι ανήσυχοι για τον αγώνα, ύστερα από μια υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί υπεργλυκαιμία με απελευθέρωση αδρεναλίνης.
Η τακτική λήψη νερού με λίγο μέλι κάθε μισή ή μία ώρα από το τελευταίο γεύμα ως την έναρξη του αγώνα, αναπληρώνει την ενδεχόμενη πτώση της γλυκόζης στους αθλητές με άγχος.
Ορισμένοι αθλητές δεν πίνουν τίποτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμονής.
Βιβλιογραφία
Υγιεινή διατροφή για σπορ και αθλητισμό, Dr Christian Roth, Eκδ. Μανιατέα


Δυσοσμία κολπικών υγρών


Μερικές φορές τα κολπικά υγρά έχουν μια περίεργη οσμή
Αυτή η περίεργη οσμή των κολπικών υγρών κάνουν  τις γυναίκες να αισθάνονται άβολα στο σεξ.
Η πιο συχνή αιτία, συνήθως, της δυσοσμίας είναι ένα βακτήριο το vaginosis (BV), το οποίο προκαλεί την πιο συχνή κολπική μόλυνση των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Στον γυναικείο κόλπο επικρατούν, κυρίως, τα καλά βακτήρια του γαλακτικού οξέος τα οποία τον προστατεύουν από διάφορες λοιμώξεις από τα κακά βακτήρια κι από άλλους βλαβερούς μικροργανισμούς.
Κάποιες φορές για διάφορους λόγους, όπως π.χ. όταν μία γυναίκα παίρνει αντιβίωση για κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού ή όταν κάνει χρήση ισχυρών αντισηπτικών, οι αμυντικοί γαλακτοβάκιλοι μειώνονται ή κι εξαφανίζονται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ph του κόλπου κι εκκρίνεται ένα γκριζόλευκο υγρό με οσμή ψαριού.
Η κατάλληλη αντιβακτηριδιακή αγωγή με πλύσεις, κολπικές κρέμες και αντιβιοτικά από το στόμα θα λύσει το πρόβλημα.
Οι επιπλοκές της κολπίτιδας αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα είναι η πυελική φλεγμονή και ο πρόωρος τοκετός. Περίπου στο 1/3 των γυναικών  η κολπίτιδα υποτροπιάζει αν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Κόλπα για ανανέωση του αέρα του σπιτιού


Δυσοσμία σπιτιού
Ανανεώστε με φυσικούς τρόπους τον αέρα του σπιτιού...
  • Πάρτε πολύ μαγειρική σόδα και πασπαλίστε τη σε όλο το σπίτι, όπου υπάρχουν μοκέτες, χαλιά και ταπετσαρίες επίπλων. Αφήστε την να δράσει για 3 ώρες και μετά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Η μυρωδιά του σπιτιού σας θα ανανεωθεί.
  • Μετά ψήστε στο φούρνο μερικά ξυλαράκια κανέλας, σε ένα ταψάκι.
  • Αν το σπίτι σας θέλετε να έχει ξεχωριστό άρωμα, ψεκάζετε τις λάμπες σας με το αγαπημένο σας άρωμα. Το αφήνετε να εξατμιστεί για 3 ώρες και μετά ανάβετε τη λάμπα
  • Το χειμώνα που ανάβετε τα καλοριφέρ φροντίστε να βάζετε ψεκασμένα κομμάτια βαμβακιού με κάποιο άρωμα ή αιθέριο έλαιο πάνω στα καλοριφέρ.
  • Φέτος, βέβαια που δεν θα τα ανάψουμε και πάλι προτιμήστε να ρίχνετε μια φορά την ημέρα αρωματικά ξύλα στο τζάκι, όπως η κερασιά ή ανάψτε αρωματικά κεριά με αιθέρια έλαια.

Οξυγονοθεραπεία


Οξυγονοθεραπεία για τη δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι κοινό σύμπτωμα σε πολλούς ασθενείς
Η δύσπνοια είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς:
-Με πρωτοπαθή καρκίνο του πνεύμονος
-Με ενδοπνευμονική μεταστατική νόσο
-Υπεζωκοτική συλλογή
-Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια
-Αναιμία
-Πνευμονία
-Πνευμονική εμβολή
-Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Η δύσπνοια οφείλεται στην παθολογική ανταλλαγή των αερίων, στην διέγερση των υποδοχέων στον πνεύμονα και στο θωρακικό τοίχωμα ή και στα δύο.
Η δύσπνοια που οφείλεται στις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να βελτιωθεί με την θεραπεία της υποκείμενης νόσου και τη βελτίωση του υποκείμενου αισθήματος δύσπνοιας.

Οξυγονοθεραπεία
Η οξυγονοθεραπεία είναι χρήσιμη ως συμπτωματική αγωγή των υποξαιμικών ασθενών, για βελτίωση του αισθήματος δύσπνοιας, ειδικά όταν ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο είναι κάτω από 90%.
Η δύσπνοια μπορεί να επηρεαστεί από την κακή θρέψη και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επηρεάζει την διάθεσή τους και οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση.
Κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή χρόνιας οξυγονοθεραπείας στο σπίτι:
1. PaO2 < 55mmHg ή SatO2 < ή ίσον με 88%. Απαιτούνται 2 μετρήσεις με διαφορά 20 λεπτά και  FiO2 21%.
2. Ασθενείς με χρόνια πνευμονική καρδία και PaO2  55-59mmHg ή SatO2 < ή ίσον με 89% και:
•             Πνευμονικά P από 2,5mm στις απαγωγές  ii,iii, aVF
•             Αιματοκρίτη > από 55%
•             FEV1 < 1,5 L/sec  και FVC< 2L
3. Διάρκεια παρατήρησης: ασθενείς με . PaO2 < 55mmHg για > από 4 εβδομάδες και ασθενείς με PaO2  55-59mmHg η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι 2 μήνες.
4. Συντηρητική θεραπεία βελτίωσης:
-Βρογχοδιασταλτικά
-Αντιβιοτικά
-Κορτικοειδή
-Διουρητικά και αντιυπερτασικά φάρμακα για την χρόνια πνευμονική καρδία.
-Φυσικοθεραπεία αναπνευστικού.
5. Διάρκεια χορήγησης Ο2: τουλάχιστον 15 ώρες το 24ωρο και σε ροή τόση, ώστε να πετύχουμε SatO2 > 90% και PaO2  55-59mmHg. Επίσης προτείνεται η αύξηση της δόσης του Ο2  κατά 1 L/ min κατά την διάρκεια του ύπνου στους ασθενείς με υποξία στην ηρεμία.
6. Ασθενείς με ΧΑΠ και υποξαιμία στην κόπωση:  προτείνεται έλεγχος των αερίων αίματος στην ηρεμία και επανάληψη των αερίων αίματος μετά από δεκάλεπτο συνεχούς βαδίσματος.
Ενδείξεις χρόνιας οξυγονοθεραπείας σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια μη οφειλόμενη σε ΧΑΠ:
Ένα ποσοστό 30% των ασθενών που λαμβάνουν χρόνια οξυγονοθεραπεία δεν πάσχουν ΧΑΠ. Κύριος στόχος σε αυτούς τους ασθενείς είναι η ανακούφισή τους από την δύσπνοια.
Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν:
1. Ασθενείς τελικού σταδίου με νόσο του πνευμονικού παρεγχύματος, όπως καρκίνο του πνεύμονα ή ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
2. Μη παρεγχυματική νόσος των πνευμόνων, όπως κυφοσκολίωση, νευρομυϊκές νόσοι-νόσος Charcot-υπνοαπνοϊκό σύνδρομο

Συστήματα παροχής οξυγόνου στο σπίτι
Τα συστήματα αυτά διακρίνονται στα σταθερά, στα φορητά και περιπατητικά.
-Σταθερά συστήματα
Αποτελούνται από:
1.Φιάλη συμπιεσμένου αερίου οξυγόνου
2.Υγρό οξυγόνο
3.Συμπυκνωτής οξυγόνου
-Φιάλη συμπιεσμένου αερίου οξυγόνου
Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή σταθερού συστήματος στη χώρα μας.
Πλεονεκτήματα:
1. Εξοικείωση των ασθενών
2. Απλό στη χρήση
3. Δε χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία του
Μειονεκτήματα
1. Συχνή ανάγκη αντικατάστασης της φιάλης
2. Δαπάνη μεταφορικών
3. Είναι βαρύ στην μεταφορά
-Υγρό οξυγόνο
Είναι σχετικά νέα μορφή αποθήκευσης του οξυγόνου για χρήση στο σπίτι.
Πλεονεκτήματα
1. Ανανέωση κάθε 2-3 εβδομάδες
2. Το δοχείο υγρού οξυγόνου είναι τροχήλατο και μπορεί να μεταφέρεται μέσα στο σπίτι
3. Έχει μικρό όγκο και βάρος
4. Η φιάλη είναι φορητή
Μειονεκτήματα
1. Απώλειες οξυγόνου στην ατμόσφαιρα
2.Περιορισμένη δυνατότητα διάθεσης
-Συμπυκνωτής οξυγόνου
Αποτελεί ηλεκτρική μηχανή διαχωρισμού του οξυγόνου από τον ατμοσφαιρικό αέρα, που διοχετεύει στον ασθενή και επιστρέφει άζωτο στην ατμόσφαιρα. Ο συμπυκνωτής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ασθενείς που χρειάζονται ροή οξυγόνου μεγαλύτερη των 4 L/ min
Πλεονεκτήματα
1. Δεν χρειάζεται προμήθεια οξυγόνου
2. Δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση
3. Τροχήλατη συσκευή, μικρού όγκου και βάρους
4. Μικρή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
Μειονεκτήματα
1. Μεγάλο κόστος συσκευής
2. Έλλειψη φορητού μέρους με απ' ευθείας ανανέωση
3. Θόρυβος
4. Περιεκτικότητα μέχρι 4 L/ min
5. Επηρεάζεται από τις διακοπές ρεύματος.

Μέσα παροχής οξυγόνου
Τα κυριότερα είναι οι ρινικοί καθετήρες, διάφοροι τύποι μάσκας, γυαλιά οξυγόνου και ενδοτραχειακοί καθετήρες.
Οι ρινικοί καθετήρες είναι οι ευρύτερα διαδεδομένοι καθώς επιτρέπουν την ομιλία και το φαγητό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην άσκηση.
Τα συστήματα παροχής οξυγόνου είναι συνεχούς ροής, δηλαδή παρέχουν οξυγόνο σε όλη την διάρκεια της αναπνοής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα νέα συστήματα παροχής Ο2:
-Διατραχειακό οξυγόνο που απελευθερώνεται μέσα στην τραχεία:
Πλεονεκτήματα
•             Παράκαμψη σημαντικού τμήματος του ανατομικού νεκρού χώρου
•             Αποθήκευση οξυγόνου στους ανώτερους αεραγωγούς κατά την διάρκεια της εκπνοής
•             Το οξυγόνο προσφέρεται καθαρό, χωρίς ανάμειξη με τον ατμοσφαιρικό αέρα πριν μπει στον κυψελιδικό χώρο
•             Διευκόλυνση ασθενούς κατά την χρήση του
•             Εξασφάλιση 24ωρης οξυγονοθεραπείας
•             Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγουν τα γυαλάκια από τη μύτη κατά την διάρκεια του ύπνου.
-Γυαλιά Ο2 με αποθηκευτικό χώρο:
Το οξυγόνο που παρέχεται κατά την διάρκεια της εκπνοής, αποθηκεύεται σε σάκο χωρητικότητας 20ml, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην πρώιμη φάση της επόμενης εισπνοής. Η εξοικονόμηση οξυγόνου είναι μεγάλη 2:1 μέχρι 4:1, σε σχέση με τα κοινά γυαλιά οξυγόνου
-Συστήματα παροχής οξυγόνου με σύστημα κατ' επίκληση:
Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα ανιχνεύει ηλεκτρονικά την έναρξη εισπνοής μέσω των γυαλιών οξυγόνου με σκοπό την απελευθέρωση ποσότητας οξυγόνου κατά τη διάρκεια της πρώιμης εισπνοής. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη οξυγόνου στη δεύτερη φάση της εισπνοής και στην εκπνοή.

Ποια είναι η δόση του οξυγόνου που απαιτείται;
Στην υποξαιμία,  λόγω του σιγμοειδούς σχήματος κορεσμού της αιμοσφαιρίνης με οξυγόνο, προσφέρεται επαρκής ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς και με κορεσμό 90%. Άρα περαιτέρω διόρθωση, δεν προσφέρει σημαντικά στην απελευθέρωση οξυγόνου στην περιφέρεις, οπότε η επίτευξη SatO2  92% και PaO2  60-65mmHg, θεωρείται ασφαλής
Αν υπάρχει υποξία και υπερκαπνία, θέλει οξυγόνο σε χαμηλή ροή γιατί η διόρθωση της υποξαιμίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του αερισμού.

Παρενέργειες οξυγονοθεραπείας
-Ανάφλεξη, αν ο ασθενής καπνίζει
-Τραυματισμός από την φιάλη οξυγόνου, σε πτώση
-Δηλητηρίαση από οξυγόνο με διαταραχές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, στον πνεύμονα και τη συστηματική κυκλοφορία

Μέθοδοι μείωσης του κόστους οξυγονοθεραπείας
Επειδή η οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον είναι μια δαπανηρή θεραπεία, λαμβάνονται μέτρα περικοπής κόστους:
-Τήρηση των κριτηρίων επιλογής των ασθενών
-Εξατομικευμένη θεραπεία ασθενούς
-Επίτευξη συγκεκριμένου επιθυμητού στόχου SatO2  92%
-Χρήση συσκευών εξοικονόμησης οξυγόνου
-Τακτική παρακολούθηση ασθενών, για να συνεχίζουν την οξυγονοθεραπεία όσοι την έχουν ανάγκη
-Διακοπή οξυγονοθεραπείας σε βελτίωση του ασθενούς.
Βιβλιογραφία
  • "Clinical Guidelines Update — Oxygen". Joint Royal Colleges Ambulance Liaison Committee/Warwick University. April 2009. Retrieved 2009-06-29.
  • O' Driscoll BR; Howard LS; Davison AG (October 2008). "BTS guideline for emergency oxygen use in adult patients". Thorax (British Thoracic Society) 63 (Suppl 6:vi): 1–68.      
  • Garcia JA, Gardner D, Vines D, Shelledy D, Wettstein R, Peters J (October 2005). "The Oxygen Concentrations Delivered by Different Oxygen Therapy Systems". Chest Meeting 128 (4): 389S–390S. 
  • Sim, DA; Dean, P; Kinsella, J; Black, R; Carter, R; Hughes, M (September 2008). "Performance of oxygen delivery devices when the breathing pattern of respiratory failure is simulated.". Anaesthesia 63 (9): 938–40. 
  • Hui DS, Hall SD, Chan MT, et al. (August 2007). "Exhaled air dispersion during oxygen delivery via a simple oxygen mask". Chest 132 (2): 540–6.
  • Smerz, R.W. (2004). "Incidence of oxygen toxicity during the treatment of dysbarism". Undersea and Hyperbaric Medicine 31 (2): 199–202.
  • Austin, Michael A; Wills, Karen E; Blizzard, Leigh; Walters, Eugene H; Wood-Baker, Richard (18 October 2010). "Effect of high flow oxygen on mortality in chronic obstructive pulmonary disease patients in prehospital setting: randomised controlled trial". British Medical Journal 341 (oct18 2): c5462. 
  • Kim, Victor; Benditt, Joshua O; Wise, Robert A; Sharafkhaneh, Amir (2008). "Oxygen therapy in chronic obstructive pulmonary disease". Proceedings of the American Thoracic Society 5 (4): 513–8.
  • Lindford AJ, Tehrani H, Sassoon EM, O'Neill TJ (June 2006). "Home Oxygen Therapy and Cigarette Smoking: A Dangerous Practice". Annals of Burns and Fire Disasters 19 (2).